Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην ξεχωριστή περίοδο των γιορτών, όπου το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεσπόζει στο σαλόνι και ο λαμπερός στολισμός βρίσκεται σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Αναπόσπαστο κομμάτι του είναι και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, γύρω από το οποίο συγκεντρωνόμαστε με τους αγαπημένους για να απολαύσουμε εδέσματα, να ανταλλάξουμε ευχές και να θυμηθούμε ιστορίες από τα παλιά.

Check list για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Εάν μάλιστα, είστε και ο οικοδεσπότης τότε σίγουρα θα θέλετε να στήσετε ένα όμορφο και αξέχαστο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Για να σας βοηθήσουμε, φτιάξαμε έναν σύντομο οδηγό με όλα όσα θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε την πιο λαμπερή εκδοχή του.

Βρείτε το θέμα και τις αποχρώσεις του

Πριν να ξεκινήσετε να αλλάζετε σερβίτσια και να προσθέτετε λαμπάκια και στολίδια, είναι σημαντικό να βρείτε το χρώμα που θέλετε να επικρατεί και τις επιμέρους αποχρώσεις. Μπορείτε να επιλέξετε το κλασικό και αγαπημένο κόκκινο με στοιχεία καφέ και πράσινου ή το πιο χειμερινό λευκό και ασημί που θυμίζει πιο… λευκά Χριστούγεννα.

Προσπαθήστε οι τόνοι που θα επιλέξετε να εναρμονίζονται με την υπόλοιπη διακόσμηση για να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο και ολοκληρωμένο αισθητικά αποτέλεσμα.

Σερβίτσια… δώρο

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν ένα παραδοσιακό στήσιμο τραπεζιού τα Χριστούγεννα, με το πλαϊνό πιάτο στα αριστερά του πιάτου του δείπνου, αλλά εξίσου δημοφιλής είναι και το πολυεπίπεδο στήσιμο, όπου το πλαϊνό πιάτο και το μπολ του γλυκού κάθονται όμορφα στο πιάτο του δείπνου.

Εκτός από τα χριστουγεννιάτικα σχέδια σε πιάτα, χαρτοπετσέτες, μαχαιροπίρουνα και δίσκους, σκεφτείτε να δέσετε γύρω από το σερβίτσιο σας έναν κατακόκκινο φιόγκο ώστε οι καλεσμένοι σας να αισθανθούν ότι ανοίγουν ένα δώρο, μόλις καθίσουν.

Τα πλαϊνά πιάτα με σχέδια ή τα πιάτα με γιορτινές λέξεις φαίνονται υπέροχα όταν συνδυάζονται με απλά ή χρωματιστά σερβίτσια.

Εκτός από το χριστουγεννιάτικο τραπεζομάντηλο, ιδανική και πιο μίνιμαλ επιλογή είναι και η τραβέρσα που θα δώσει χρώμα κάτω από τα γιορτινά σας σουπλά.

Ποτήρια γεμάτα λάμψη

Γενικά, ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει τρεις τύπους ποτηριών, ένα ποτήρι σαμπάνιας, ένα κρασιού και ένα για το νερό. Ενώ συνήθως τα τοποθετούμε σε μια ομάδα δεξιά πάνω από το πιάτο του δείπνου, αυτό για άλλη μια φορά εξαρτάται από την προσωπική σας επιλογή.

Συνδυάστε χριστουγεννιάτικα ποτήρια νερού με πιο απλά για να διατηρήσετε την ισορροπία στο τραπέζι σας.

Φέρτε το… δέντρο στο τραπέζι

Τα στολίδια δεν είναι μόνο για το δέντρο. Μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική προσθήκη στο στολισμό του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Μια συλλογή από μπάλες και φιγούρες φαίνεται εκπληκτική σε ένα γυάλινο βάζο ή μπολ και μπορεί να λειτουργήσει ως το κεντρικό σημείο της διακόσμησής σας.

Ακόμη και μερικά στολίδια σκορπισμένα στο τραπέζι σας ανάμεσα στα πιάτα σερβιρίσματος θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια εορταστική εμφάνιση. Το ίδιο ισχύει και για τις γιρλάντες ή τις κορδέλες που μπορείτε να βάλετε κατά μήκος του τραπεζιού.

Φέρτε το φως

Από το τραπέζι σας δεν πρέπει να λείπουν λευκά κεριά και τα γιορτινά κηροπήγια που θα δώσουν έξτρα λάμψη και θαλπωρή στο σκηνικό. Δοκιμάστε να συγκεντρώσετε μια ομάδα κεριών στο κέντρο του τραπεζιού για μια πιο καθαρή και απλή εμφάνιση.

Let it snow

Ακόμα και αν οι γιορτές μας δεν έχουν χιόνι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λείπει και από το χριστουγεννιάτικό σας τραπέζι. Για να ολοκληρώσετε την διακόσμησή του, μην ξεχάσετε να ρίξετε γύρω από τα πιάτα σας χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό τεχνητό χιόνι για την πιο δημιουργική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.