Εάν εσείς ή τα παιδιά σας έχετε παίξει ποτέ ομαδικά αθλήματα, τότε γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία πόσο ευεργετικά είναι για τη μάθηση και την ανάπτυξη. Το να είσαι μέλος μιας ομάδας, διδάσκει στα παιδιά υπευθυνότητα, πνεύμα ευγενούς άμιλλας αλλά και συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Ωστόσο, το να είσαι καλός συμπαίκτης δεν έρχεται πάντα φυσικά. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά του παιδιού όταν ξεκινά αθλήματα, καθώς οι ιδιότητες του καλού συμπαίκτη θα ξεπεράσουν σε λίγο το παιχνίδι και θα φανούν χρήσιμες σε πολλές πτυχές της ενήλικης ζωής του.

Τι κάνει έναν συμπαίκτη καλό;

Κορυφαίο χαρακτηριστικό του καλού συμπαίκτη είναι η ευγενής άμιλλα αλλά και το αθλητικό πνεύμα. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον υγιή και εντός των κανόνων ανταγωνισμό αλλά και την υποστήριξη των συμπαικτών όχι μόνο στην νίκη αλλά και στην ήττα. Ενώ είναι εύκολο για το παιδί να επευφημήσει ένα συμπαίκτη του όταν βάλει το καλάθι, θα πρέπει να μάθει να δείχνει την υποστήριξή του ακόμα και όταν η μπάλα δεν περνά το διχτάκι.

Αν και αυτές οι αρετές μαθαίνονται εντός αγωνιστικού χώρου και μέσω των ομαδικών αλληλεπιδράσεων, οι γονείς μπορούν επίσης να συμβάλουν στην προώθηση αυτών των χαρακτηριστικών.

Δώστε επαίνους

Ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε την συμπεριφορά ενός καλού συμπαίκτη είναι μέσω των επαίνων σας. Ως γονείς θα πρέπει να επαινείτε τα παιδιά όταν η συμπεριφορά τους είναι καλή και όχι μόνο επειδή κατάφεραν να σκοράρουν πολλούς πόντους.

Κάνοντας ερωτήσεις όπως «Ποιος είναι ο καλύτερος συμπαίκτης στην ομάδα σου και γιατί;» ξεκινάτε συζητήσεις που κάνουν τα παιδιά να σκέφτονται γιατί είναι σημαντικό να είναι κανείς καλός συμπαίκτης και πώς θα γίνουν και τα ίδια.

Γίνετε και εσείς καλοί συμπαίκτες

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τα παιδιά σας να κάνουν κάτι είναι να τους το δείξετε.

Είτε παίζετε όλοι μαζί ένα επιτραπέζιο είτε ένα φιλικό παιχνίδι οικογενειακού μπάσκετ, διατηρώντας το κλίμα θετικό και ευχάριστο, παρέχοντας υποστήριξη και σεβασμό για όλους ανεξαρτήτως νίκης ή ήττας, μπορείτε να δείξετε στα παιδιά πώς να ενσαρκώνουν τις αρετές του καλού συμπαίκτη.

Παρακολουθήστε παιχνίδια μαζί

Ένας άλλος τρόπος για να μάθετε στο παιδί να είναι καλός συμπαίκτης είναι παρακολουθώντας αθλητικούς αγώνες μαζί. Την επόμενη φορά που θα παίξει η αγαπημένη σας αθλητική ομάδα, δείτε τον αγώνα μαζί του και υποδείξτε του συγκεκριμένα παραδείγματα καλής αθλητικής συμπεριφοράς όταν συμβούν.

Ίσως ένας παίκτης να πανηγυρίζει για το τρίποντο του συμπαίκτη του και ένας άλλος να προσπαθεί να τον ενθαρρύνει επειδή έχασε την βολή. Οτιδήποτε και αν είναι, μπορείτε να το επισημάνετε στο παιδί ώστε να γνωρίζει ρεαλιστικά τι μπορεί να κάνει.