Βρεφική ακμή και συμπτώματα

Η βρεφική ακμή εμφανίζεται στα βρέφη με μικροσκοπικά κόκκινα ή λευκά εξογκώματα ή σπυράκια ή φλύκταινες που εμφανίζονται στα μάγουλα, τη μύτη, τα βλέφαρα, το πηγούνι ή/και το μέτωπο του μωρού σας.

Μερικές φορές, μπορεί να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού σας ή στο λαιμό ή στον άνω κορμό ή στην πλάτη του. Επίσης, τα εξογκώματα μπορεί να περιβάλλονται από κοκκινωπό δέρμα.

Διάρκεια

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες ή και μήνες. Δεν χρειάζεται θεραπεία, μόνο χρόνος. Συνήθως υποχωρούν μετά από περίπου 3 έως 4 μήνες και δεν αφήνουν σημάδια.

Αιτίες

Οι ειδικοί δεν είναι ακριβώς σίγουροι τι προκαλεί την ακμή στα μωρά. Πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται σε επαφή με ορμόνες στον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Η ακμή μπορεί να γίνει πιο έντονη εάν το μωρό σας είναι φασαριόζικο ή κλαίει. Τα τραχιά υφάσματα μπορεί επίσης να ερεθίσουν την ακμή, όπως και το σάλιο που παραμένει για πολύ καιρό στο πρόσωπο του μωρού σας.

Συμβουλές φροντίδας

  • Βεβαιωθείτε ότι τα σεντόνια και τα ρούχα του μωρού σας έχουν πλυθεί μόνο με απαλά καθαριστικά ειδικά σχεδιασμένα για μωρά.
  • Πλένετε απαλά το πρόσωπο του μικρού σας κάθε μέρα με ζεστό νερό και ένα ήπιο βρεφικό αφρόλουτρο και στεγνώνετε το απαλά.
  • Αποφύγετε τον ερεθισμό της ακμής τσιμπώντας ή τρίβοντας τα σπυράκια γιατί μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη βλάβη ή μόλυνση του δέρματος του μωρού σας.
  • Χρησιμοποιείτε προϊόντα κατάλληλα για βρεφική ακμή (αφρόλουτρο, ενυδατικό γαλάκτωμα, κρέμα, λοσιόν, κλπ), αντιαλλεργικά και δοκιμασμένα σε ευαίσθητα δέρματα.

Η σειρά Lipikar της La Roche Posay είναι η Νο1 σειρά φροντίδας σώματος και υγιεινής στην Ευρώπη για την πολύ ξηρή, ευαίσθητη επιδερμίδα με τάση ακμής του νεογέννητου σας, αλλά και όλης την οικογένειας σας. Με την πρωτοποριακή αυτή σειρά, ο επιδερμικός φραγμός αποκαθίστανται, περιορίζοντας τον πολλαπλασιασμό και την ανθεκτικότητα των βακτηρίων. Τα προϊόντα της Lipikar, και ειδικά τα Lipikar Baume AP+M και το Lipikar Syndet AP+, έχουν υποβληθεί σε  δερματολογικό και παιδιατρικό έλεγχο σε νεογνά, βρέφη και παιδιά ηλικίας από 3 μηνών έως 12 ετών, και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά στην άμεση και μακράς διάρκειας ανακούφιση του κνησμού και των ερεθισμών του δέρματος.

Με τα βρεφικά προϊόντα περιποίησης Lipikar έχετε στη διάθεσή σας το απόλυτο πρόγραμμα φροντίδας για καταπράυνση, επανόρθωση, και δράση κατά των υποτροπών της επιδερμίδας του μωρού σας.

Ιατρική συμβουλή

Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μετά από τρεις έως τέσσερις μήνες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Επίσης, συζητήστε μαζί του, αν παρατηρήσετε κάποιο άλλο σύμπτωμα όπως φουσκάλες στο δέρμα, πυρετός, ξεφλούδισμα δέρματος, κλπ.

Τέλος, μην χρησιμοποιείτε φάρμακα ή κρέμες χωρίς ιατρική συνταγή γιατί μπορεί να βλάψουν την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού σας.