Τα βρεφικά ρούχα είναι τόσο αξιολάτρευτα που μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσετε τον εαυτό σας να αγοράζει ό,τι βλέπετε. Από τη μία, συμβαίνουν ατυχήματα – πολλά – και η ύπαρξη επιλογών ρούχων για γρήγορες αλλαξιές συμφέρει με ένα νεογέννητο. Από την άλλη, τα μωρά μεγαλώνουν γρήγορα και το μικρό σας δεν πρόκειται να μείνει σε ένα μέγεθος για πολύ καιρό.

Χτίζοντας ντουλάπα για το νεογέννητο

Πόσα ρούχα χρειάζεται πραγματικά το μωρό σας; Ο αριθμός των ρούχων που χρειάζεται το μωρό σας εξαρτάται από μερικούς παράγοντες. Εξοικονομήστε χρόνο και χρήματα βρίσκοντας τη λεπτή ισορροπία μεταξύ του να πάρετε πάρα πολλά ρούχα και του να μην έχετε αρκετά.

Σκεφτείτε το πλύσιμο

Η πρόσβασή σας στο πλυντήριο ρούχων – και το πόσο συχνά το κάνετε – παίζει μεγάλο ρόλο στην ποσότητα που θα χρειαστείτε. Αν σκοπεύετετ να πλένετε τα ρούχα κάθε μια ή δυο μέρες, μπορεί να μη χρειάζεστε τόσα πολλά. Αν όμως το κάνετε λιγότερο τακτικά, το μωρό σας θα χρειαστεί αρκετά ρούχα μέχρι την επόμενη φορά που θα ξαναβάλετε πλυντήριο.

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει τουλάχιστον δύο ρούχα την ημέρα. Είναι καλό να έχετε μια ποικιλία ρούχων πριν από την άφιξη του βρέφους, ώστε να είστε προετοιμασμένοι. Αλλά μην το παρακάνετε. Μπορείτε πάντα να αγοράσετε περισσότερα στο μέλλον αν παραστεί ανάγκη.

Τι εποχή θα έρθει το μωρό;

Η εποχή επηρεάζει το είδος των βρεφικών ρούχων που χρειάζεστε. Εάν υποδεχτείτε το βρέφος σας το καλοκαίρι, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε καλοκαιρινά ρούχα για νεογέννητα. Το μωρό σας μπορεί να μην χρειαστεί πράγματα όπως ένα μακρύ παντελόνι.

Είναι προτιμότερο να αγοράσετε ρούχα για τις μελλοντικές εποχές αργότερα. Θα ξέρετε ποιο είναι το μέγεθος του μωρού σας, ώστε να αποφύγετε τυχόν λανθασμένες εκτιμήσεις. Όταν φτιάχνετε για πρώτη φορά την γκαρνταρόμπα του μωρού σας, επικεντρωθείτε στα άμεσα αναγκαία είδη.

Πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα μωρά

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να προβλέψετε ακριβώς το μέγεθος του μωρού σας κατά τη γέννηση. Είναι πιθανό να μην χωράει στα νεογέννητα ρούχα από την αρχή. Να θυμάστε πόσο γρήγορα μεγαλώνουν. Τα περισσότερα μωρά διπλασιάζουν το βάρος γέννησής τους μέχρι τους 5 μήνες.

Μπορεί να έχουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος μόνο για μερικές εβδομάδες. Έτσι, δεν είναι πρακτικό να αποθηκεύετε βρεφικά ρούχα σε ένα μόνο μέγεθος. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε το μέγεθος 0-3. Αυτό μπορεί συνήθως να εφαρμόζει σε μωρά μέχρι 13 κιλά από τη γέννηση μέχρι τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες.