Εάν θέλετε να υποστηρίξετε την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεπίδραση του παιδιού από νωρίς, τραγουδήστε στο μωρό σας. Αυτό τουλάχιστον προτείνουν στην νέα τους μελέτη οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (VUMC), η οποία δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν το βλέμμα των βρεφών στιγμή προς στιγμή και ανακάλυψαν ότι ο ρυθμός του τραγουδιού μπορεί να προκαλέσει τον συγχρονισμό του βλέμματος των βρεφών με το άτομοπου τους τραγουδά.

Το τραγούδι «μαγνητίζει» το βλέμμα των βρεφών

Ήδη από την ηλικία των 2 μηνών, όταν τα μωρά μπορούν να αλληλοεπιδρούν με τους άλλους, ήταν δύο φορές πιο πιθανό να κοιτάξουν στα μάτια εκείνον που τους τραγουδά από ό,τι θα έκαναν τυχαία.

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, περίοδος που τα βρέφη έχουν μεγάλη εμπειρία στα μουσικά παιχνίδια πρόσωπο με πρόσωπο και αναπτύσσουν όλο και πιο εξελιγμένες ρυθμικές και επικοινωνιακές συμπεριφορές, όπως η μωρουδιακή ομιλία, ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να κοιτάξουν τα μάτια εκείνους που τους τραγουδούσαν, συγχρονισμένα με τον ρυθμό του τραγουδιού.

«Το να τραγουδάμε στα μωρά φαίνεται κάτι ιδιαίτερα απλό αλλά είναι γεμάτο από πλούσιες και ουσιαστικές κοινωνικές πληροφορίες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Miriam Lense, επίκουρη καθηγήτρια Ωτορινολαρυγγολογίας.

«Στην έρευνά μας είδαμε ότι όταν οι φροντιστές τραγουδούν στα βρέφη τους, δομούν διαισθητικά τη συμπεριφορά τους για να υποστηρίξουν τον κοινωνικό δεσμό φροντιστή-βρέφους και την κοινωνική δεξιότητα των βρεφών» συμπληρώνει η ίδια.

Πώς επιδρά στην συμπεριφορά τους

«Αυτό είναι σημαντικό γιατί αποκαλύπτει μια αξιοσημείωτη φυσική σύζευξη μεταξύ της συμπεριφοράς του φροντιστή και της εμπειρίας του βρέφους», δήλωσε ο Warren Jones, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

«Χωρίς συνειδητή επίγνωση, κάτι τόσο απλό και διαισθητικό όσο το τραγούδι των φροντιστών προκαλεί μια σειρά συμπεριφορών που αλλάζουν τις εμπειρίες των βρεφών» συμπληρώνει.

«Αν και αυτό που εκφράζει ένας φροντιστής είναι σημαντικό, το πότε και το πώς εκφράζουν τις κοινωνικές αυτές ενδείξεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την επικοινωνία βρέφους-φροντιστή» προσθέτει. Η ρυθμική προβλεψιμότητα, ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του τραγουδιού, είναι ένας αναπόσπαστος μηχανισμός για τη δόμηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και την υποστήριξη της κοινωνικής ανάπτυξης των βρεφών.

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι αυτά τα βρέφη ακολουθούν ουσιαστικά τον ρυθμό της μουσικής με τα μάτια τους, κοιτάζοντας εκείνον που τους τραγουδά στο ρυθμό της μελωδίας», καταλήγουν οι ερευνητές.