Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το δέρμα σας τείνει να υφίσταται κάθε είδους αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο και τα μαλλιά σας μπορούν επίσης να αλλάξουν. Όπως κάθε μέλλουσα μαμά είναι διαφορετική, έτσι και τα μαλλιά της είναι διαφορετικά, με μερικές έγκυες γυναίκες να παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους γίνονται πιο πλούσια, ενώ άλλες να ανακαλύπτουν ότι τα μαλλιά τους αποκτούν ξαφνικά νέα υφή.

Εάν τα μαλλιά σας δεν είναι όπως ήταν κάποτε, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και να ξέρετε ότι αυτές οι αλλαγές είναι απολύτως φυσιολογικές.

Αλλάζει η εγκυμοσύνη τα μαλλιά σας;

Ναι – και για αυτό μπορείτε να ευχαριστήσετε αυτές τις διάσημες ορμονικές εκρήξεις για τις οποίες πιθανότατα έχετε διαβάσει και ακούσει τόσα πολλά. Μερικές γυναίκες παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους μεγαλώνουν πιο γρήγορα από ποτέ, ενώ άλλες μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στην υφή των μαλλιών τους, όπως ξαφνικά πιο ξηρές, πιο λιπαρές ή πιο φριζαρισμένες μπούκλες από ό,τι πριν από την εγκυμοσύνη.

Οι τρίχες μπορεί επίσης να αρχίσουν να αναπτύσσονται σε νέα μέρη (σκεφτείτε το πρόσωπο, το στήθος, την κοιλιά και τα χέρια), λόγω των ίδιων ορμονών, καθώς και της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος και του ανανεωμένου μεταβολισμού που φέρνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά στα μαλλιά και τα νύχια σας.

Εάν δεν είστε ενθουσιασμένη από τις αλλαγές στα μαλλιά σας, τα καλά νέα είναι ότι τα μαλλιά σας θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό εντός έξι μηνών μετά τον τοκετό.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αλλαγές στα μαλλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αν και οι αλλαγές που προκαλεί η εγκυμοσύνη στα μαλλιά δεν είναι συνήθως μόνιμες, μπορεί να είναι απογοητευτικές ή ανεπιθύμητες, ειδικά καθώς παράλληλα αντιμετωπίζετε και άλλες αλλαγές στο σώμα σας. Οι πιο συχνές αλλαγές στα μαλλιά τους που παρατηρούν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είναι οι εξής:

  • Μαλλιά που μεγαλώνουν πιο γρήγορα από το συνηθισμένο
  • Μαλλιά που είναι πιο επιρρεπή στο φριζάρισμα
  • Μαλλιά που είναι πιο άτονα από το συνηθισμένο
  • Μαλλιά που είναι πιο ξηρά από το συνηθισμένο
  • Μαλλιά που είναι πιο εύθραυστα από το συνηθισμένο
  • Μαλλιά που είναι πιο λιπαρά από το συνηθισμένο
  • Περισσότερες τρίχες στο σώμα από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

Να θυμάστε ότι…

Όλη αυτή η επιπλέον τριχοφυΐα είναι συνήθως παροδική, οπότε μην ανησυχείτε αν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τριχόπτωση περίπου τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Είναι πολύ φυσιολογικό να πέφτουν τα επιπλέον μαλλιά που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – μια διαδικασία γνωστή ως τριχόπτωση μετά τον τοκετό – και θα πρέπει να σταματήσει μετά από μερικούς μήνες.