Σχεδόν όλα τα νεογέννητα χάνουν μερικά ή όλα τα μαλλιά τους. Η τριχόπτωση στα νεογέννητα μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διακυμάνσεις αμέσως μετά τη γέννηση – κάτι σύνηθες, στο τρίψιμο των μαλλιών σε επιφάνειες (στρώμα, βρεφικό κάθισμα), καθώς και σε ορισμένες παθήσεις.

Αν και πολύ σπάνιες σε παιδιά κάτω των 12 μηνών, οι ακόλουθες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση:

  • Φαλακρά σημεία με κόκκινα λέπια (και μερικές φορές μαύρες κουκκίδες όπου τα μαλλιά έχουν σπάσει) μπορεί να σημαίνουν ότι το μωρό σας έχει μια μεταδοτική μυκητιασική λοίμωξη που ονομάζεται δερματοφυτία.
  • Εάν το μωρό σας έχει λείες, στρογγυλές, εντελώς φαλακρές περιοχές, μπορεί να έχει γυροειδή αλωπεκία – μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, επιβραδύνοντας δραστικά την ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης εμφανίζεται συνήθως σε μεμονωμένες περιοχές, αν και μπορεί να επηρεάσει όλες τις τρίχες στο σώμα.
  • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή ο υποφυσιτισμός (ή νόσος του Shikhen), μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών σε όλο το κεφάλι του παιδιού σας.

Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση στα μωρά;

Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την τριχόπτωση του νεογέννητου που σχετίζεται με τα επίπεδα ορμονών, εκτός από το να περιμένετε να μεγαλώσει λίγο.

Εάν η τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα της παραμονής του μωρού σας για πολύ ώρα στην ίδια στάση, δοκιμάστε να εναλλάσσετε τον τρόπο που κοιμάται. Εάν συνήθως το κοιμίζετε με το κεφάλι του στη μία άκρη της κούνιας, δοκιμάστε κάθε δεύτερο βράδυ να το βάζετε για ύπνο με το κεφάλι του στην άλλη άκρη. Το μωρό σας θα γυρίσει φυσικά το κεφάλι του στο πλάι για να κοιτάξει έξω από την κούνια, έτσι θα στηρίζεται σε διαφορετικό μέρος του κεφαλιού του.

Αναφέρετε την απώλεια μαλλιών του μωρού σας στον  παιδίατρο, ειδικά εάν εμφανιστεί μετά τον 6ο μήνα, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη ιατρική πάθηση και αν υπάρχει πρόβλημα να δώσει έγκαιρη θεραπεία – όπως ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο.

Εάν ο παιδίατρος υποπτεύεται ότι το μωρό έχει γυροειδή αλωπεκία, μπορεί να σας παραπέμψει σε δερματολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση (μερικά παιδιά ξεπερνούν την γυροειδή αλωπεκία χωρίς θεραπεία, ενώ άλλα – συνήθως μεγαλύτερα παιδιά – λαμβάνουν θεραπεία για την τόνωση της τριχοφυΐας).

Εάν το σπάσιμο της τρίχας από κοκαλάκια ή λαστιχάκια μαλλιών προκάλεσε την τριχόπτωση στο παιδί σας, θα πρέπει απλώς να περιποιηθείτε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής του τρυφερά για λίγο καιρό, μέχρι να μεγαλώσουν ξανά (λάβετε υπόψη ότι τα μαλλιά ενός μωρού-παιδιού είναι πιο λεπτά και πιο ευαίσθητα από τα μαλλιά ενός ενήλικα).

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τριχόπτωση του μωρού είναι προσωρινή και, με την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση, το παιδί σας θα έχει πυκνά μαλλιά μέσα σε ένα χρόνο.