Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι εύκολη. Στην πραγματικότητα, είναι συχνά ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα, μιας και κάθε παιδί είναι διαφορετικό και δεν έχουμε βρει (ακόμα) το εγχειρίδιο με δεξιότητες γονικής μέριμνας μέσα από το οποίο μπορούμε να μάθουμε να χειριζόμαστε κάθε κατάσταση. Αυτό όμως, που κάνει τους καλούς γονείς καλύτερους είναι ότι πάντα αναζητούν τρόπους βελτίωσης.

Από καλοί γονείς… καλύτεροι

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα για να γίνετε ο καλύτερος γονιός που μπορείτε να είστε. Σαφώς, ενδιαφέρεστε για το πώς αλληλεπιδράτε και πώς μεγαλώνετε τα παιδιά σας και αυτό πρόκειται πιθανότατα για το πιο σημαντικό στοιχείο της καλής μαμάς και του καλού μπαμπά.

Οι γονείς που παλεύουν με τις γονικές τους ευθύνες ή αισθάνονται υπερβολικά καταπονημένοι για να προσπαθήσουν να βελτιωθούν μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά τους. Σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Neuroscience, αποκαλύπτει ότι ότι όταν τα παιδιά εκτίθενται σε αρνητικές εμπειρίες κατά την παιδική τους ηλικία, μπορεί να είναι επιβλαβές για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους.

Αλλά όταν είστε ή προσπαθείτε να είστε καλοί γονείς μπορείτε να αντισταθμίσετε αυτές τις αρνητικές εμπειρίες και η ενίσχυση των θετικών γονεϊκών δεξιοτήτων είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Για να τα καταφέρετε, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Ακούστε τα παιδιά

Έχετε υπάρξει ποτέ τόσο απασχολημένος που δεν καταλαβαίνετε ότι τα παιδιά σας μιλούν; Μην ανησυχείτε, καθώς μπορεί να συμβεί σε όλους. Ωστόσο, όταν περνάτε χρόνο με το παιδί κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε αντιπερισπασμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ενοχλητικών σκέψεων για τη δουλειά, το πλυντήριο ή το τηλέφωνό σας.

Θέστε ως προτεραιότητα να γνωρίζετε σε τι ελπίζουν τα παιδιά, τι φοβούνται ή τι μπορεί να τους προκαλεί άγχος. Ακούστε και κάντε ερωτήσεις, ακόμα κι αν σας αγνοούν ή προσπαθούν να αποφύγουν να απαντήσουν. Όταν δείχνετε ότι νοιάζεστε, τους δείχνετε ότι τα αγαπάτε και ότι τα εκτιμάτε, όπως και τις σκέψεις και τις απόψεις τους.

Επιμείνετε στους κανόνες με τον σωστό τρόπο

Ως γονιός, είναι δουλειά σας να διδάξετε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ του σωστού και του λάθους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει επίσης να ακολουθείτε τους κανόνες. Έτσι, όταν κάνετε κάτι λάθος ή χάνετε την ψυχραιμία σας, ζητήστε ειλικρινή συγγνώμη, αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας και επανορθώστε. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μιμούνται την συμπεριφορά μας.

Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι οι κανόνες σας εφαρμόζονται με συνέπεια αλλά και ότι είναι ευέλικτοι.

Δείξτε τους την αγάπη σας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αγαπάτε τα παιδιά σας, αλλά πώς τους το δείχνετε; Να θυμάστε ότι η αγκαλιά σας θα το γεμίσει με ασφάλεια και αγάπη. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και όταν του κρατάτε το χέρι ή χαϊδεύετε τα μαλλιά του.

Ένας άλλος τρόπος για να δείξετε αγάπη είναι να περάσετε χρόνο μαζί. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε στα παιδιά ότι έχουν προτεραιότητα για εσάς. Απλώς μην ξεχάσετε να ασχοληθείτε ενεργά μαζί τους. Αυτό σημαίνει να αφήσετε κάτω το τηλέφωνό σας και να ασχοληθείτε πραγματικά με όλα όσα το ενδιαφέρουν.

Επίσης, ξεκινήστε δραστηριότητες, όπως το να παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια, να απολαμβάνετε υπαίθριες δραστηριότητες ή απλά να μιλάτε με τα παιδιά σας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο που περνάτε μαζί. Το να δείχνετε ενδιαφέρον για πράγματα που ενδιαφέρουν το παιδί είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος να δείξετε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε και ότι τα καταλαβαίνετε.