Ένα από τα αμέτρητα θαυμαστά πράγματα που κάνει το σώμα μας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαδραματίζεται στο μεγαλύτερο όργανό του: το δέρμα, που τεντώνεται κάνοντας χώρο για το μωρό μας που μεγαλώνει. Η μαγική αυτή διαδικασία έχει και ορισμένα λιγότερο μαγευτικά αποτελέσματα. Τις ραγάδες που εμφανίζονται στην κοιλιά, το στήθος, τους γλουτούς, τη μέση και τα μπράτσα πολλών εγκύων, και οι οποίες είναι απολύτως φυσιολογικές, όχι όμως και ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες.

Η συχνότητα της εμφάνισής τους δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά – ειδικά αν έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα προϊόντα. Για να κρατήσουμε το δέρμα μας ελαστικό και να το βοηθήσουμε να ανταποκριθεί στον άθλο που του έχουμε αναθέσει, αναζητήσαμε τις απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τις ραγάδες.

Ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ραγάδες;

Αν και κάθε έγκυος θα μπορούσε να δει αυτές τις ενοχλητικές κόκκινες γραμμούλες να εμφανίζονται στο δέρμα της, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες. Ανάμεσά τους το οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό, η ηλικία, η κακή διατροφή, η ελλιπής ενυδάτωση και – φυσικά – η απότομη αύξηση βάρους, που ασκεί έντονη και ξαφνική πίεση στο δέρμα.

Υπάρχει τρόπος να αποφύγω τις ραγάδες στην εγκυμοσύνη;

Η απάντηση σε γενικές γραμμές είναι θετική. Προσέχοντας τη διατροφή μας, φροντίζοντας να πίνουμε πολύ νερό και δίνοντας έμφαση στην περιποίηση του δέρματός μας μπορούμε, αν όχι να αποφύγουμε πλήρως την εμφάνισή τους, τουλάχιστον να περιορίσουμε σημαντικά τον αριθμό και την έντασή τους ή ακόμη και να καταπολεμήσουμε εκείνες που έχουν ήδη εμφανιστεί.

Για να τα καταφέρουμε, έχει μεγάλη σημασία να επιλέξουμε ένα προϊόν με κλινικά αποδεδειγμένη αναπλαστική και συσφικτική δράση, όπως το γαλάκτωμα Simulcium g3, που συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του δέρματος χωρίς ραβδώσεις και χαλάρωση. Με τον τρόπο αυτό, προλαμβάνει την εμφάνιση νέων ραγάδων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει εκείνες που βρίσκονται ακόμη στα αρχικά τους στάδια – δηλαδή, έχουν κόκκινο χρώμα και είναι μικρές. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή της Simulcium g3 τις μειώνει σημαντικά και στις περισσότερες περιπτώσεις τις εξαλείφει!

Κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών, αποδείχθηκε τόσο η λιπολυτική όσο και η συσφικτική της δράση, με σημαντική μείωση της τοπικής συσσώρευσης λίπους έπειτα από την καθημερινή της εφαρμογή σε κοιλιά, γλουτούς, μηρούς, μέση και γόνατα ενώ συγχρόνως η βελτίωση της υφής του δέρματος ήταν εντυπωσιακή.. Ταυτόχρονα, φάνηκε ότι η ανοχή ήταν εξαιρετική, δεν αναφέρθηκε καμιά ανεπιθύμητη ενέργεια και σε καμιά περίπτωση δεν παρατηρήθηκε ο παραμικρός ερεθισμός.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, το Simulcium g3 μειώνει τον όγκο των λιποκυττάρων χωρίς να παρεμβαίνει στη δράση των ορμονών, γεγονός που συνηγορεί επίσης στην πλήρη ασφάλεια και ανοχή της.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αρκετές από εμάς έχει και το γεγονός ότι η τακτική εφαρμογή της έχει φανεί πως αποτρέπει τη δημιουργία κυτταρίτιδας, με τη διάσπαση και τον περιορισμό της συσσώρευσης του υποδόριου λίπους, ενώ παράλληλα αυξάνει εντυπωσιακά την ελαστικότητα και τη σύσφιξη του δέρματος, συμβάλλει στη δημιουργία νέου συνδετικού ιστού από ελαστίνη και κολλαγόνο και προσδίδει στο δέρμα σφριγηλότητα και αντοχή.

