Επιλέξτε ωραία σκληρά αχλάδια και φροντίστε κατά την παρασκευή τους να μην τα ανακατεύετε γιατί μπορεί τα αχλάδια να διαλυθούν.

Κομπόστα αχλάδι

Υλικά για 5-6 μερίδες

1 κιλό σκληρά αχλάδια

3 φλιτζάνια νερό

½ φλιτζάνι ζάχαρη

Φλούδα λεμονιού

Χυμό ενός λεμονιού

Αστεροειδή γλυκάνισο

4 καρφάκια γαρίφαλο

 

Τρόπος παρασκευής

1. Καθαρίζετε τα αχλάδια, αφαιρείτε τα κουκούτσια τους, τα κόβετε στα τέσσερα και τα βάζετε σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

2. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό να βράσει, ρίχνετε τα αχλάδια και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν επί 10 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτετε τη φλούδα λεμονιού και τα σιγοβράζετε όλα μαζί για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια, αλλά προσέχετε να μη λιώσουν.

3. Αν το σιρόπι είναι πολύ αραιό, αφαιρείτε τα αχλάδια με μια τρυπητή κουτάλα και αφήνετε το σιρόπι στη φωτιά μέχρι να δέσει. Αλλιώς, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τα γαρίφαλα και αφήνετε την κομπόστα να κρυώσει.

4. Τη βάζετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.

 

Για να αποστειρώσετε τα βάζα

Πλένετε πολύ καλά με ζεστό νερό τα βάζα στα οποία σκοπεύετε να βάλετε τις κομπόστες.

Τα τοποθετείτε ανάποδα σε ένα ταψί στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα αφήνετε στον φούρνο, στους 100° C, μέχρι να στεγνώσουν.

Γεμίζετε τα βάζα μέχρι πάνω με την κομπόστα όσο είναι ακόμα ζεστά και τα δύο.

Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα κλείνετε καλά και την επομένη τα βάζετε στο ψυγείο