Επιτυχημένη επαγγελματίας και «καλή» μαμά; Για κάποιες γυναίκες ο συνδυασμός αυτός μπορεί να φαντάζει ακατόρθωτος. Πράγματι, δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί πως μητρότητα και καριέρα είναι από μόνα τους δύο πολύ απαιτητικά tasks, που όμως μπορούν να συνδυαστούν και μάλιστα με επιτυχία.

Τα στερεότυπα που μας «εγκλωβίζουν»

Η απόκτηση ενός παιδιού συνοδεύεται από συναισθήματα ευτυχίας και απέραντης αγάπης μα συχνά και από φόβο κυρίως εξαιτίας των κοινωνικών στερεοτύπων που ορίζουν το «ρόλο» της «καλής» μαμάς. Ένα από αυτά είναι πως μια μαμά είναι «καλή» μαμά, μονάχα όταν η μητρότητα είναι για εκείνη full-time job. Κατ’ επέκταση, μια «καλή» μαμά δεν μπορεί να είναι και μια επιτυχημένη επαγγελματίας αφού η μητρότητα κατά τις αντιλήψεις αυτές αποτελεί «εμπόδιο» στην επαγγελματική ανάπτυξη.

Όσο κι αν τέτοιου είδους λογικές θεωρούνται ξεπερασμένες, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που σήμερα επιλέγουν να αναβάλλουν μέχρι νεωτέρας την απόκτηση ενός παιδιού, φοβούμενες μήπως «χάσουν έδαφος» στον επαγγελματικό χώρο και ταυτοχρόνως μήπως δεν φανούν αντάξιες στο μητρικό τους  «ρόλο».

Καταρρίπτοντας τους μύθους της «καλής» μαμάς

Η μητρότητα πολλές φορές εκλαμβάνεται ως «εμπόδιο» στον επαγγελματικό τομέα, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να είναι σημαντικό κίνητρο ανέλιξης σε ποικίλες πτυχές της ζωής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλές γυναίκες επιστρέφουν στην εργασία τους λίγο μετά τον τοκετό με ενέργεια και ενθουσιασμό.

Η ισορροπία μεταξύ μητρότητας και καριέρας θα πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις που παίρνει η κάθε γυναίκα για τον εαυτό της και όχι από εξωτερικά κριτήρια. Με άλλα λόγια, κανείς εκτός από εσάς δεν μπορεί να κατατάξει τον εαυτό σας στην κατηγορία της «καλής» ή «κακής» μητέρας και της «καλής» ή «κακής» επαγγελματία.

Ως εργαζόμενη μαμά, είναι σημαντικό να:

*Αποστασιοποιηθείτε από τις κοινωνικές απαιτήσεις που συχνά υποδεικνύουν το πώς πρέπει να είστε μητέρα, γυναίκα, επαγγελματίας και τελικά άνθρωπος.

*«Ακούστε» τον εαυτό σας και προσπαθήστε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.

*Αμφισβητήστε την κοινωνική εικόνα του τι εστί «καλή» μαμά και «χτίστε» τη σχέση σας με το παιδί ή τα παιδιά σας με τον δικό σας μοναδικό τρόπο.

*Ο προγραμματισμός είναι σωτήριος όταν εργάζεστε ώστε να «χαίρεστε» και τα παιδιά μα και τη δουλειά.

*Ακόμη κι αν μείνατε «πίσω» σε σχέση με τον ποιοτικό χρόνο που μοιράζεστε με τα παιδιά, αποβάλλετε τυχόν ενοχικά συναισθήματα. Και η μαμά έχει δικαίωμα στα «λάθη» και κάθε φορά μαθαίνει, εξελίσσεται και παρά τις απαιτήσεις, «προχωρά» δυναμικά μπροστά.