Εάν θέλετε να αυξήσετε το γάλα σας όσο θηλάζετε το μωρό, τότε μπορείτε να επιλέγετε συγκεκριμένες τροφές για να τα καταφέρετε. Η παραγωγή μητρικού γάλακτος σχετίζεται άμεσα με το πόσο συχνά το μωρό σας θηλάζει (και σε κάποιο βαθμό, πόσο συχνά αντλείτε). Θα χρειαστεί να τρώτε περισσότερες θερμίδες από ό,τι συνήθως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επειδή το σώμα σας χρειάζεται αυτήν την επιπλέον ενέργεια για να παράγει γάλα.

Τρόφιμα που αυξάνουν το μητρικό γάλα

Οι ακόλουθες τροφές είναι γεμάτες βιταμίνες και μέταλλα:

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πολύ θρεπτικά για την μαμά που θηλάζει. Θεωρείται ότι έχουν ιδιότητες που υποστηρίζουν τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Έτσι, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να αυξήσει την παροχή μητρικού γάλακτος.

Το δημητριακό που μπορεί να σας βοηθήσει είναι το πλιγούρι βρώμης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κριθάρι, καστανό ρύζι ολικής αλέσεως, μπισκότα βρώμης (χωρίς ζάχαρη) ή άλλα τρόφιμα από δημητριακά ολικής αλέσεως.

Σκούρα πράσινα λαχανικά

Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, ειδικά ασβέστιο. Περιέχουν επίσης φυτοοιστρογόνα που μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι μια θρεπτική τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Περιέχουν επίσης φυτικά οιστρογόνα που μπορεί να βοηθήσουν κατά την παραγωγή γάλακτος. Μπορείτε να προσθέσετε ρεβίθια σε ζυμαρικά ή σαλάτες. Το χούμους, ένα νόστιμο άλειμμα ή ντιπ από ρεβίθια, είναι ένας άλλος τρόπος για να απολαύσετε αυτά τα πολύ ο  υγιεινά όσπρια.

Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί, ειδικά τα ωμά αμύγδαλα είναι υγιεινά και γεμάτα πρωτεΐνη και ασβέστιο. Πολλές θηλάζουσες φαίνεται να επιλέγουν τα αμύγδαλα ή να πίνουν γάλα αμυγδάλου για να αυξήσουν την κρεμώδη υφή, τη γλυκύτητα και την ποσότητα του μητρικού γάλακτος.

Ροφήματα που αυξάνουν το μητρικό γάλα

Η κατανάλωση υγρών συμβάλλει στην ενίσχυση της παροχής γάλακτος και ορισμένοι τύποι υγρών μπορούν να σας βοηθήσουν παραπάνω:

Γάλα βρώμης

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που έχει φανεί σε έρευνα ότι αυξάνει την παροχή γάλακτος. Περιέχει έναν τύπο φυτικών ινών που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα προλακτίνης στο σώμα.

Το γάλα βρώμης είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από βρώμη με φυσική γλυκιά γεύση. Μπορείτε να το πιείτε μόνο του ή να το προσθέσετε στα δημητριακά σας.

Νερό

Πίνοντας νερό μπορείτε να διασφαλίσετε εύκολα ότι το σώμα σας μπορεί να παράγει άφθονο μητρικό γάλα για το μωρό σας. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, θα πρέπει να πίνετε ακόμη περισσότερο νερό από την απαιτούμενη ποσότητα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μητρικό γάλα αποτελείται κατά 87% από νερό και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, το σώμα σας χάνει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο.