Τα μωρά βάζουν πράγματα στο στόμα τους για να εξερευνήσουν και να μάθουν μέσω της γεύσης και της αφής. Στους 6-12 μήνες, το δάγκωμα (μαζί και άλλες συμπεριφορές όπως το τσίμπημα και το τράβηγμα των μαλλιών) βοηθούν επίσης τα μωρά να προσδιορίσουν την αιτία και το αποτέλεσμα. Είναι ένας τρόπος να γνωρίσουν τον κόσμο τους. Δαγκώνουν όμως και όταν βγάζουν δόντια, επειδή  πονάνε τα ούλα τους. Κάποιες φορές το κάνουν  και για παιχνίδι ή για να δουν αν θα αντιδράσετε — κι αν το κάνετε, μπορεί να νομίζουν ότι είναι παιχνίδι. Ένα μεγαλύτερο βρέφος επίσης, όπως και ένα νήπιο, μπορεί να δαγκώσει όταν είναι απογοητευμένο ή δυστυχισμένο.

Πώς θα σταματήσει να δαγκώνει το μωρό;

Το στοίχημά σας είναι να κόψετε αυτή την ανεπιθύμητη συνήθεια εν τη γενέσει της, πριν το μωρό σας αποκτήσει περισσότερα δόντια. Ακολουθούν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

    Να είστε ήρεμοι, αλλά σταθεροί

Φωνάζοντας από τον πόνο ή επιπλήττοντας έντονα το νήπιο, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το ενθαρρύνετε να προσπαθήσει ξανά για να δει τι θα κάνετε στη συνέχεια. Αντ’ αυτού, πείτε με σταθερή χωρίς δραματικούς τόνους φωνή «όχι δάγκωμα», καθώς απομακρύνετε τα δόντια του από πάνω σας.

    Αποσπάστε του την προσοχή

Τραγουδήστε ένα τραγούδι, προσφέρετε ένα παιχνίδι ή πηγαίντε το μέχρι το παράθυρο για να δείτε τα αυτοκίνητα έξω. Να είστε συνεπείς με αυτή τη ρουτίνα και τελικά το μωρό σας θα σταματήσει να δαγκώνει.

    Δώστε του κάτι που μπορεί να δαγκώσει

Για ένα μωρό που βγάζει δόντια, ο καλύτερος τρόπος να χειριστεί τον πόνο είναι να προσπαθήσει να δαγκώσει κάτι. Δώστε του  μια πιπίλα ή μια παγωμένη πετσέτα και πείτε του ότι μπορεί να τα δαγκώσει. Το μασάζ στα ούλα του μικρού σας μπορεί επίσης να βοηθήσει.

    Μην ενθαρρύνετε τη συμπεριφορά

Εάν το μωρό σας δαγκώνει με παιχνιδιάρικο τρόπο ενώ παίζει ή θηλάζει, προσπαθήστε να μην φωνάξετε από αγανάκτηση ούτε να το δαγκώσετε κι εσείς παιχνιδιάρικα – αυτό θα μπορούσε να το ενθαρρύνει να συνεχίσει να δαγκώνει λόγω της προσοχής που λαμβάνει από εσάς. Αντίθετα, δείξτε του έναν άλλο τρόπο παιχνιδιού και επαινέστε το για την καλή του συμπεριφορά στο παιχνίδι.

    Προσοχή στο τι λέτε

Ένα βρέφος δεν θα καταλάβει όλα όσα λέτε, αλλά η συμπεριφορά και η γλώσσα μπορούν να επηρεάσουν τα μικρά παιδιά. Για παράδειγμα, φράσεις όπως «θέλω να σε φάω!» και το παιχνιδιάρικο τσίμπημα των δακτύλων, της μύτης ή των ποδιών του μωρού σας, μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα και να ενθαρρύνει περαιτέρω το παιχνιδιάρικο δάγκωμα στο μέλλον.