Τα περισσότερα μωρά θα εμφανίσουν κάποια στιγμή εξάνθημα από τις πάνες. Άλλωστε, το κάτω μέρος του σώματός τους έρχεται σε συχνή επαφή με την υγρασία, τα βακτήρια και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.

Εάν είχατε ποτέ εξάνθημα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων θα θυμάστε πόσο δυσάρεστη ήταν η αίσθηση που σας προκαλούσε. Φανταστείτε τώρα πόσο μεγαλύτερη είναι η ενόχληση για το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε το εξάνθημα της πάνας

Τα συγκάματα είναι πολύ πιο εύκολο να προληφθούν παρά να θεραπευθούν. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αποφύγετε το εξάνθημα της πάνας:

#1 Αλλάζετε συχνά πάνες

Το να αλλάξετε αμέσως την πάνα όταν είναι λερωμένη και να καθαρίσετε καλά το μωρό σας είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Είναι σημαντικό να διατηρείτε την περιοχή στεγνή και καθαρή. Ελέγχετε λοιπόν συχνά την πάνα του μωρού σας και αλλάζετέ την όποτε χρειάζεται. Ελέγχετε τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

#2 Καθαρίστε απαλά

Ζεστό νερό και βαμβάκι ή μια μαλακή πετσέτα είναι υπεραρκετά για να καθαρίσετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού σας. Πλύνετε την απαλά αλλά σχολαστικά, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών πτυχών του δέρματος. Μπορείτε να καθίσετε το μωρό σας σε μια λεκάνη ή μπανιέρα με χλιαρό τρεχούμενο νερό  με κάθε αλλαγή πάνας. Εάν υπάρχουν πολύ κολλώδη κόπρανα, ένα πολύ ήπιο υγρό καθαριστικό (χωρίς αλκοόλ, άρωμα ή σαπούνι κλινικά ελεγμένο για νεογέννητα) είναι εντάξει. Ξεπλύνετε καλά.

#3 Αφήστε την πάνα για λίγο

Μετά το πλύσιμο αφήστε το δέρμα του μωρού σας στεγνώστε το με ένα πολύ μαλακό πανάκι. Εάν η θερμοκρασία του χώρου είναι καλή, τοποθετήστε ένα αδιάβροχο μαξιλάρι, κουβέρτα ή πετσέτα στο πάτωμα και αφήστε το μωρό σας να παίξει για λίγο εκεί χωρίς πάνα.

#4 Προστατέψτε το δέρμα του μωρού σας

Ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης, κρέμας οξειδίου του ψευδαργύρου ή αλοιφής για εξανθήματα πάνας εμποδίζει την υγρασία και τους ερεθιστικούς παράγοντες να έρθουν σε επαφή με το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας. Επαναλάβετε την επάλειψη μετά από μερικές αλλαγές πάνας. Να είστε πολύ προσεκτικοί με τις πούδρες και να βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν τις εισπνέει.

#4 Μην σφίγγετε την πάνα

Εάν η πάνα του μωρού σας είναι πολύ σφιχτή, αυτό μπορεί να περιορίσει την κυκλοφορία του αέρα στην περιοχή και να κρατήσει την ανεπιθύμητη υγρασία, προκαλώντας ερεθισμό. Η τριβή μεταξύ της πάνας και του δέρματος του μωρού σας μπορεί επίσης να του προκαλέσει εξάνθημα, οπότε φροντίστε να μην την στερεώσετε πολύ σφιχτά.