Το μωρό φέρνει πολλές χαρές αλλά και πολλές ευθύνες. Το να είστε νέα μαμά, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, καθώς ο ελεύθερος χρόνος που υπήρχε παλιά δεν ισχύει πλέον. Αντίθετα, κάθε λεπτό της ημέρας είναι προγραμματισμένο. Και αν δεν είναι, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεχάσετε σημαντικές υποχρεώσεις ή να καταπονηθείτε. Ως εκ τούτου, το να κάνετε ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσετε την καθημερινότητά σας οργανωμένη είναι ζωτικής σημασίας. «Σύμμαχος» σε αυτό είναι η καλή διαχείριση χρόνου, που δεν είναι μόνο μια χρήσιμη δεξιότητα που χρησιμοποιείται στον χώρο εργασίας, αλλά και στο σπίτι.

Μυστικά διαχείρισης χρόνου για την μαμά

Πρόκειται για μια δεξιότητα που οι νέες μαμάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν τη ζωή τους να κυλήσει πιο ομαλά, όταν τρέχουν με επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις ενώ το προηγούμενο βράδυ έχουν μείνει άγρυπνες φροντίζοντας το μωρό τους. Ως εκ τούτου, ο προγραμματισμός είναι κομβικής σημασίας.

Όσο λιγότερο χάος, τόσο πιο εύκολη γίνεται η καθημερινότητα αλλά και η φροντίδα του παιδιού. Ταυτόχρονα, η ψυχολογία σας θα βελτιωθεί αφού θα μπορείτε να κάνετε όλα όσα θέλετε, δίχως να ξεχνάτε ή να παραμελείτε τα λιγότερο σημαντικά.

Δώστε προτεραιότητα στην to-do list

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλετε να κάνετε κάθε πρωί είναι μια λίστα με όλα όσα θέλετε να επιτύχετε μέσα στην ημέρα. Αφού ολοκληρώσετε την λίστα σας, θα πρέπει να κατηγοριοποιήσετε τις υποχρεώσεις σας, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο σημαντικά.

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη, που θα απολαύσετε είναι η αυξημένη παραγωγικότητα, το αυξημένο κίνητρο, η καλύτερη μνήμη, η βελτίωση της ψυχικής υγείας, το αίσθημα της ολοκλήρωσης.

Λίστα για τα πάντα

Ενώ οι λίστες υποχρεώσεων μπορούν να σας βοηθήσουν ως υπενθύμιση για όσα πρέπει να κάνετε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι λίστες για οτιδήποτε άλλο βοηθούν στην οργάνωση άλλων υποχρεώσεων, όπως η πληρωμή λογαριασμών ή σημαντικές ημερομηνίες που πρέπει να θυμάστε.

Καταγράφοντας αυτές τις λίστες μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνο να ξεχάσετε κάτι σημαντικό. Επίσης, δεν χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε τι θέλατε να κάνετε νωρίτερα, αφού θα το έχετε ήδη γραμμένο στην λίστα σας.

Προσδιορίστε που σπαταλάτε ανώφελα τον χρόνο σας

Ενώ μπορεί η πρόθεσή σας να ήταν χαζέψετε για μερικά λεπτά στο Διαδίκτυο ή να ελέγξετε γρήγορα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τυχόν ενημερώσεις, είναι πολύ εύκολο να ξεχαστείτε και πολύτιμη ώρα να περάσει άσκοπα. Τα πιο συνηθισμένα πράγματα, που τείνουμε να σπαταλάμε άσκοπα τον χρόνο μας, περιλαμβάνουν:

  • Σερφάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Αναβλητικότητα.
  • Μη προγραμματισμός εκ των προτέρων.
  • Δεν λέμε αρκετά «όχι».
  • Δεν ζητάτε βοήθεια ή δεν την δέχεστε όταν σας την προσφέρουν.