Παιδί: Tips για να γίνει το βούρτσισμα των δοντιών διασκεδαστικό

Η υπομονή, η επιμονή και η δημιουργικότητα από πλευράς των γονιών, είναι τα «κλειδιά» ώστε το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού  να μην αποτελεί πλέον αιτία γκρίνιας και καβγάδων.
17 Δεκεμβρίου 2022 | 08:00

Όταν η στιγμή για το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού φτάνει, ίσως επικρατεί γκρίνια.. Είτε από εσάς μέχρι να το πείσετε να το κάνει, είτε από εκείνο που επίμονα, αρνείται. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε η διατήρηση της στοματικής υγιεινής να γίνει μια ευχάριστη ρουτίνα για όλους;

Tips για να βουρτσίζει το παιδί τα δόντια του με χαρά

*Αφήστε το παιδί να συμμετάσχει

Ένας τρόπος για να ενισχύσετε την επιθυμία του παιδιού να βουρτσίσει τα δόντια του, είναι να του επιτρέψετε μία κάποια ανεξαρτησία όσον αφορά την όλη διαδικασία. Δώστε στο παιδί μια «ελκυστική» οδοντόβουρτσα ή αφήστε το να επιλέξει μόνο του εκείνη που του αρέσει και επιτρέψτε του να ξεκινήσει αρχικά μόνο του το βούρτσισμα.

Έτσι, το παιδί θα αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα εξοικειωθεί με τη διαδικασία του βουρτσίσματος ενώ ταυτοχρόνως θα αισθανθεί υπεύθυνο για τον εαυτό του.

*Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη

Τα μικρά παιδιά δεν βλέπουν συνήθως το στόμα τους ενώ βουρτσίζουν τα δόντια τους. Τοποθετώντας μπροστά τους έναν καθρέφτη, δείχνοντάς τους τον τρόπο που πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους και εξηγώντας τους το λόγο για τον οποίο το βούρτσισμα είναι σημαντικό, παρακινούμε τα παιδιά να συνεργαστούν.

Με τον καθρέφτη, η διαδικασία του βουρτσίσματος μπορεί να γίνει επίσης διασκεδαστική αφού ενδείκνυται για «παιχνίδια» και γκριμάτσες.

*Βιβλία και μουσική: 2 πολύτιμοι «βοηθοί»

Η ανάγνωση βιβλίων για το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της φροντίδας της στοματικής υγιεινής.

Εκτός της αφήγησης, γιατί δεν δοκιμάζετε να «τραγουδήσετε» τη συνήθεια του βουρτσίσματος με το να γίνετε ακόμη και οι ίδιοι συνθέτες και στιχουργοί;

*«Βουρτσίζω τα δόντια μου παίζοντας»

Η παιχνιδιάρικη διάθεση είναι ένας καλός σύμμαχος όσον αφορά την παρακίνηση των παιδιών. Μπορείτε να παίξετε μετρώντας για παράδειγμα τα δόντια ή δημιουργώντας ονόματα για αυτά καθώς το παιδί τα βουρτσίζει.

*Επιβραβεύστε τη συνέπεια του παιδιού

Ο έπαινος και η επιβράβευση ενθαρρύνουν την καλή συμπεριφορά του παιδιού. Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να συνεχίσει να βουρτσίζει τα δόντια του εφόσον έχει «κερδίσει» τα θετικά σας σχόλια, εντάσσοντας εντέλει την καθαριότητα των δοντιών στην καθημερινή του απαραίτητη ρουτίνα.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version