Η ανακάλυψη ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει είναι μια οδυνηρή – και αναπόφευκτη – μέρα στη ζωή ενός παιδιού. Ποτέ δεν θα είστε πραγματικά έτοιμοι να νιώσετε το συντετριμμένο τους βλέμμα από την προδοσία. Κάντε και τις φετινές γιορτές ξεχωριστές κρατώντας το πνεύμα του Άγιου Βασίλη ζωντανό.

Όποιοι σας πουν ότι τα παιδιά δεν παρατηρούν τις λεπτομέρειες, προφανώς δεν έχουν γνωρίσει ποτέ ένα πραγματικό παιδί. Εδώ μπορούν να καταλάβουν ότι αντικαταστήσατε την αγαπημένη τους κουβέρτα με μια ίδια, ενώ πλένετε τη δική τους.

Σίγουρα θα ψάχνουν για στοιχεία ότι τους επισκέφτηκε ένας Άγιος με δώρα και ιπτάμενους τάρανδους. Αν έχετε μικρά που έχουν αρχίσει να γίνονται λίγο δύσπιστα, «φυτέψτε» αποδείξεις ότι ο Άγιος Βασίλης ήρθε στο σπίτι σας από την καμινάδα ή τις περισσότερες φορές από την εξώπορτα.

Ποιος άφησε πατημασιές γύρω από το δέντρο;

Αφήστε αποτυπώματα με μια μπότα η με το περίγραμμα της σε ένα κομμάτι χαρτί. Αν δεν έχετε ψεύτικο χιόνι, χρησιμοποιήστε κάτι λευκό όπως λίγο αλεύρι. Αν δεν θέλετε να λερώσετε πολύ το σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ περιμένετε καλεσμένους την επόμενη μέρα, δοκιμάστε να αφήσετε ίχνη του Άγιου Βασίλη από μαγειρική σόδα.

Το πρωί προσθέστε λίγο νερό και τρίψτε. Τεχνικά έτσι έχετε καθαρίσει και το πάτωμα. Αν έχετε διάθεση για χάος, μη φοβηθείτε τη χρυσόσκονη που θα κάνει τα πρόσωπα των παιδιών σας να λάμψουν.

Αφήσατε σνακ για τον Άγιο Βασίλη που έκανε τόσο δρόμο;

Μια κλασική παράδοση είναι τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Κάντε την ακόμα πιο ιδιαίτερη, βάζοντας το παιδί σας να βοηθήσει στην παρασκευή, το ψήσιμο και το σερβίρισμα. Αυτό θα του δώσει την αίσθηση του επιτεύγματος και θα το βοηθήσει να νιώσει ότι βοηθάει τον Άγιο Βασίλη.

Όσα μείνουν μπορείτε να τα αφήστε για άλλους επισκέπτες. Άλλωστε έχει πολλά σπίτια να επισκεφθεί και μπισκότα να φάει τα Χριστούγεννα, οπότε θα ήταν λογικό να μην τελειώσει τα δικά σας. Φανταστείτε την έκφρασή των παιδιών όταν δουν τα ψίχουλα και σημάδια από τα δόντια του Άγιου Βασίλη στα γλυκά που φτιάξατε μαζί.

Και ο Ρούντολφ;

Τα καρότα και το σέλινο που είχαν μείνει στην αυλή ή έξω από την πόρτα για τους ταράνδους έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Και τι είναι αυτό στο γρασίδι; Θα μπορούσε να είναι κάποιου είδους τζελ ή αλόη… Όχι είναι αναμφίβολα σάλια ταράνδων.

Είναι προφανές ότι δεν τα έφαγαν η μαμά και ο μπαμπάς, δεν σαλιαρίζουν έτσι! Εξάλλου, το να τραβάς ένα έλκηθρο φορτωμένο με εκατομμύρια παιχνίδια και έναν μεγαλόσωμο άνδρα με κοστούμι μπορεί να ανοίξει την όρεξη.

Ωχ, κάτι του έπεσε!

Αν τα παιδιά νομίζουν ότι πήραν κάτι που ανήκει πραγματικά στον Άγιο Βασίλη, θα ενθουσιαστούν. Ίσως ο Άγιος Βασίλης να άφηνε κατά λάθος πίσω του μέρος της λίστας των άτακτων ή των καλών παιδιών. Μπορεί ένα γάντι ή μήπως ένα μαγικό κουδουνάκι;

Μετά θα αναγκαστεί να τους στείλει ένα γράμμα στο οποίο τους ζητά να το φυλάξουν μέχρι την επόμενη χρονιά. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά σας θα ξέρουν ότι ο Άγιος Βασίλης τα σκέφτεται όλο το χρόνο θα επιστρέψει τα επόμενα Χριστούγεννα.