Σε μια στιγμή που υποτίθεται ότι θα ήταν μια από τις πιο λαμπρές της ζωής σας, κάποιος που αγαπήσατε αρκετά για να κάνετε ένα μωρό μαζί, πέφτει σε μια σκοτεινή ψυχολογική τρύπα. Τα καλά νέα είναι ότι η επιλόχεια κατάθλιψη θα περάσει τελικά με την κατάλληλη υποστήριξη. Μέχρι τότε, θα πρέπει να σκάψετε βαθιά και να γίνετε ο σύντροφος που υποσχεθήκατε να είστε.

Ακούστε

Αυτός είναι ο νούμερο ένα κανόνας για να βοηθήσετε τη σύντροφό σας. Και η ακρόαση πρέπει να είναι ενεργητική. Και το καλύτερο; Μόλις ακούσετε, δεν χρειάζεται να προσφέρετε κανενός είδους λύση. Απλά ακούστε. Μπορείτε να προτείνετε εναλλακτικές αργότερα, αν έχετε κάποιες.

Μπείτε στο παιχνίδι

Η σοβαρή κατάθλιψη δεν είναι απλώς ακραία θλίψη. Η κατάθλιψη έχει και μια πολύ σωματική συνιστώσα. Είναι κυριολεκτικά εξαντλητική. Η κόπωση είναι έντονη. Μπορείτε να βοηθήσετε με το να κάνετε κάτι παραπάνω. Μπορείτε να το κάνετε χωρίς να ρωτήσετε πρώτα.

Για παράδειγμα μπορείτε να βάλετε τα ρούχα στο πλυντήριο πριν το κάνει εκείνη. Αναλάβετε άλλες δουλειές όπως τα πιάτα ή το σκούπισμα. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε το μωρό πριν αναγκαστεί να σηκωθεί από τον καναπέ και να το κάνει. Ετοιμάστε ή παραγγείλτε ένα γεύμα που θα της φτάξει τη διάθεση.

Αν μπορείτε, προσπαθήστε να της δώσετε χρόνο για να κοιμηθεί λίγο παραπάνω. Αν μπορείτε, πάρτε ένα απόγευμα του Σαββατοκύριακου και αφήστε την να βγει μόνη της από το σπίτι. Δώστε της την ιδέα, ώστε να μη χρειαστεί να ρωτήσει ή να νιώσει ενοχές.

Περάστε χρόνο μαζί

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό. Δεν χρειάζεται καν να βγείτε από το σπίτι. Μερικές φορές αρκεί να καθίσετε δίπλα της ήσυχα και χωρίς περισπασμούς για λίγο. Βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να υπάρχει σωματική σύνδεση. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την αγκαλιά και την εγγύτητα.

Προσφέρετε ενθάρρυνση

Αυτή είναι η ώρα για επιβεβαιώσεις. Δώστε της να καταλάβει ότι θα το ξεπεράσει. Υπενθυμίστε της ότι δεν είναι κακή μητέρα και ότι δεν φταίει εκείνη που νιώθει έτσι. Δώστε της να καταλάβει ότι είστε περήφανος για την ικανότητά της να παλέψει. Ενημερώστε την πάνω απ’ όλα, ότι την αγαπάτε και ότι είστε εκεί για να τη βοηθήσετε.

Καλέστε ενισχύσεις

Ένα από τα πράγματα που μπορεί να επιδεινώσουν την επιλόχεια κατάθλιψη είναι η απομόνωση. Αν η σύντροφός σας δεν απευθύνεται σε φίλους και συγγενείς, κάντε εσείς το τηλεφώνημα και ζητήστε τους να σας προσεγγίσουν.

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από αυτούς τους ανθρώπους να δώσουν κι αυτοί ένα χεράκι. Αν σας προσφέρουν βοήθεια, δεχτείτε την. Στο κάτω κάτω, είσαι ένας σούπερ δυνατός και ικανός άντρας, αλλά δεν είσαι ό,τι αποτελεί τον δεσμό μιας αδελφής για παράδειγμα.

Όλα αυτά θα είναι υπέροχα για τη σύντροφό σας, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν χάνετε και εσείς τα λογικά σας. Ενώ είστε σπουδαία υποστήριξη, αναζητήστε κάποια δική σας. Από εκεί και πέρα, βεβαιωθείτε ότι το σώμα και η ψυχή σας παίρνουν αυτό που χρειάζονται.