Μια χειμωνιάτικη εκδρομή είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στην οικογένειά μας αυτόν τον καιρό. Μπορεί όμως να συνοδευτεί από βροχερό καιρό ή ακόμη και χιονόπτωση. Γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έξτρα προφυλάξεις προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι θα μεταφέρουμε το παιδί μας με ασφάλεια και άνεση.

Ταξίδι με αυτοκίνητο

Αφού έχουμε φροντίσει να ελεγχθεί το όχημά μας από έναν ειδικό, ώστε να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση για το ταξίδι, παίρνουμε τα μέτρα μας για την ασφαλή μεταφορά του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προμηθευτούμε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα και να το τοποθετήσουμε σωστά.

Θα εκθέσουμε το παιδί μας σε κίνδυνο αν το μεταφέρουμε σε πορτ μπεμπέ ή στην αγκαλιά. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης δεν θα μπορέσουμε να το συγκρατήσουμε. Αναλόγως της ηλικίας και του βάρους του παιδιού μας επιλέγουμε τον κατάλληλο τύπο.

Τοποθετούμε στο αυτοκίνητό μας παιδικό κάθισμα που είναι εγκεκριμένο και ελεγμένο για χρήση σε ΙΧ, αφού διαβάσουμε τις απαραίτητες οδηγίες για τη σωστή τοποθέτησή του.

Στη διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί. Δεν πρέπει να λύνουμε τις ζώνες ασφαλείας για κανέναν λόγο, ούτε να βγάζουμε το παιδί από το ειδικό κάθισμα. Αν κλάψει, θα πρέπει να σταματήσουμε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου. Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να εξηγήσουμε ότι πρέπει να κάθονται πάντα στο παιδικό τους κάθισμα και να φορούν τη ζώνη ασφαλείας σωστά και σφιχτά. Θα πρέπει φυσικά κι εμείς οι ίδιοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα!

Εξοπλισμός για την εκδρομή

Θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να διαθέτουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε το παιδί μας να αισθάνεται άνεση και σιγουριά για να μην του δημιουργηθεί νευρικότητα από την αλλαγή περιβάλλοντος όταν φθάσουμε στον προορισμό μας.

Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε το κατάλληλο καρότσι που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις… προκλήσεις της εξοχής. Θα χρειαστεί δηλαδή να είναι ένα ποιοτικό, ανθεκτικό καρότσι με καλές ρόδες και μαλακές αναρτήσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να προμηθευτούμε έναν χειμερινό υπνόσακο καροτσιού, ώστε το παιδί να είναι ζεστό ακόμη και στα χιόνια. Μια τσάντα που θα χωράει όλα τα απαραίτητα και παράλληλα θα μπορούμε να μετακινούμαστε με αυτήν άνετα είναι οπωσδήποτε στη λίστα με τα απαραίτητα!

Βόλτες με χειμωνιάτικο καιρό

Η εξερεύνηση και τα παιχνίδια στο κρύο και στο χιόνι είναι γεμάτα από σωματικά και πνευματικά οφέλη για τα μικρά μας. Αν φοβάστε ότι μια βόλτα έξω στο κρύο ισοδυναμεί με συνάχι και πυρετό, δεν θα μπορούσατε να έχετε περισσότερο άδικο.

Το κρύο μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες αν δεν προφυλαχθούμε σωστά από αυτό, όμως ο λόγος που αρρωσταίνουμε περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ακριβώς η παραμονή μας σε κλειστούς, ζεστούς χώρους.

Σε αυτά τα περιβάλλοντα, τα μικρόβια κινούνται ανενόχλητα και δημιουργούν μια άνετη φωλίτσα στον οργανισμό των μικρών μας. Μια βόλτα στον φρέσκο, καθαρό αέρα μόνο καλό μπορεί να τους κάνει.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ντύσουμε ζεστά και να πάρουμε μαζί μας το κατάλληλο καρότσι για την ηλικία και τα κιλά του παιδιού. Θα πρέπει επίσης να επιλέξουμε ένα καρότσι με ευέλικτες ρόδες, μαλακές αναρτήσεις, ελαφρύ ώστε να μετακινείται εύκολα, να είναι άνετο, να έχει ανακλινόμενη πλάτη και ρυθμιζόμενο να έχει μαλακή επένδυση και ιμάντα καβάλου με μαλακό ύφασμα, για να αποφεύγεται η τριβή στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού.