Το μπουσούλημα είναι ένα στάδιο «ορόσημο» στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του μωρού. Εάν λοιπόν το μωρό σας δεν μπουσουλάει, ενδεχομένως ο νους σας να πηγαίνει στο κακό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε πως η διαδικασία ανάπτυξης και μάθησης του κάθε παιδιού είναι μοναδική και καθορίζεται από ποικίλους παράγοντες.

Τι να κάνω όταν το μωρό μου δεν μπουσουλάει;

Στην περίπτωση που το μπουσούλημα αργεί, φροντίστε να:

  • Μην συγκρίνετε το μωρό σας με άλλα μωρά.

Εάν άλλα μωρά στο ευρύτερο περιβάλλον σας, ήδη μπουσουλάνε εν αντιθέσει με το δικό σας που αργεί, αποφύγετε τις συγκρίσεις που μονάχα περιττό άγχος προκαλούν και συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σχετικά με το τι να περιμένετε από το μωρό σας σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής του.

  • Ενθαρρύνετε το μωρό, χωρίς να το πιέζετε.

Ως γονιός, μπορείτε να «τονώσετε» το μωρό σας ποικιλοτρόπως με ασκήσεις και παιχνίδια που συμβάλλουν στην μυϊκή του ενδυνάμωση, ώστε κάποια στιγμή από μόνο του να επιτύχει τους στόχους του.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και ήρεμοι κατά τη σταδιακή αυτή διαδικασία και να μην πιέζετε το μωρό σας να προβεί σε μια κίνηση που δεν θέλει ή δεν είναι έτοιμο να κάνει.

  • Αποφύγετε την υπερπροστασία.

Η σημασία του μπουσουλήματος για τη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού είναι ότι αυτού του είδους η κίνηση, του επιτρέπει να εξερευνήσει μόνο του το περιβάλλον γύρω του.

Εάν είστε φοβισμένοι ή υπερπροστατευτικοί, ενδέχεται να περιορίσετε την πρωτοβουλία του μωρού σας να μπουσουλήσει. Επομένως, είναι σημαντικό να αναλογιστείτε τη δική σας στάση και συμπεριφορά, προτού σας προβληματίσουν ζητήματα ανάπτυξης.

  • Θεωρείστε ανορθόδοξες «τεχνικές ανίχνευσης» ως μπουσούλημα.

Υπάρχει πιθανότητα το μωρό σας να μπουσουλήσει με έναν μη συμβατικό τρόπο. Κάποια μωρά μπουσουλάνε για παράδειγμα με έναν «ομοιόμορφο» τρόπο ενώ άλλα όχι. Σκοπός είναι να καταφέρνει το μωρό να κινείται ελεύθερα και να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον γύρω του.

Εν κατακλείδι:

Εάν το μωρό σας δεν μπουσουλάει, μην ανησυχείτε και πάνω απ’ όλα μην χάνετε την ψυχραιμία σας. Η ψυχοκινητική ανάπτυξη ενός μωρού σχετίζεται στενά με τη μυϊκή του δραστηριότητα, αλλά όχι συγκεκριμένα με το μπουσούλημα.

Ωστόσο, η απεύθυνση σε παιδίατρο είναι εκείνη που θα σας παρέχει τις κατάλληλες διευκρινήσεις καθώς και τη σωστή καθοδήγηση.