Η ημέρα που θα επιστρέψετε σπίτι με το νεογέννητο πρόκειται για μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές που θα ζήσετε ως γονείς. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει την φωλίτσα του μικρού σας, το βρεφικό δωμάτιο, όπου θα φιλοξενεί το μωρό αλλά και… εσάς εν μέρει, καθώς το πρώτο διάστημα θα διαπιστώσετε ότι θα περνάτε μεγάλο μέρος του χρόνου σας εκεί. Και επειδή τα άγρυπνα βράδια, ο θηλασμός, το τάισμα και η αλλαγή πάνας είναι δεδομένα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το έχετε οργανώσει σωστά και όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά.

Για να σας βοηθήσουμε σε αυτήν την συναρπαστική περιπέτεια, δημιουργήσαμε μια check list με τα απαραίτητα παιδικά έπιπλα για το βρεφικό δωμάτιο.

Για τον ύπνο του μωρού

Όταν το μωρό σας είναι νεογέννητο, έχει δύο βασικές επιλογές ύπνου, το λίκνο ή την κούνια. Το λίκνο πρόκειται για ένα κρεβάτι ειδικά σχεδιασμένο για μωρά από τη γέννηση έως περίπου και τον τέταρτο μήνα. Έχουν σχήμα οβάλ με διχτυωτές ή υφασμάτινες πλευρές και είναι γενικά σχεδιασμένες για να διευκολύνουν τις κινήσεις σας με το μωρό.

Η κούνια πρόκειται για ένα εξίσου λειτουργικό κρεβάτι, που μπορεί να φιλοξενήσει το μωρό σας από την γέννησή του μέχρι και την νηπιακή ηλικία. Πρόκειται για μια ασφαλή επιλογή, καθώς τα κάγκελα δεν αφήνουν το μωρό να βγει εκτός όταν θα μεγαλώσει και θα μπορεί να στέκεται αυτόνομα.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε αρχικά, το μωρό σας θα καταλήξει τελικά στην κούνια και επειδή θα περάσει πολύ χρόνο σε αυτήν, θέλετε να είναι ανθεκτική.

Φυσικά από το δωμάτιό του δεν θα πρέπει να λείπει το φωτάκι νυκτός. Όχι μόνο θα βοηθήσετε το μωρό σας να συσχετίσει τον χαμηλό φωτισμό με την ώρα για ύπνο αλλά θα σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ψάχνετε για πάνες ή ένα καθαρό φορμάκι στην μέση της νύχτας.

Για την ώρα του φαγητού

Αφού φέρετε το μωρό σας στο σπίτι, θα χρειαστείτε όσο δυνατόν περισσότερη άνεση για να το ταΐζετε και να το αγκαλιάζετε. Σε αυτό θα σας βοηθήσει πολύ μια κουνιστή πολυθρόνα, που θα σας χαρίσει ένα άνετο μέρος για να καθίσετε σωστά δίχως να καταπονείτε την μέση σας όσο το ταΐζετε ενώ η λικνιστική κίνηση προάγει την ηρεμία και την χαλάρωση του μωρού.

Και ακόμα και αφού το μωρό σας περάσει την ηλικία του θηλασμού (κανονικά ή με μπιμπερό), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την καρέκλα για να του διαβάζετε, να το κοιμίζετε καθώς το κουνάτε ή να το κρατάτε στην αγκαλιά σας.

Ειδικά τις πρώτες μέρες, που θα περνάτε πολύ χρόνο ταΐζοντάς το, το μαξιλάρι θηλασμού θα σας επιτρέπει να στηρίζετε άνετα και με ασφάλεια το μωρό σας στην αγκαλιά σας.

Αλλαγή πάνας και αποθηκευτικοί χώροι

Η συρταριέρα είναι ένα από τα πιο χρήσιμα έπιπλα του βρεφικού δωματίου, μιας και μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα όσα χρειάζεστε ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και ως σταθμό αλλαγής πάνας.

Για να κάνετε τη συρταριέρα πολυλειτουργική, θα χρειαστείτε ένα μαλακό, άνετο κάλυμμα για αλλαγή πάνας, που θα το τοποθετήσετε πάνω του. Στο πρώτο συρτάρι της συρταριέρας σας θα αποθηκεύσετε τα βασικά για να αλλάζετε το μωρό σας όπως μαντηλάκια, πάνες και κρέμες.

Τα υπόλοιπα συρτάρια μπορούν να αξιοποιηθούν για τα υπόλοιπα ρούχα και αξεσουάρ, τα σεντόνια ή και κάποια από τα παιχνίδια του.

Φυσικά μην ξεχάσετε το monitor που θα είναι τα μάτια και τα αυτιά σας, τις στιγμές που βρίσκεστε σε άλλους χώρους του σπιτιού. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του, μπορείτε να έχετε ήχο και εικόνα από το μωρό σας ανά πάσα στιγμή.

Δύο must-have αξεσουάρ για ακόμα πιο εύκολη καθημερινότητα

Μπορείτε να τα αξιοποιήσετε τόσο εκτός όσο και εντός βρεφικού δωματίου και θα κάνουν την καθημερινότητά σας αισθητά πιο εύκολη για εσάς και ασφαλή για το παιδί, ειδικά όταν θέλετε να βρίσκεστε κοντά στο μωρό και να κάνετε παράλληλα άλλες δραστηριότητες.

Το παρκοκρέβατο θα σας «λύσει» τα χέρια, καθώς μπορείτε να αφήσετε το παιδί για να παίξει με ασφάλεια όσο ανοίγετε την πόρτα ή ετοιμάζεστε για την δουλειά. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέχρι και τον δεύτερο χρόνο του παιδιού.

Το ριλάξ επιτρέπει στο μωρό σας να παίζει ή να ξεκουράζεται δίπλα σας, προσφέροντάς του την απόλυτη άνεση και χαλάρωση, αποτελώντας συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για τον πρώτο χρόνο του μωρού.