Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν είστε πολύ αυστηροί με τα παιδιά σας; Ανησυχείτε ότι οι προσδοκίες σας μπορεί να είναι πολύ υψηλές; Αναρωτιέστε αν οι συνέπειες όταν παραβαίνουν τους κανόνες είναι πολύ σκληρές; Στην συνέχεια, θα δείτε τα σημάδια που θα σας δώσουν την απάντηση.

Πώς θα καταλάβετε αν είστε πολύ αυστηροί;

Οι αυστηροί γονείς είναι υπερβολικά άκαμπτοι και δεν θα κάνουν καμία εξαίρεση στους κανόνες τους. Εάν έχετε έναν μακρύ κατάλογο κανόνων και δεν σας είναι εύκολο να έχετε αίσθηση του χιούμορ όταν τα παιδιά σας παραβιάζουν κάποιον από αυτούς, μπορεί να είστε πολύ αυστηροί. Τα παιδιά μπορεί να είναι πιο πιθανό να πουν ψέματα ή να κρύψουν πράγματα από τους αυστηρούς γονείς, επειδή φοβούνται τις συνέπειες.

Έχετε μηδενική ανοχή

Αν και είναι σημαντικό να υπάρχουν σαφείς κανόνες, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις στους κανόνες. Αντί να παίρνετε μια αυταρχική στάση για τα πάντα, δείξτε προθυμία να αξιολογήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας στο πλαίσιο της περίστασης.

Το παιδί σας λέει πολλά ψέματα

Αν και είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να μην λένε την αλήθεια με κάθε λεπτομέρεια μερικές φορές, η έρευνα έχει καταστήσει σαφές ότι η σκληρή πειθαρχία μπορεί να κάνει τα παιδιά να σας λένε περισσότερα ψέματα. Εάν είστε πολύ αυστηροί, το παιδί μπορεί να σας φοβάται και είναι πιθανό να πει ψέματα σε μια προσπάθεια να αποφύγει την τιμωρία.

Του βάζετε περισσότερους περιορισμούς

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να έχετε διαφορετικούς κανόνες από τους άλλους γονείς. Αλλά, αν είστε πάντα ο πιο αυστηρός γονέας θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι προσδοκίες σας είναι υπερβολικά υψηλές.

Δεν έχετε υπομονή

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τα αστεία και πράγματα που οι ενήλικες θεωρούν ορισμένες φορές «ανοησίες». Και ενώ αυτά τα αστεία μπορεί να παλιώνουν γρήγορα και η ανόητη συμπεριφορά μπορεί να σας επιβραδύνει ή και να σας επιβαρύνει, είναι σημαντικό να απολαμβάνετε τη στιγμή και να διασκεδάζετε μερικές φορές, δείχνοντας κατά κύριο λόγο υπομονή.

Έχετε μια μεγάλη λίστα κανόνων

Οι κανόνες είναι καλοί, αλλά πάρα πολλοί κανόνες μπορεί να είναι επιβλαβείς. Διατηρήστε τους κανόνες σας απλούς και συμπεριλάβετε μόνο τους πιο σημαντικούς που θέλετε να θυμάται το παιδί σας διότι διαφορετικά μπορεί να μην περάσετε στο παιδί το μήνυμα που θέλετε.

Το παιδί σας έχει λίγο χρόνο για διασκέδαση

Πολλά παιδιά με αυστηρούς γονείς τρέχουν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα με ελάχιστο χρόνο διαλείμματος. Αν και το πρόγραμμα με την σαφή δομή είναι απαραίτητο, είναι επίσης σημαντικό για τα παιδιά να έχουν ελεύθερο χρόνο.

Κάνετε συνέχεια παρατηρήσεις

Εάν λέτε πάντα πράγματα όπως, «Κάθισε όρθια», «Σταμάτα να σέρνεις τα πόδια σου» και «Μην πίνεις το ποτό σου», το παιδί σας θα αρχίσει να μην σας ακούει ή ακόμα και να σας αγνοεί επιδεικτικά. Κρατήστε τις παρατηρήσεις σας για τα πιο σημαντικά, όταν πράγματι τα παιδιά θα χρειάζονται την συμβουλή ή την προτροπή σας.