Για τα περισσότερα μωρά, η μετάβαση από τα υγρά στα πολτοποιημένα τρόφιμα είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται με τον έλεγχο της γλώσσας λόγω των πολύ σφιγμένων ή αδύναμων μυών. Σε άλλα παιδιά πάλι δεν αρέσουν οι αλλαγές στην υφή και δεν μπορούν να χειριστούν σωστά την αίσθηση του πουρέ στο στόμα τους. Εάν το μωρό σας αρνείται τους πουρέδες ή βήχει ή πνίγεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη μετάβαση από το μπιμπερό στο κουταλάκι:

Σωστή τοποθέτηση

Βεβαιωθείτε ότι κάθεται άνετα στο καρεκλάκι του. Εάν το κάθισμα είναι άβολο και το σώμα του μωρού δεν υποστηρίζεται σωστά, τότε αυτό θα εστιάσει λιγότερο στο φαγητό και περισσότερο στο σώμα του.

Νέες γεύσεις από μια γνωστή πηγή

Το παιδί σας έχει συνηθίσει να σιτίζεται από τη θηλή, επομένως η εισαγωγή μιας νέας γεύσης, μιας νέας υφής και του κουταλιού μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή γι’ αυτό. Δοκιμάστε στην αρχή να του δώσετε λίγο πουρέ πολύ αραιωμένο ώστε να συνηθίσει σιγά σιγά την αλλαγή στην υφή. Η ίδια ιδέα ισχύει και όταν εισάγετε το κουτάλι. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να συνηθίσει αυτή τη νέα μέθοδο σίτισης, προσφέρετε γνωστές υγρές γεύσεις από το κουτάλι, όπως φόρμουλα ή χυμό. Καθώς το μωρό συνηθίζει το κουτάλι, δώστε του σταδιακά να δοκιμάσει πιο παχιές υφές. Μια άλλη προσέγγιση είναι να του δώσετε ένα στεγνό κουτάλι και να του επιτρέψετε να εξερευνήσει και να παίξει με αυτό, χωρίς να του δώσετε φαγητό.

Επιτρέψτε στο παιδί σας να εξερευνήσει νέες υφές

Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να διερευνήσει μόνο του τη νέα υφή και τη νέα μέθοδο σίτισης. Δοκιμάστε να βάλετε λίγο πουρέ σε ένα πιατάκι που θα έχετε τοποθετήσει στο δίσκο του παιδικού καθίσματος και ενθαρρύνετέ το να τον αγγίξει και να φέρει τα δάχτυλά του στο στόμα για να δοκιμάσει.

Δώστε του χρόνο

Για ένα διάστημα είναι πιθανό να διαμαρτύρεται κάθε φορά που προσπαθείτε να του δώσετε να φάει. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν του αρέσει το φαγητό. Μπορεί να το ενοχλεί η υφή του κουταλιού ή η απουσία του στήθους σας, σε περίπτωση που εισάγατε τη στερεά τροφή ταυτόχρονα με τον απογαλακτισμό. Σύντομα θα συνηθίσει. Ως τότε, μην δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα από ό,τι χρειάζεται στις παραπονεμένες γκριμάτσες του.

 

Αποδεχτείτε τους λεκέδες

Δεν υπάρχει περίπτωση το χαλί σας να παραμείνει καθαρό. Αν δεν μπορείτε να αντέξετε τη σκέψη, φροντίστε να το αφαιρέσετε από την τραπεζαρία σας μέχρι το μικρό σας να μεγαλώσει λίγο ακόμη. Προς το παρόν δεν έχει αναπτύξει πλήρως τις δεξιότητες που στο μέλλον θα του επιτρέπουν να τρώει χωρίς να λερώνεται.

Να θυμάστε

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε νέο πολτοποιημένο τρόφιμο θα πρέπει να εισάγεται από μόνο του μέσα σε 3 έως 5 ημέρες μεταξύ της εισαγωγής του επόμενου φαγητού. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας έχει αλλεργία ή αρνητική αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής.