Μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του, το μωρό σας θα αναπτύξει σημαντικές κινητικές δεξιότητες που το βοηθούν να κάνει μικρές κινήσεις, να κρατά ψηλά το κεφάλι του, να κάθεται όρθιο, να μπουσουλάει και τελικά να περπατά. Ως γονείς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη των οστών και των μυών του παιδιού σας, για να το βοηθήσετε να φτάσει σε αυτά τα ορόσημα. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.

Τέσσερις τρόποι να ενισχύσετε τις κινητικές δεξιότητες του μωρού

#1 Δώστε του χώρο να κινηθεί

Τα μωρά χρειάζονται χώρο για να εξασκήσουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Το καλύτερο μέρος για να εξερευνήσει το μωρό σας την κίνηση και να αναπτύξει δύναμη είναι το πάτωμα. Περιορίστε λοιπόν τον χρόνο που το μωρό σας περνά στο βρεφικό καθισματάκι και στo ριλάξ. Αποφύγετε παράλληλα τους άλτες και τις περπατούρες, καθώς μπορούν να ενθαρρύνουν το μωρό να σταθεί στις μύτες των ποδιών του αντί να πατήσει κανονικά τα πέλματα κάτω, ακόμη και να καθυστερήσουν το περπάτημά του (τα παιχνίδια ώθησης δεν είναι πρόβλημα).

#2 Χρόνος κοιλιάς

Ο χρόνος που περνάει ξαπλωμένο μπρούμυτα  είναι ο καλύτερος τρόπος για το μωρό σας να αναπτύξει τη δύναμη στο λαιμό, τους ώμους, τα χέρια και τον κορμό του, για να μπορέσει να κυλήσει, να μπουσουλήσει και να περπατήσει. Μόλις ένα μωρό αναπτύξει αρκετή δύναμη για να σηκώσει το κεφάλι του, μπορείτε να το βάλετε σε μια μαλακή επίπεδη επιφάνεια και να τοποθετήσετε μπροστά του πολύχρωμα παιχνίδια για να τα ενθαρρύνετε κάνει κινήσεις.

#3 Δώστε του την σωστή πρόκληση

Το μωρό σας μπορεί να απογοητευτεί όταν μαθαίνει μια νέα δεξιότητα, αλλά η δοκιμή και το λάθος είναι σημαντικά για την κινητική μάθηση. Αφήστε το να προσπαθήσει και να αποτύχει μερικές φορές, πριν το βοηθήσετε. Και μόλις το μωρό σας κατακτήσει μια δεξιότητα, μπορείτε να το βοηθήσετε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα κάνοντάς το λίγο πιο δύσκολο. Για παράδειγμα, εάν το μωρό σας μπορεί να καθίσει μόνο του, ενθαρρύνετέ το να πιάσει ένα παιχνίδι που κρατάτε λίγο πιο μακριά από το χέρι του, για να μάθει να ισορροπεί (βάλτε το στον καναπέ αλλά να είστε έτοιμοι να το πιάσετε μόλις γύρει). Ακόμη, εάν μπορεί να κρατήσει μια κουδουνίστρα, προκαλέστε το να κρατήσει ένα παιχνίδι που είναι ελαφρώς μεγαλύτερο ή βαρύτερο.

#4 Κάντε το διασκεδαστικό!

Τα μωρά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και το κάνουν καλύτερα αυτό όταν έχουν κίνητρα και ασχολούνται με τον εαυτό τους. Βρείτε παιχνίδια και δραστηριότητες που βρίσκει το μωρό σας συναρπαστικά (δοκιμάστε παιχνίδια με διαφορετικούς ήχους, υφές και χρώματα) και χρησιμοποιήστε τα όταν εξασκείτε νέες δεξιότητες. Ζητήστε από τα αδέρφια του και άλλα μέλη της οικογένειάς σας να συμμετάσχουν, όταν αυτό είναι δυνατό. Αλλά έχετε πάντα κατά νου ότι το μεγαλύτερο κίνητρο του μωρού σας είστε εσείς – επομένως μην ξεχνάτε να του δίνετε πολλούς επαίνους και ενθάρρυνση όταν επιχειρεί κάτι νέο.