Υπέρηχοι, προετοιμασία του βρεφικού δωματίου και ατέλειωτο διάβασμα συμβουλών για τους πρώτους μήνες με το μωρό.

Εκτός όμως από την προετοιμασία και τη φροντίδα όλων των λεπτομερειών για τον ερχομό του μωρού, είναι απαραίτητη και η φροντίδα του σώματος και της ψυχολογίας σου. Άλλωστε, μια μαμά που φροντίζει τον εαυτό της είναι πάντα μια πιο χαρούμενη μαμά. Κι έτσι μπορεί να προσφέρει περισσότερα και στο μωρό της.

Δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις; Έχουμε να προτείνουμε ορισμένα tips και εξειδικευμένα προϊόντα, που θα σου επιτρέψουν να απολαύσεις ακόμη περισσότερο αυτό το απαιτητικό αλλά και μαγικό διάστημα.

 

Κοιμήσου όσο περισσότερο μπορείς

Το σώμα σου δεν έχει δουλέψει ποτέ πιο σκληρά. Του αξίζει, λοιπόν, και η αντίστοιχη ξεκούραση. Αν ο ύπνος έχει γίνει πιο δύσκολη υπόθεση από όταν αντίκρισες για πρώτη φορά το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, μην ανησυχείς. Δεν είσαι η μόνη. Και αν σε πιάνει μια πρωτόγνωρη υπνηλία τα μεσημέρια, υπόκυψε στον πειρασμό μιας σιέστας όσο συχνότερα μπορείς.

Φρόντισε το δέρμα σου

Η επιδερμίδα σου δίνει τον δικό της αγώνα για να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες. Η εφαρμογή αποτελεσματικών, αλλά ήπιων καλλυντικών, ειδικά σχεδιασμένων για την περιποίηση του δέρματος των εγκύων, μπορεί να κρατήσει μακριά τις ραγάδες, που προκαλούν τις μεγαλύτερες ανασφάλειες σε πολλές από εμάς, αλλά και να ανακουφίσει από την ενοχλητική αίσθηση του «τραβήγματος».

Αγαπημένη μας επιλογή, τα προϊόντα της σειράς Mustela® Maternity για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ραγάδων, με βασικό συστατικό το πατενταρισμένο εκχύλισμα από έλαιο maracuja (passion fruit), γνωστό για τις εξαιρετικά ενυδατικές του ιδιότητες, που είναι κατάλληλα και ασφαλή για χρήση από την 1η ημέρα της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Η Stretch Marks Cream Mustela®, με 97% συστατικά φυσικής προέλευσης, συμβάλλει στην πρόληψη και τον περιορισμό της εμφάνισης των ραγάδων, ενυδατώνει και καταπραΰνει από το αίσθημα τραβήγματος του δέρματος. Είναι ιδανική για χρήση πρωί και βράδυ, στην κοιλιά, στους γοφούς, στους γλουτούς και στο στήθος, έχει κρεμώδη και ευχάριστη υφή και απορροφάται αμέσως.

Παράλληλα, το  Stretch Marks Oil Mustela® με 100% συστατικά φυσικής προέλευσης συμβάλλει στην πρόληψη των ραγάδων και στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα το ενυδατώνει. Είναι βιολογικά πιστοποιημένο και χάρη στην πλούσια υφή του είναι η καλύτερη επιλογή για μασάζ στα ίδια σημεία.

Οι έμπειρες συνδυάζουν τα δυο προϊόντα, εφαρμόζοντας την κρέμα το πρωί, που βιάζονται να ντυθούν για τη δουλειά, και το λαδάκι το βράδυ, όταν έχουν περισσότερο χρόνο για περιποίηση.

Κάποιες ραγάδες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους; Δοκίμασε το Stretch Marks Serum Mustela® με 96% συστατικά φυσικής προέλευσης. Δρα στοχευμένα στις πρόσφατες ραγάδες, με τη βοήθεια και του ειδικού δοσομετρητή, που σου επιτρέπει την εφαρμογή του ακριβώς στα σημεία που χρειάζεται. Επιπλέον, βοηθά στη βελτίωση της εμφάνισης των ραγάδων, ενισχύοντας την ελαστικότητα του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρωί και βράδυ, επάνω στις νέες ραγάδες για 8 εβδομάδες.

Άσε τις τύψεις και ριξ’ το στο χρώμα

Ήξερες ότι η ισορροπημένη διατροφή γίνεται ακόμη πιο σημαντική στη διάρκεια της κύησης; Φυσικά και το ήξερες – και πιθανότατα σου το υπενθυμίζουν καθημερινά οι αγαπημένοι σου άνθρωποι. Πράγματι, έχουν δίκιο. Όμως αν, για παράδειγμα, οι ναυτίες δεν σου επιτρέπουν να ακολουθήσεις τις συμβουλές τους, δε χρειάζεται να νιώθεις τύψεις.

