Η ενυδάτωση είναι σημαντική για όλους , αλλά ιδιαίτερα για τις νέες μητέρες. Η στέρηση ύπνου, η σωματική αποκατάσταση από τον τοκετό και οι ορμονικές αλλαγές συχνά δυσκολεύουν τις νέες μαμάδες. Για όσες θηλάζουν, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά 16 φλιτζάνια νερό την ημέρα.

Ο λόγος είναι ότι πρέπει να αντισταθμίσετε το επιπλέον νερό που χρησιμοποιεί το σώμα σας για την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Το νερό βοηθά στη βελτίωση σχεδόν κάθε πτυχής της υγείας μας. Με όλες τις αλλαγές που φέρνει η μητρότητα στη ζωή σας είναι ακόμη πιο σημαντικό να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη νερού για τον οργανισμό σας.

1. Βάλτε ειδοποίσηση

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να θυμάστε ως νέα μαμά. Η φροντίδα του εαυτού μας δεν είναι πάντα στην κορυφή της λίστας μας. Ρυθμίζοντας ένα χρονόμετρο στο τηλέφωνο ή το ρολόι σας να χτυπάει κάθε τόσο, χρησιμοποιήστε αυτή την ώθηση για να πιείτε το νερό σας.

2. Περιορίστε την αφυδάτωση

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πίνουμε για να σβήσουμε τη δίψα μας και τα οποία στην πραγματικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ποτά όπως ο καφές, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά ή οι χυμοί μπορούν στην πραγματικότητα να μας αφυδατώσουν.

Έτσι όλη η προσπάθεια θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι γνωστό ότι αφυδατώνουν τον οργανισμό μας. Υπάρχουν πρόσθετα σάκχαρα στους χυμούς και τα αναψυκτικά που μας κάνουν να διψάμε ακόμα περισσότερο.

3. Μείνετε εναρμονισμένες με τις ενδείξεις του σώματός σας

«Αν διψάτε, είστε ήδη ελαφρώς αφυδατωμένοι», επισημαίνει η κλινική του Cleveland. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, κόπωση, ζάλη και άλλα». Προλάβετε αυτό το φαινόμενο με το να παρακολουθείτε προληπτικά το επίπεδο ενυδάτωσής σας.

Απλές ενδείξεις όπως ένα ξερό στόμα ή ξηρά χείλη και γλώσσα είναι σημάδια ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται ενυδάτωση. Εάν ιδρώνετε ή καταβάλλετε ενέργεια, μην περιμένετε πολύ. Κρατήστε το νερό ή τις επιλογές ενυδάτωσης προσβάσιμες και άφθονες.

4. Εξερευνήστε τις επιλογές σας

Το να πίνουμε απλώς σκέτο νερό μπορεί να γίνει βαρετό μετά από λίγο. Μερικές φορές ο πειρασμός να δοκιμάσουμε κάτι γευστικό μπορεί να μας κάνει να επιλέξουμε έναν ζαχαρούχο χυμό ή σόδα, ενώ ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι το καλύτερο για την υγεία ή την ενυδάτωσή μας.

Υπάρχουν πλέον δεκάδες νερά με γεύσεις σε αρκετά καταστήματα. Τα ανθρακούχα νερά κυκλοφορούν επίσης σε ποικιλίες για τους γευστικούς μας κάλυκες. Ξεγελάστε τον οργανισμό σας με μια απόλαυση που στην πραγματικότητα είναι απλά νερό.

5. Δοκιμάστε νερό με φρούτα και λαχανικά

Το νερό που είναι εμπλουτισμένο με πραγματικά φρούτα ή/και λαχανικά δεν δείχνει απλώς όμορφο. Αλλάζει τη γεύση πέρα από το κανονικό νερό και είναι εντελώς φυσικό – χωρίς τεχνητές γεύσεις ή πρόσθετα σάκχαρα.

Επιπλέον, οι μαμάδες θα αποκομίσουν τα οφέλη των βιταμινών και των μετάλλων από όποιο φρούτο ή λαχανικό έχει προστεθεί στο νερό. Δημοφιλείς συνδυασμοί περιλαμβάνουν νερό με λεμόνι-λάιμ, κράνμπερι-ρόδι, αγγούρι-μέντα και πολλά άλλα.

6. Να έχετε αρκετό νερό δίπλα στο κρεβάτι σας

Οι νέες μαμάδες πρέπει να κοιμούνται αρκετά – ή τουλάχιστον προσπαθούν. Αντί να σηκώνεστε για νερό κάθε φορά που ξυπνάτε. Κρατήστε μια μεγάλη ποσότητα νερού δίπλα στο κρεβάτι σας για εύκολη πρόσβαση.

Οι νύχτες είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενυδατωθείτε, αν και εφόσον ξυπνάτε ενδιάμεσα. Γνωρίζοντας ακριβώς πού βρίσκεται το νερό σας θα είναι ένα πράγμα λιγότερο για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε.