Το παιδί σας χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ακατάλληλη γλώσσα; Το άκουσμα αυτών των λέξεων από το στόμα του γλυκού, αθώου παιδιού σας είναι δύσκολο. Ίσως, στην αρχή, να γελάσετε επειδή σας αιφνιδίασε. Μπορεί πάλι να σοκαριστήκατε επειδή δεν ακούει τέτοιου είδους πράγματα στο σπίτι. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, γνωρίζει νέους φίλους, πηγαίνει στο σχολείο και σε δραστηριότητες και διευρύνει το λεξιλόγιό του. Για να το κάνετε να σταματήσει, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τους λόγους που χρησιμοποιεί ανεπιθύμητες εκφράσεις και να δώσετε τις κατάλληλες απαντήσεις.

Το κάνει γιατί…

Έχει πλάκα

Μερικές φορές, τα παιδιά ακούνε μια λέξη και θέλουν να τη δοκιμάσουν. Μπορεί να γνωρίζουν ότι η λέξη είναι ακατάλληλη. Δεν σκοπεύουν να την προσθέσουν στην καθημερινή τους χρήση, απλώς θέλουν να ακούσουν πώς ακούγεται όταν βγαίνει από το δικό τους στόμα.

Αν τις ακούσετε σε μια περιστασιακή συζήτηση, προσέξτε την αντίδρασή σας. Αξιολογήστε την κατάσταση – μήπως το παιδί σας το έκανε κατά λάθος; Συνειδητοποίησε το λάθος του και προσπάθησε γρήγορα να το διορθώσει;

Πώς να ανταποκριθείτε σε αυτή την περίπτωση:

Αφήστε το να περάσει. Αγνοήστε το ή δώστε του πολύ μικρή απάντηση.

· «Άκουσες μια καινούργια λέξη; Ξέρεις τι σημαίνει;»

· «Ουάου, αυτή είναι μια νέα λέξη. Θέλεις να την ξαναπείς;»

· «Ξέρω ότι είναι διασκεδαστικό να δοκιμάζεις νέες λέξεις μερικές φορές, αλλά μπορεί να πληγωθούν τα αισθήματα κάποιου»

 

Ζητά προσοχή

Ας πούμε, ακούτε μια κακή λέξη και αντιδράτε λίγο υπερβολικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν αγώνα εξουσίας μεταξύ εσάς και του παιδιού σας. Εσείς του είπατε να σταματήσει κι αυτό το κάνει επιδεικτικά έντονα και πιο δυνατά; Φυσικά, δεν σκοπεύατε να το μετατρέψετε σε μάχη. Δυστυχώς, τώρα, όταν το παιδί σας θέλει να σας τραβήξει την προσοχή ξέρει ότι μπορεί να το κάνει με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα κι αν η σημασία είναι αρνητική, αυτή τη στιγμή, το παιδί σας θέλει τη σύνδεση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ο στόχος σε αυτό το σενάριο είναι να τους δώσετε την προσοχή που χρειάζονται πριν τη ζητήσουν. Ασχοληθείτε με τη λέξη αργότερα, εκείνη τη στιγμή προέχει η σχέση σας.

 

Εκφραζει έντονα συναισθήματα

Τα παιδιά πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Με περιορισμένο λεξιλόγιο και αδυναμία να συνδέσουν σκέψεις με συναισθήματα, μπορεί να αρπάξουν την πιο απλή λέξη που ξέρουν για να εκφράσουν το πώς νιώθουν. Όταν απαντάτε στην ακατάλληλη λέξη, χάνετε αυτό που κρύβεται από κάτω.

Δείξτε κατανόηση στην ποικιλία των συναισθημάτων τους για να νιώσουν ασφάλεια να ανοιχτούν. Φανταστείτε πώς νιώθει το παιδί σας και δοκιμάστε να βάλετε τις σκέψεις του σε λέξεις που μπορεί να επαναλάβει. Για παράδειγμα:

· «Είναι στενάχωρο όταν η γιαγιά πρέπει να πάει σπίτι. Μου λείπει πολύ αφού φύγει. Σίγουρα κι εσένα το ίδιο».

· «Μπορώ να καταλάβω ότι είσαι αναστατωμένος για το φαγητό που έφτιαξα. Ξέρω ότι δεν είναι το αγαπημένο σου».

· «Δεν σου αρέσει η απόφασή μου. Και δεν πειράζει. Μπορούμε να είμαστε ευγενικοί, ακόμα και αν διαφωνούμε».

Με τον καιρό και την υποστήριξή σας, το λεξιλόγιο του παιδιού σας θα διευρυνθεί και θα έχει άλλους τρόπους να σας εκφράσει αυτά τα συναισθήματα.