Στην αρχή ήσασταν ζευγάρι και οι μέρες περνούσαν ξέγνοιαστα με σχέδια της τελευταίας στιγμής. Τώρα, είστε τρεις, μπορεί και τέσσερις, και οι μέρες κυλούν με υποχρεώσεις και ρουτίνες. Η «γεύση» της ευτυχίας, παρά τις αλλαγές στην οικογένεια, είναι στο χέρι σας να παραμένει γλυκιά και πικάντικη

«Πιάνετε» τον εαυτό σας να κάνει ενίοτε flashback στις στιγμές εκείνες που η οικογένειά σας αποτελούνταν μονάχα από εσάς και τον σύντροφό σας; Η απόκτηση παιδιών ίσως να μην περνούσε καν απ’ το μυαλό σας και να απολαμβάνατε τους «αυτοσχεδιασμούς» που η τότε καθημερινότητά σας σάς επέτρεπε.

Στην πορεία, οι μεταβαλλόμενες ενδεχομένως ανάγκες και επιθυμίες σας, σας οδήγησαν στην απόφαση να αναλάβετε ένα κοινό «έργο» με τον άνθρωπο που αγαπάτε. Ενα «έργο» αδιαμφισβήτητα σπουδαίο και απαιτητικό. Να φέρετε στον κόσμο ένα παιδάκι. Τώρα λοιπόν, η καθημερινότητα άλλαξε και είστε πλέον μια μεγάλη «ομάδα» και σίγουρα μπορείτε να είστε και η… «καλύτερη».

 

«Teamwork makes the dream work»

 

Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια, πολλές φορές είναι σαν ένας μικρός ανεμοστρόβιλος που αλλάζει και εντείνει τα πάντα, από συναισθήματα έως πρακτικές υποχρεώσεις. Μπορεί εσείς και ο σύντροφός σας να αισθάνεστε πλέον πιο κουρασμένοι, ακόμη και φοβισμένοι. Οταν φτάνετε σε αυτό το σημείο, είναι ωφέλιμο να θυμάστε πως:

* Είστε οικογένεια και έχετε ισότιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις

 

Η ανατροφή ενός παιδιού αφορά φυσικά και τους δύο γονείς. Δεν υπάρχει εκ των προτέρων εκείνο που πρέπει να κάνει μονάχα ο μπαμπάς ή αυτό που πρέπει αντίστοιχα να αναλάβει αποκλειστικά η μαμά. Η ανάθεση ευθυνών ανάλογα με το φύλο και όχι ανάλογα με τις ουσιαστικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου, μπορεί να οδηγήσει τον έναν σύντροφο σε μια μόνιμη αίσθηση κόπωσης και συναισθηματικής εξάντλησης. Οταν όμως συζητούμε και παίρνουμε κοινές αποφάσεις κατανέμοντας ισότιμα καθήκοντα όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών του παιδιού, η ευημερία όλων των μελών της οικογένειας ευνοείται.

Είστε οικογένεια και η συνεργασία αφορά την κάθε πτυχή της κοινής σας ζωής

 

Σε μια οικογένεια, ούτε ο πατέρας «βοηθά» τη μητέρα στις δουλειές του σπιτιού ούτε η μητέρα τον πατέρα σε άλλες εργασίες. Είναι αυτονόητη υποχρέωση και των δύο να συνεργάζονται. Οπως η ανατροφή του παιδιού είναι κοινή ευθύνη, έτσι είναι και ό,τι άλλο πρακτικό ή μη αφορά την οικογενειακή ζωή. Μέσω της «μοιρασιάς» και της καλής επικοινωνίας βοηθάτε, εκτός των άλλων, το παιδί σας να αναπτυχθεί με «υγεία», «αγκαλιάζοντας» πρωτίστως τον εαυτό του και κατ’ επέκταση τον κόσμο γύρω του.

 

Είστε γονείς μα δεν παύετε να είστε και ζευγάρι

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε πως τα παιδιά έχουν φυσικά την ανάγκη σας, μα το ίδιο και ο σύντροφός σας. Ισως ο χρόνος να είναι περιορισμένος, ίσως η κούραση να αποτελεί πολλές φορές «εμπόδιο», μα το να παραμελείτε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας, βλάπτει κατά κανόνα τη συνολική ευρυθμία όλης της οικογένειας. Ο «ρόλος» του γονέα δεν πρέπει να αναιρεί ή να αποκλείει τον «ρόλο» του συντρόφου. Αντιθέτως. Οσο περισσότερο φροντίζετε ο ένας τον άλλον τόσο περισσότερο είστε σε θέση να προσφέρετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας στα παιδιά σας και τόσο πιο πολύ η «ομάδα» σας «δυναμώνει».