Τα περισσότερα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά είναι τυλιγμένα σε πλαστικό και άλλα μη φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Σύμφωνα με μελέτες, μόνο το 34% των γονέων γνωρίζουν την έννοια των eco-friendly επίπλων. Συνήθως η επίπλωση και η διακόσμηση γίνονται με τρόπο που θα τραβήξουν την προσοχή των μικρών και όχι για την προστασία του πλανήτη.

Έρευνες δείχνουν ότι η ανησυχία των παιδιών ηλικίας 3-9 σχετικά με το περιβάλλον έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Ακόμα κι αν μέχρι τώρα δεν είχατε σκεφτεί τον οικολογικό σχεδιασμό, οι προβληματισμοί τους μπορεί να σας πείσουν για το αντίθετο. Πώς γίνεται, όμως, να βρείτε την ισορροπία μεταξύ της φιλικότητας προς το περιβάλλον και του υπνοδωματίου των ονείρων του παιδιού σας; Δείτε πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα «πράσινο» παιδικό δωμάτιο από άποψη σχεδιασμού και υλικών.

Προσομοίωση της φύσης

Το να φέρουμε τη φύση στο παιδικό υπνοδωμάτιο είναι μια αισθητική που φέρνει μια ποιότητα κατά παραγγελία στο σπίτι. Προκαλεί συναισθήματα γαλήνης, ηρεμίας και άνεσης στο χώρο, χάρη στα υποσυνείδητα μηνύματα που στέλνονται στον εγκέφαλο. Η υπαίθρια ατμόσφαιρα δεν χρησιμεύει μόνο ως πηγή έμπνευσης, αλλά οι εικόνες των θαυμάτων της φύσης συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσοχής των παιδιών.

Τα παιδιά συνήθως περνούν την πλειονότητα του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους και τεχνητά περιβάλλοντα. Θέλουμε να τα προστατεύσουμε από τοξικά υλικά που μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη, εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό είναι μια μεγάλη αποστολή, αλλά ξεκινάει από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται με τη διδασκαλία και το υπόδειγμά σας καθώς μεγαλώνουν.

Μια φυσική πινελιά βοηθά το παιδί να μάθει να παρατηρεί τις λεπτομέρειες γύρω θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα του και να εκτιμά όλα όσα κάνει η φύση για εμάς. Σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε παιδιά που έχουν περιβαλλοντική συνείδηση ως έφηβοι και ενήλικες, που τιμούν κάθε ζωντανό οργανισμό στον πλανήτη και αποφεύγουν τα μη ανανεώσιμα προϊόντα.

 

Υλικά και υφές εμπνευσμένα από τη φύση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαμορφώσετε ένα eco-friendly δωμάτιο είναι η χρήση φυσικών υλικών. Ένα από τα πιο διαδεδομένα και εύκολα προσβάσιμα είναι το μπαμπού. Αν θέλετε μια μίνιμαλ εκδοχή στη διακόσμηση του υπνοδωματίου του παιδιού σας, τότε ένας απλός, ανθεκτικός σκελετός κρεβατιού σε σκανδιναβικό στυλ είναι αυτό που αναζητάτε.

Τα έπιπλα από φυσικό ξύλο θα διαρκέσουν πολύ καιρό και θα είναι εύκολο να αντικατασταθούν στο μέλλον. Επιπλέον, μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν και να βαφτούν, ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με το όραμά σας. Επιλέξτε υφάσματα όπως το βαμβάκι και η μουσελίνα. Κρατήστε το παιδί σας «προσγειωμένο» στη φύση με λινά κλινοσκεπάσματα και διακοσμήστε το χώρο με ένα μάλλινο χαλί.

 

Η σημασία της μόνωσης

Ζείτε σε ένα παλαιότερο σπίτι ή διαμέρισμα που κάνει πολύ κρύο το χειμώνα και πολύ ζέστη το καλοκαίρι; Η αναβάθμιση των κουφωμάτων μπορεί να είναι ακριβή, αλλά θα είναι μια πολύ κερδοφόρα επένδυση στη ενεργειακή κρίση.

Η θερμοκρασία στο σπίτι σας θα είναι σημαντικά πιο σταθερή και θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα στο λογαριασμό του ρεύματος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε ένα παιδί που τείνει να αρρωσταίνει εύκολα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

Αλλάξτε φώτα

Μια απλή τροποποίηση που μπορείτε να κάνετε για να σχεδιάσετε το τέλειο οικολογικό δωμάτιο για το παιδί σας είναι ο φωτισμός. Οι κοινοί λαμπτήρες έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μακροπρόθεσμα. Αυτό σημαίνει φουσκωμένους λογαριασμούς, αλλά και μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον.

Οι λαμπτήρες LED τείνουν να καταναλώνουν οπουδήποτε μεταξύ 25-80% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 3-25 φορές περισσότερο. Έτσι, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας μειώνονται δραστικά. Το παιδί σας δεν θα παρατηρήσει καμία διαφορά στην ποσότητα του φωτός που παράγουν οι οικολογικοί λαμπτήρες.

 

Φυσικό πράσινο

Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι τα φυτά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε μικρότερους χώρους, το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτά. Παράγουν πολύτιμο οξυγόνο και θα βοηθήσουν στο φιλτράρισμα του αέρα στο δωμάτιο του παιδιού σας. Είναι συνήθως οικονομικά και θα διδάξουν στο παιδί σας πολλά σχετικά με την υπευθυνότητα και τη φροντίδα.