Δεδομένου ότι πολλά παιδιά δεν μπορούν να καταπιούν χάπια ή απλά αρνούνται να πιουν το σιρόπι τους, μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να τα πείσετε να πάρουν τα φάρμακά τους όταν είναι άρρωστα. Προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το πρόβλημα αυτό, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πρώτα την πηγή του προβλήματος.

Τα φάρμακα έχουν άσχημη γεύση

Μερικές φορές το πρόβλημα είναι απλώς ότι στο παιδί δεν αρέσει η γεύση του φαρμάκου. Αν αυτό είναι το πρόβλημα, μπορείτε να ξεκινήσετε μιλώντας με το γιατρό ή το φαρμακοποιό του παιδιού σας για πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Το φάρμακο μπορεί να είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές, όπως χάπι, καραμέλα, σκόνη ή ακόμη και επιθέματα.

Εάν είναι ασφαλές να το κάνετε, συνθλίψτε το χάπι ή ανοίξτε την κάψουλα και αναμείξτε το με ένα τρόφιμο. Κάντε το ίδιο με τα υγρά φάρμακα, όπως για παράδειγμα προσθέτοντάς τα σε σιρόπι σοκολάτας ή σαντιγί. Μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο να βάζετε το παιδί να γλείψει ένα παγάκι ή ένα παγωτό πριν από τη λήψη για να μουδιάσει λίγο η γλώσσα του.

Δυσκολεύονται να καταπιούν χάπια

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να καταπιούν χάπια μέχρι να γίνουν περίπου δέκα ετών. Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ενώ κάποια μπορεί να το μάθουν αρκετά νωρίς, άλλα δεν μπορούν μέχρι να γίνουν έφηβοι. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες στρατηγικές που μπορεί να διευκολύνουν τη διαδικασία:

  • Δοκιμάστε να βάλετε το παιδί σας να πίνει από ένα καλαμάκι ενώ το χάπι είναι στο στόμα του. Με αυτή τη μέθοδο, πολλά παιδιά επικεντρώνονται στο καλαμάκι και δεν σκέφτονται το χάπι.
  • Δώστε του να μασήσει ένα κομμάτι ψωμί ή ένα μπισκότο και στη συνέχεια τοποθετήστε το χάπι στο στόμα του λίγο πριν καταπιεί.
  • Βάλτε το χάπι κάτω από τη γλώσσα του.
  • Αντικαταστείστε το νερό με πιο παχύρρευστα υγρά όπως γάλα ή χυμό.
  • Έρευνες δείχνουν ότι η ελαφριά κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός κάνει την κατάπωση των φαρμάκων ευκολότερη.

Η φαρμακευτική αγωγή έχει παρενέργειες

Μερικές φορές τα παιδιά μπορεί να διστάζουν να πάρουν τα φάρμακά τους εάν αυτά προκαλούν δυσάρεστες ή ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μπορεί τα παιδιά να μην κάνουν τη σύνδεση μεταξύ του φαρμάκου τους και των επακόλουθων παρενεργειών, άλλα μπορεί να αναγνωρίσουν ότι ανακατεύει το στομάχι τους ή τα κάνει να νυστάζουν.

Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με τον γιατρό του παιδιού σας. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου. Σε άλλες περιπτώσεις, το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται διαφορετική δόση ή διαφορετικό φάρμακο.