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια ότι εμφανίζω ραγάδες;

Είναι αρκετά εύκολο να καταλάβουμε ότι το δέρμα μας έχει αρχίσει να… διαμαρτύρεται. Πριν την εμφάνιση των χαρακτηριστικών κόκκινων ραβδώσεων, ενδέχεται να αισθανθούμε έντονη φαγούρα και ενόχληση στην περιοχή. Συνήθως, το σύμπτωμα εμφανίζεται περίπου στην 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και γίνεται πιο έντονο στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Σε κάθε περίπτωση, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι το δέρμα μας έχει λεπτύνει και έχει γίνει πιο ευαίσθητο ή δείχνει πιο «εύθραυστο» στην όψη, καλό είναι να κάνουμε τη σωστή του φροντίδα και ενυδάτωση προτεραιότητά μας.

Ποια συστατικά θα με βοηθήσουν να αντιμετωπίσω τις ραγάδες;

Αν και η ενυδάτωση εν γένει μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποτροπή των ραγάδων, ορισμένα συστατικά προστατεύουν την επιδερμίδα μας περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Ένα εξ αυτών, με κλινικά αποδεδειγμένη δράση σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Academie des Sciences – Paris (Τόμος 306, Σειρά 4, Σελ. 525 – 528) είναι και το οργανικό πυρίτιο, που διαθέτει σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο στην κυτταρική ανάπλαση.

Το οργανικό πυρίτιο είναι και το βασικό ενεργό συστατικό του γαλακτώματος Simulcium g3, το οποίο περιέχει επίσης μια σειρά από αποτελεσματικά ενυδατικά συστατικά φυσικής προέλευσης, όπως το έλαιο πυρήνων βερίκοκου και τα εκχυλίσματα βαλσάμου και κισσού. Η υποαλλεργική σύνθεσή του, που δεν περιέχει parabens είναι επίσης ειδικά σχεδιασμένη ώστε να έχει λεπτόρρευστη υφή που απορροφάται άμεσα, χωρίς να αφήνει λιπαρότητα, ενώ έχει και ένα διακριτικό, ευχάριστο άρωμα από άνθη λουλουδιών.

Γιατί έχω τόσες ραγάδες;

Πέρα από τους επιβαρυντικούς παράγοντες που προαναφέραμε, οι διακυμάνσεις των ορμονών που επηρεάζουν πολλές εγκύους, μπορούν να οδηγήσουν και στην αυξημένη εμφάνιση ραγάδων. Για παράδειγμα, τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, που είναι απαραίτητα για μια υγιή εγκυμοσύνη, έχουν ταυτόχρονα αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα. Ακόμη κι έτσι, φροντίζοντας τον εαυτό μας μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τον αριθμό και την έντασή τους.

Πόσο εντατική πρέπει να είναι η ενυδάτωση για να αποφύγω τις ραγάδες;

Αν και το «κλειδί» για να αποτρέψουμε την εμφάνιση των ενοχλητικών (και ενίοτε επώδυνων) ραβδώσεων είναι η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος, η σωστή ρουτίνα περιποίησης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Στην περίπτωση του Simulcium g3, για παράδειγμα, αρκεί να εφαρμόσουμε το γαλάκτωμα δυο φορές την ημέρα, ξεκινώντας από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης και μέχρι τον τοκετό, στην κοιλιά, το στήθος, τους γλουτούς, τους μηρούς, τη μέση και τα μπράτσα. Μετά τη γέννηση του μωρού μας, μια φορά την ημέρα είναι αρκετή, για να αποτρέψουμε τη χαλάρωση.