Ενώ η ισορροπημένη διατροφή είναι κομβικής σημασίας για την υγεία μας σε κάθε φάση της ζωής μας, είναι ακόμα πιο σημαντική όταν είστε έγκυος, επειδή όλα όσα καταναλώνετε αποτελούν την κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών για το μωρό σας. Ωστόσο, πολλές γυναίκες δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη, μαγνήσιο ή και προβιοτικά. Έτσι, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να αυξήσετε τις ποσότητες συγκεκριμένων τροφών αλλά και να εμπλουτίσετε την διατροφή σας με τα κατάλληλα για τις ανάγκες σας συμπληρώματα για να αυξηθεί και η πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής της εγκύου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τρώτε μια ποικιλία τροφών από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεστε:

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια. Βασικότερες πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και οι σαρδέλες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 1.000mg ημερησίως.

Βιταμίνη D

Βοηθά το σώμα σας στην απορρόφηση του ασβεστίου. Για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης D μπορείτε να αυξήσετε την έκθεση στο ηλιακό φως, το εμπλουτισμένο γάλα και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 600 IU καθημερινά.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία και είναι απαραίτητο σχεδόν για κάθε λειτουργία και ιστό στο σώμα μας. Καταπολεμά το στρες, προφυλάσσει από τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, βοηθά να χαλαρώσουν οι μύες της καρδιάς και να διατηρηθεί ένας κανονικός καρδιακός ρυθμός.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη καθώς συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση επεισοδίων προεκλαμψίας, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση του αίματος, πρηξίματα και που ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Το Olympian Labs Super Size Magnesium Citrate αναπληρώνει την έλλειψη του μαγνησίου στον οργανισμό και βοηθά στην αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας και στην αύξηση της οστικής μάζας. Συνιστώνται δύο κάψουλες ημερησίως μαζί με τα γεύματά σας.

Σίδηρος

Βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να προσφέρουν οξυγόνο στο μωρό σας. Οι  βασικότερες «πηγές» του περιλαμβάνουν άπαχο κόκκινο κρέας, αποξηραμένα φασόλια, μπιζέλια και δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 27 mg ημερησίως.

Βιταμίνη C

Προωθεί την υγεία των ούλων, των δοντιών και των οστών και βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, τις ντομάτες και τις φράουλες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 85 mg ημερησίως.

Προβιοτικά

Γνωστή είναι η ωφέλιμη δράση των προβιοτικών για την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού, που μπορεί να επηρεαστεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, με πιθανή την εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Η λήψη προβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με οφέλη όπως λιγότερες επιπλοκές εγκυμοσύνης, μειωμένος κίνδυνος εκζέματος στα μωρά και βελτιωμένους δείκτες μεταβολικής υγείας στις μέλλουσες μητέρες.

Το Digestive Enzyme Pro Blend είναι ένας μοναδικός συνδυασμός προβιοτικών και πεπτικών ενζύμων, που βελτιώνει σημαντικά τη μικροβιακή ισορροπία στην εντερική οδό και αποκαθιστά την υγιή εντερική χλωρίδα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις δυσπεψίας, καούρας, φουσκώματος, μετεωρισμού καθώς και για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Συνιστάται μία κάψουλα μία ή δύο φορές ημερησίως, 20-30 λεπτά πριν από τα γεύματα.

Βιταμίνη Α

Συμβάλλει σε γιές δέρμα, καλή όραση και γερά οστά. Την βρίσκουμε στα καρότα, τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα και την γλυκοπατάτα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 770mg ημερησίως.

Φολικό οξύ

Όταν το μωρό αναπτύσσεται νωρίς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φολικό οξύ βοηθά στο σχηματισμό του νευρικού σωλήνα. Το φολικό οξύ είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων σημαντικών γενετικών ανωμαλιών του εγκεφάλου του μωρού (ανεγκεφαλία) και της σπονδυλικής στήλης.

Φολικό οξύ μπορείτε να βρείτε σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, χυμό πορτοκαλιού, όσπρια (φασόλια, μπιζέλια, φακές) και ξηρούς καρπούς. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γιατροί συνιστούν συνήθως να λαμβάνετε 600 mg ημερησίως.