Εστίασε στις τροφές που μπορείς να ανεχτείς καλύτερα, μέχρι να περάσει αυτό το δύσκολο διάστημα και, όταν επιτέλους το στομάχι σου αρχίσει να συνεργάζεται, δώσε έμφαση στην καθημερινή κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων φρούτων και λαχανικών, σε όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα. Το σώμα σου και το μωρό σου θα σε ευγνωμονούν, και ίσως αυτοί οι εννιά μήνες να γίνουν η αρχή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

 

Κάνε φίλο σου το νερό

Αν κρίνουμε από τα διάφορα άρθρα και memes που κυκλοφορούν στο διεθνές internet, τα τελευταία χρόνια επιτέλους συνειδητοποιήσαμε ακριβώς πόσο σημαντική είναι η επαρκής ενυδάτωση – αλλά και ότι οι περισσότερες δεν πίνουμε όσο νερό χρειαζόμαστε. Στην εγκυμοσύνη (και) αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμη πιο έντονη, αφού – μάντεψε – εκτός του εαυτού σου, το σώμα σου υποστηρίζει και ένα μωρό. Ταυτόχρονα, η σωστή ενυδάτωση μπορεί να σε προστατεύσει από συνηθισμένα θέματα της κύησης, όπως οι ζαλάδες, το πρήξιμο και οι εξάψεις.

Extra tip! Αν θέλεις να δώσεις λίγη παραπάνω γεύση και χρώμα στο νερό σου, μπορείς να προσθέσεις μερικά κομμάτια φρούτων ή λίγο φυσικό χυμό! Επιπλέον, να έχεις πάντα κοντά σου ένα μεγάλο μπουκάλι νερό, για να ελέγχεις την ποσότητα που καταναλώνεις.

 

Ώρα για λίγη άσκηση

Η (ήπια) άσκηση όχι μόνο θα σε βοηθήσει να παραμείνεις υγιής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μειώνοντας ταυτόχρονα διάφορα από τα συμπτώματα που σου προκαλούν δυσφορία, αλλά και θα φέρει το μωρό… στη θέση του – δηλαδή, εκεί όπου χρειάζεται να βρίσκεται για να έχεις έναν ασφαλή και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο τοκετό.

Η γυμναστική που θα επιλέξεις πρέπει να πληροί δυο βασικές προϋποθέσεις: να σου αρέσει και να έχει την έγκριση του ή της γιατρού σου. Πάντως, για πολλές εγκύους το περπάτημα παραμένει ιδανική επιλογή, καθώς προσφέρει την απαραίτητη κίνηση χωρίς να καταπονεί το σώμα. Επίσης, είναι μια εξαιρετική συνήθεια που μπορεί να σε συνοδεύσει και στα πρώτα σου βήματα ως μαμά, ανοίγοντας τον δρόμο για καθημερινούς περιπάτους με το μωρό σου.

 

Νιώσε όμορφη

Δεν είναι πάντα αυτονόητο. Καθώς οι μήνες περνούν, η κοιλιά μεγαλώνει και γινόμαστε πιο δυσκίνητες, οι περισσότερες δεν αισθανόμαστε ακριβώς η πεμπτουσία της χάρης. Όμως η περιβόητη λάμψη της εγκυμοσύνης υπάρχει πράγματι, και με μερικά απλά βήματα μπορούμε να τη χαρούμε. Η προσαρμογή της γκαρνταρόμπας μας στο σώμα μας που αλλάζει, για να μη νιώθουμε ότι ασφυκτιούμε μέσα στα ρούχα μας, η φροντίδα των άκρων μας ή ακόμη και η επίσκεψη σε ένα σπα, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, μπορούν να κάνουν θαύματα.

Bonus: Η επόμενη μέρα

Η φροντίδα του εαυτού σου δεν γίνεται λιγότερο σημαντική μετά τη γέννηση του μωρού. Ίσα-ίσα, όπως μαθαίνεις να ακούς τις νέες ανάγκες του σώματός σου στην περίοδο της κύησης, έτσι θα πρέπει να του δίνεις σημασία και μετά, για να μπορεί να συνεχίσει να κάνει όλα αυτά τα μαγικά πράγματα.

Μια από τις συχνότερες ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέες μαμάδες αφορά στις θηλές τους, που καταπονούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Μια από τις καλύτερες λύσεις για να αντιμετωπίσεις τυχόν ενοχλήσεις, είναι η Nursing Comfort Balm Mustela®, που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την ανακούφιση των ευαισθητοποιημένων θηλών μετά τον θηλασμό. Με 100% συστατικά φυσικής προέλευσης και βασικό ενεργό συστατικό το Βιολογικό Ελαιόλαδο, γνωστό για τις θρεπτικές του ιδιότητες, καταπραΰνει και επανορθώνει το δέρμα. Είναι βιολογικά πιστοποιημένη και απόλυτα ασφαλής για χρήση για το μωρό, ενώ η ουδέτερη μυρωδιά της, δεν το διαταράσσει κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Θα εκτιμήσεις την πλούσια και κρεμώδη υφή της, αλλά και το ότι μπορεί να εφαρμοστεί μετά από κάθε θηλασμό χωρίς να χρειάζεται ξέβγαλμα.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας είναι πράγματι μαγική – δεν είναι, όμως, πάντα και εύκολη. Και είναι αδύνατον να εστιάσεις στην ομορφιά της αν δεν δώσεις στο σώμα σου όλα όσα του χρειάζονται για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.

Όλα τα προϊόντα Mustela® συνιστώνται από τον Σύλλογο Μαιών* και είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία, ηλεκτρονικά φαρμακεία και επιλεγμένα σημεία πώλησης.

* Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας