Το υπνοδωμάτιο ενός παιδιού είναι ζώνη ασφαλείας του καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Όταν φτάσει στην εφηβεία είναι το καταφύγιό του. Τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι από οπουδήποτε αλλού και σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής τους το περνούν στο υπνοδωμάτιό τους.

Στα μάτια τους, ένα σπουδαίο σπίτι είναι εκεί όπου κατοικεί η αγάπη, η άνεση και οι αναμνήσεις. Είναι ο πρωταρχικός χώρος για να σκέφτονται, να γεμίζουν τις μπαταρίες τους και να δίνουν φτερά στα όνειρά τους. Το δωμάτιό τους είναι το μέρος όπου μπορούν να είναι πραγματικά ο εαυτός τους.

 

Προσβασιμότητα και τάξη στο υπνοδωμάτιο 

Σύμφωνα με τις πρακτικές του «Φενγκ Σούι», υπάρχουν ορισμένοι τρόποι διαρρύθμισης και διακόσμησης ενός δωματίου που, όταν γίνονται σωστά, μπορούν να φέρουν επιτυχία, καλή τύχη, αγάπη και θετική ενέργεια. Για παράδειγμα, η ύπαρξη ενός ξεκάθαρου διαδρόμου σε ένα δωμάτιο μπορεί να το κάνει να φαίνεται πιο ανοιχτό και δυναμικό.

Η τάξη είναι επίσης κάτι που αγκαλιάζεται στο Φενγκ Σούι και στη σύνθεση του σχεδιασμού, καθώς τονίζει τη θεραπευτική πτυχή της οργάνωσης του χώρου σας. Το να έχετε ένα καθαρό και τακτοποιημένο δωμάτιο που επιτρέπει την ομαλή κίνηση φέρνει πολλά οφέλη:

· Εξοικονομεί σωματική προσπάθεια και χρόνο

· Βελτιώνει τη μνήμη

· Μειώνει το άγχος και τη δυσφορία.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια με οργανωμένη δομή έχουν καλύτερη συγκέντρωση και μαθησιακές ικανότητες.

 

Λειτουργικότητα και ευελιξία

Το υπνοδωμάτιο ενός παιδιού δεν πρέπει να αντικατοπτρίζει μόνο το ποιος είναι αλλά και το ποιος θα ήθελε να γίνει. Μην δεσμευτείτε σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Σίγουρα, το κρεβάτι με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα μπορεί να το ενθουσιάσει για μερικούς μήνες, αλλά θα το βαρεθεί γρήγορα. Με τη δημιουργία ενός χώρου χρησιμοποιώντας διαχρονικές αρχές, το δωμάτιο μεγαλώνει μαζί με το παιδί και προσαρμόζεται μαζί του.

 

Χρώμα και φως

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χρώμα επηρεάζει σημαντικά τη διάθεση των παιδιών. Ο βασικός σκοπός ενός υπνοδωματίου είναι η ξεκούραση, ωστόσο, τα παιδιά κάνουν πολλές άλλες δραστηριότητες στο υπνοδωμάτιο. Αν δεν μπορείτε να διαλέξετε το κατάλληλο χρώμα, με τη βοήθεια του φωτισμού LED, μπορείτε να προσαρμόσετε την αίσθηση και την ατμόσφαιρα του δωματίου με ποικιλία χρωμάτων. Μια από τις μεγαλύτερες επιρροές στην ψυχολογία του σχεδιασμού είναι ο φωτισμός. Εστιάστε στην ισορροπία του φυσικού και του τεχνητού φωτός. Το φωτεινό φυσικό φως ενισχύει τη βιταμίνη D και η επάρκεια του προλαμβάνει ασθένειες και τη μυωπία. Ο ακατάλληλος νυχτερινός φωτισμός, όπως το μπλε φως των οθονών, μπορεί από την άλλη να είναι επικίνδυνος για τον ύπνο.

 

Ιδιωτικότητα

Ο θεμελιώδης στόχος της επίτευξης ιδιωτικότητας μέσω του σχεδιασμού είναι η επίτευξη συμμετρίας μεταξύ του προσωπικού χρόνου και των κοινωνικών σχέσεων. Μπορεί να είναι δύσκολο να δώσετε στο παιδί σας την πρώτη του γεύση αυτονομίας, όμως είναι ένα φυσικό και απαραίτητο κομμάτι της ανάπτυξής τους. Έτσι μαθαίνουν σιγά-σιγά να είναι ανεξάρτητα. Συνολικά, χτίζει την οικογενειακή εμπιστοσύνη και την αίσθηση της επάρκειας. Αυτό μπορεί αργότερα να βοηθήσει στην εκμάθηση σημαντικών ικανοτήτων, όπως οι δεξιότητες λήψης αποφάσεων και η επινοητικότητα, καθώς μεγαλώνουν.