Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι τόσο συνηθισμένος στις μικρές ηλικίες που τα περισσότερα παιδιά έχουν μολυνθεί μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Στα μωρά, ωστόσο, η λοίμωξη που προκαλείται στο αναπνευστικό μπορεί μερικές φορές να είναι σοβαρή, με αποτέλεσμα κάποια να χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Ο λόγος που πιθανώς δεν είχατε ακούσει μέχρι τώρα για τον RSV, παρότι έχετε μικρά παιδιά, είναι γιατί η μεταδοτικότητά του είχε μειωθεί αισθητά κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19 – όπως συνέβη και με την εποχική γρίπη. Αλλά με την άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ο RSV ήταν o πρώτος ιός που ξεπήδησε όταν επαναλειτούργησαν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, με τον ιό της γρίπης και τον SARS-CoV2 να ακολουθούν, όπως προκύπτει από την πληρότητα των παιδιατρικών κλινών.

Γιατί τα μωρά κινδυνεύουν περισσότερο από τον RSV;

Ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά, ο RSV μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος, στα μωρά, ο ιός προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

  • οι αεραγωγοί τους δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι κι ως εκ τούτου δεν μπορούν να βήξουν για να απαλλαγούν από τη βλέννα
  • οι αεραγωγοί τους είναι μικρότεροι κι επομένως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο απόφραξης

Ο RSV είναι ένας ιός, επομένως δεν υπάρχουν προς το παρόν φάρμακα που να τον θεραπεύουν. Αντίθετα, οι γιατροί συστήνουν συχνά θεραπείες για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων μέχρι να περάσει η μόλυνση.

Γι’ αυτό στα μωρά που είναι πιο ευπαθή, η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η επικοινωνία με τον παιδίατρο μπορεί να κάνει τη διαφορά στη βαρύτητα της νόσου, η οποία μπορεί – υπό προϋποθέσεις – να οδηγήσει σε άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονία και βρογχιολίτιδα.

Πώς εκδηλώνεται ο RSV στα μωρά;

Ο RSV τείνει να ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συχνά 4 έως 6 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Ωστόσο, ένα μωρό μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα νωρίτερα ή αργότερα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να έχει ένα μωρό με RSV περιλαμβάνουν:

  • ταχύτερη από τη συνηθισμένη αναπνοή
  • δυσκολία στην αναπνοή και τη σίτιση
  • βήχας
  • πυρετός
  • ευερεθιστότητα
  • λήθαργος ή νωθρή συμπεριφορά
  • καταρροή
  • φτέρνισμα
  • επίπονη αναπνοή με χρήση θωρακικών μυών
  • συριγμός

Ακόμα κι αν τα συμπτώματα του μωρού σας είναι ήπια, είναι σημαντικό να καλέσετε τον παιδίατρο εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας έχει RSV. Πάντα να λαμβάνετε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν το μωρό σας φαίνεται να έχει δυσκολία στην αναπνοή.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα ή με καρδιακά προβλήματα ή ιστορικό συριγμού ή αναπνευστικών προβλημάτων.

Πρόληψη της αφυδάτωσης σε μωρά με RSV

Η παροχή υγρών, όπως το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα, μπορεί να αποτρέψει την αφυδάτωση στο μωρό σας. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με το ενδεχόμενο να δώσει στο μωρό σας ένα διάλυμα αντικατάστασης ηλεκτρολυτών.

Κρατήστε το μωρό σας σε όρθια θέση, που το διευκολύνει να αναπνέει. Μπορείτε να κρατήσετε το μωρό σας πιο όρθιο σε ένα σταθερό και ασφαλές κάθισμα αυτοκινήτου ή παιδικό κάθισμα, ενώ είναι ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εκτός από την ώρα που βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, μην βάζετε ποτέ ένα μωρό για ύπνο σε κάθισμα αυτοκινήτου λόγω του κινδύνου ασφυξίας. Εάν χρησιμοποιείτε κάθισμα αυτοκινήτου για να στηρίξετε το μωρό σας ενώ είναι ξύπνιο, τοποθετήστε το κάθισμα αυτοκινήτου σε μια σταθερή, ασφαλή, χαμηλή επιφάνεια με άμεση επίβλεψη ανά πάσα στιγμή.

Ο περιορισμός της έκθεσης του μωρού σας στον καπνό του τσιγάρου είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του. Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του μωρού σας.

Εάν έχετε άλλα παιδιά στο σπίτι

Όταν ένα κατά τα άλλα υγιές μωρό έχει RSV, μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση σε κάποιον για 3 έως 8 ημέρες. Προσπαθήστε να κρατήσετε το άρρωστο μωρό σας χωριστά από άλλα αδέρφια ή παιδιά για να αποτρέψετε τη μετάδοση.

Ο RSV μεταδίδεται μέσω άμεσης και έμμεσης επαφής με άτομο που έχει ενεργή λοίμωξη. Η μετάδοση μπορεί να περιλαμβάνει το άγγιγμα του χεριού ενός ατόμου αφού φτερνιστεί ή βήξει και στη συνέχεια τρίψετε τα μάτια ή τη μύτη σας.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών με ζεστό σαπουνόνερο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ανά φορά, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο RSV. Είναι επίσης σημαντικό να βοηθήσετε το μωρό σας να καλύψει το φτέρνισμα και τον βήχα του.

Ο ιός μπορεί επίσης να επιβιώσει σε σκληρές επιφάνειες, όπως κούνια ή παιχνίδια, για αρκετές ώρες. Εάν το μωρό σας έχει RSV, καθαρίζετε τακτικά τα παιχνίδια και τις επιφάνειες όπου παίζει και τρώει για να μειώσετε την εξάπλωση των μικροβίων.