Το γκλίτερ, η κόλλα, οι δακτυλομπογιές και οι λασπόπιτες που συμβαδίζουν με το λεγόμενο messy playing προκαλούν φόβο στους περισσότερους γονείς, αλλά αυτός ο τρόπος παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα μικρά παιδιά. Το ακατάστατο ή αισθητηριακό παιχνίδι, όπως ονομάζεται διαφορετικά, πυροδοτεί μια αίσθηση περιέργειας, φαντασίας και εξερεύνησης σε ένα απεριόριστο περιβάλλον, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη συνολική τους ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, διεγείρει τις πέντε αισθήσεις προσφέροντας μια συναρπαστική εμπειρία αφής κι αισθήσεων. Πάνω απ’ όλα, όμως, αφήνει τα παιδιά να είναι απλώς… παιδιά.

Τι ακριβώς είναι το ακατάστατο παιχνίδι;

Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από δραστηριότητες που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή: από το παιχνίδι με τις φυσαλίδες και τη ζύμη μέχρι το βάψιμο με τα δάχτυλα και το slime.

Πολλοί γονείς είναι αρκετά διστακτικοί όσον αφορά την ενασχόληση με το ακατάστατο παιχνίδι, αλλά τα οφέλη υπερτερούν των αρνητικών – δηλαδή το καθάρισμα και τη μπουγάδα.

Ποια είναι τα οφέλη;

  • Αρχικά, υποστηρίζει την ανάπτυξη της γλώσσας, τις κινητικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων και τη γνωστική ανάπτυξη.
  • Επιπλέον, βοηθά στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων. Όταν τα παιδιά μαζεύουν άμμο, σφίγγουν τη ζύμη και πιάνουν νερό με τα χέρια τους, δημιουργούν όλους τους μικροσκοπικούς μύες στα χέρια τους που θα τους ωφελήσουν πολύ, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη γραφή στο σχολείο.
  • Όταν πηδούν σε λασπώδεις λακκούβες, για παράδειγμα, κάνουν μεγαλύτερες κινήσεις, ενισχύοντας τις αδρές κινητικές δεξιότητες που υποστηρίζουν την ισορροπία, τον συντονισμό και τη δύναμη.
  • Ενισχύει τον συντονισμό χεριού-ματιού, καθώς ορισμένες εργασίες απαιτούν περισσότερη συγκέντρωση από άλλες. Για παράδειγμα, το να κόψουν σχήματα από ζύμη, το να κρατήσουν ένα πινέλο ή το να γεμίσουν έναν κουβά με άμμο.
  • Ενθαρρύνει επίσης την επικοινωνία και την ανάπτυξη του λόγου, καθώς τα παιδιά χρησιμοποιούν καθημερινά επίθετα για να περιγράψουν την εργασία που αναλαμβάνουν τη δεδομένη στιγμή. Οι δεξιότητες της πρώιμης παιδείας είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τα μικρά παιδιά, ειδικά όταν πηγαίνουν στο σχολείο.
  • Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Ο στόχος δεν είναι να φτιαχτεί κάτι συγκεκριμένο, αλλά να παίξουν τα παιδιά ανεξάρτητα και ελεύθερα, κάτι που απαιτεί να γίνουν πιο δημιουργικά. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.
  • Βοηθά τα παιδιά να μάθουν αισθητηριακές ιδιότητες όπως ζεστό, κρύο, υγρό και ξηρό χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υφών όπως άμμος, λάσπη, νερό και κιμωλία.

Πώς μπορώ να ενθαρρύνω το ακατάστατο παιχνίδι;

Η ενσωμάτωση του ακατάστατου παιχνιδιού στη ζωή σας είναι πραγματικά απλή. Όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο τα παιδιά, αφήστε τα να φτιάξουν λασπόπιτες και να χοροπηδήσουν σε λακκούβες. Μπορείτε επίσης να τους δώσετε έναν κουβά για να μαζέψουν φύλλα, ξυλάκια και πέτρες.

Στο σπίτι, προσφέρετε δακτυλομπογιές, προσθέστε νερό σε άμυλο καλαμποκιού σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε λίγη πολύχρωμη μπογιά με βάση το νερό στο μπάνιο τους και απλώς αφήστε τα να παίξουν. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για το ακατάστατο παιχνίδι.