Μόλις το μωρό σας ξεκινήσει να τρώει στερεές τροφές, σίγουρα θα ξεκινήσετε να αναζητάτε όλα όσα μπορεί και δεν μπορεί να φάει. Το γιαούρτι μπορεί να φαίνεται ως η τέλεια επιλογή έως ότου οι φίλοι και η οικογένειά σας επισημάνουν ότι τα γαλακτοκομικά είναι στην λίστα με εκείνα που δεν πρέπει να καταναλώσει. Στην πραγματικότητα όμως, ορισμένα είδη γαλακτοκομικών είναι εντάξει για τα μωρά.

Είναι σημαντικό να εισάγετε μερικά καλά λιπαρά στον αναπτυσσόμενο ουρανίσκο τους. Τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, μαζί με το να βοηθούν το μωρό σας να απορροφήσει ζωτικά θρεπτικά συστατικά ενώ βοηθούν και στην παραγωγή ορμονών.

Αλλά δεν είναι όλα τα λιπαρά ασφαλή για τα μωρά κάτω του ενός έτους. Το αγελαδινό γάλα, για παράδειγμα, δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου και μεταξύ άλλων, είναι δύσκολο για τα μωρά να το αφομοιώσουν. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει και για το γιαούρτι, καθώς είναι μια καλή διατροφική επιλογή για μωρά, αρκεί να επιλέξετε με πλήρη λιπαρά και χωρίς ζάχαρη.

Πότε και πώς να δώσετε γιαούρτι στο μωρό

Εισαγάγετε το γιαούρτι όταν το μωρό σας έχει ήδη αρχίσει τις στερεές τροφές. Τα μωρά είναι έτοιμα για στερεές τροφές όταν επιτύχουν ορισμένα αναπτυξιακά ορόσημα, όπως να κρατούν το κεφάλι τους ψηλά χωρίς βοήθεια, όταν χάσει το αντανακλαστικό ώθησης της γλώσσας τους, όταν έχουν αναπτύξει πιο έντονη αντίληψη και δείχνουν ενδιαφέρον και περιέργεια για το φαγητό.

Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στους έξι μήνες, επισημαίνουν οι ειδικοί. Το γιαούρτι είναι μια πολτοποιημένη σύσταση και συνήθως αρέσει στα μωρά. Οι ειδικοί προτείνουν να επιλέξετε πλήρες γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μπορείτε να ταΐσετε το μωρό σας στην αρχή και καθώς μεγαλώνει να του προσφέρετε ένα κουτάλι με λίγο γιαούρτι, το οποίο θα μπορεί να κρατήσει στο χέρι του.

Μπορείτε να αναμίξετε φιλικές προς το μωρό επιλογές όπως πολτοποιημένη μπανάνα στο γιαούρτι αν θέλετε. Η ανάμειξη με πολτοποιημένα φρούτα ή λαχανικά είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε γεύσεις ή άλλα θρεπτικά συστατικά, λένε οι ειδικοί.

Τι να προσέξετε

Μιας και τα μωρά, που είναι μικρότερα των δύο ετών συνιστάται να αποφεύγουν την ζάχαρη, επιλέξτε ένα γιαούρτι πλήρες χωρίς έξτρα προσθήκη ζάχαρης. Αν θέλετε να κάνετε το γιαούρτι λίγο πιο νόστιμο, προσθέστε πουρέ φρούτων ή ανακατέψτε το με άγλυκο πλιγούρι βρώμης.

Όπως με όλα τα τρόφιμα, το πολύ γιαούρτι μπορεί να μην είναι καλό. Έχει βρεθεί ότι τα γαλακτοκομικά αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου. Αυτή η ανησυχία αφορά περισσότερο το αγελαδινό γάλα σε υγρή μορφή, αλλά εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι δεν σερβίρετε αποκλειστικά γιαούρτι στο μωρό,

Εφόσον παρέχετε πληθώρα τροφών, που είναι πλούσιες σε σίδηρο, λίγο γιαούρτι στην διατροφή του δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Πριν να δώσετε γιαούρτι ή οποιαδήποτε νέα τροφή στο μωρό είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε και να λάβετε έγκριση από τον γιατρό σας.

Τα γαλακτοκομικά είναι ένα από τα εννέα αλλεργιογόνα, επομένως προσέξτε για σημάδια αλλεργικής αντίδρασης όταν εισάγετε γιαούρτι, ειδικά εάν δεν έχετε δώσει στο μωρό σας φόρμουλα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή γαλακτοκομικών προηγουμένως.

Εισαγάγετε νέα τρόφιμα, ειδικά κοινά αλλεργιογόνα όπως τα γαλακτοκομικά, ένα κάθε φορά, ώστε να μπορείτε να απομονώσετε την αιτία οποιασδήποτε πιθανής αντίδρασης. Περιμένετε τρεις έως πέντε ημέρες για να κρίνετε εάν το μωρό σας θα μπορούσε να έχει ευαισθησία.

Συνιστάται επίσης να ξεκινήσετε με τροφές που δεν είναι κοινά αλλεργιογόνα, επομένως το γιαούρτι είναι μια καλή επιλογή για μία από τις πρώτες τροφές του μωρού, αλλά δεν πρέπει να είναι η πρώτη τροφή.