Τα μωρά χρειάζονται αγάπη και υποστήριξη από τη στιγμή που γεννιούνται, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Ένα νεογέννητο μωρό δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του ψηλά μόνο τους, επομένως όποιος το κρατάει πρέπει να στηρίζει το κεφάλι του μέχρι να αναπτυχθούν περαιτέρω οι μύες του λαιμού.

Το πότε ακριβώς τα μωρά μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά διαφέρει μεταξύ των παιδιών, αλλά γενικά συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 4 μηνών.

Κατά τη γέννηση, το κεφάλι του μωρού θα χρειαστεί υποστήριξη. Ωστόσο, κατά τους επόμενους μήνες, οι μύες τους θα αναπτυχθούν και θα δυναμώσουν μέχρι να καταφέρουν να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά αυτόνομα περίπου στην ηλικία των τεσσάρων μηνών.

Τα βρέφη σε αυτήν την ηλικία μπορούν να σηκώσουν το κεφάλι τους και να το κρατήσουν περίπου σε γωνία 45 μοιρών.

Πώς θα ενθαρρύνετε το μωρό σας

Δεν χρειάζεται να διδάξετε στο μωρό σας πώς να κρατά το κεφάλι του αυτόνομα, καθώς θα μάθει και θα εξελίξει φυσικά αυτήν την δεξιότητα, όταν θα είναι σωματικά και αναπτυξιακά έτοιμο.

Ωστόσο, μπορείτε και πρέπει να υποστηρίξετε την πρόοδο του παιδιού, αφήνοντας το να ξαπλώνει συχνά μπρούμυτα, ακουμπώντας δηλαδή την κοιλίτσα του κάτω.

Ξεκινήστε με 3-5 λεπτά την ημέρα και σιγά-σιγά αυξήστε τον χρόνο, καθώς βλέπετε ότι το μωρό σας μπορεί να ανταποκριθεί.

Θα παρατηρήσετε ότι τα νεογέννητα μπορούν να σπρώξουν ελαφρώς το κεφάλι τους προς τα πάνω για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Καθώς μεγαλώνουν, τα βρέφη μπορούν να κρατούν το κεφάλι τους ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι μύες του κεφαλιού, του λαιμού και των ώμων γίνονται πιο δυνατοί με την πάροδο του χρόνου μέχρι να μπορέσουν να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά με το στήθος τους ανασηκωμένο από το έδαφος.

Προσπαθήστε να αφήνετε για λίγο το μωρό σας μπρούμυτα μετά από κάθε αλλαγή πάνας, ξεκινώντας από τη γέννηση, για να συνηθίσετε και εσείς όσο και το μωρό σας.

Στην αρχή, αφήστε το να ξαπλώσει μπρούμυτα και έχετε το πρόσωπο σας κοντά στο δικό του. Καθώς μεγαλώνει μπορεί να δει μεγαλύτερες αποστάσεις και να εστιάσει στα χρώματα και σε άλλες λεπτομέρειες.

Πιθανότατα θα εξακολουθεί να απολαμβάνουν να παρατηρεί ανθρώπινα πρόσωπα και μπορεί επίσης να του αρέσει να κοιτάζει κάτι από ψηλά. Για αυτό μπορείτε να του αφήσετε ακριβώς μπροστά του για να το παρακινήσετε.