Τα χρώματα είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία μέσω των οποίων τα μωρά βιώνουν την αίσθηση της όρασης. Τα βοηθούν στο να γνωρίσουν και να κατανοήσουν το περιβάλλον γύρω τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι οι χώροι και τα αντικείμενα που προορίζονται για βρέφη είναι συνήθως πολύχρωμα, φωτεινά και ζωντανά.

Τα χρώματα διεγείρουν τη γνωστική ανάπτυξη, επηρεάζουν τη διάθεση και βοηθούν στη μάθηση. Αποτελούν επομένως χρήσιμα «εργαλεία», αρκεί να ξέρουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Η αντίληψη των χρωμάτων τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού

Τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού αναπτύσσεται και οξύνεται η αίσθηση της όρασης. Τα χρώματα βοηθούν σημαντικά τα μωρά στο να το επιτύχουν αυτό.

Διαβάστε επίσης: Βλέπουν όνειρα τα μωρά στην κοιλιά;

Κατά το πρώτο τρίμηνο, τα βρέφη βλέπουν θολά και μόνο ασπρόμαυρα. Δεν αντιλαμβάνονται ακόμη τα χρώματα, αλλά έχουν μεγάλη ικανότητα να εντοπίζουν λεπτομέρειες και διαφορές λόγω του φωτισμού και του τόνου του χρώματος. Για παράδειγμα, μπορεί να έλκονται από το κόκκινο χρώμα λόγω της φωτεινότητάς του.

Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, οι αντιθέσεις είναι εκείνες που βοηθούν περισσότερο την αντιληπτική ανάπτυξη.

Τα οφέλη των χρωμάτων στην ανάπτυξη του μωρού

Διάκριση αντικειμένων και ανάπτυξη λεξιλογίου

Τα χρώματα, οι διαφορές και οι αντιθέσεις μεταξύ τους βοηθούν τα μωρά να διακρίνουν τον κόσμο γύρω τους όταν η αίσθηση της όρασής τους δεν είναι ακόμη καλά ανεπτυγμένη. Μεγαλώνοντας, τα χρώματα βοηθούν επίσης στην αναγνώριση αντικειμένων και στοιχείων της φύσης. Για παράδειγμα, τα παιδιά μαθαίνουν πως ο ουρανός είναι μπλε, ο ήλιος είναι κίτρινος και τα μήλα κόκκινα.

Όλες αυτές οι συνδέσεις βοηθούν κατ’ επέκταση και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους.

Απομνημόνευση

Τα χρώματα σχετίζονται επίσης με την ικανότητα μνήμης των μωρών. Τα νήπια θυμούνται τα χρώματα καλύτερα από τα λεκτικά σημάδια. Επομένως, η χρήση πολύχρωμων εικόνων μπορεί να τα διευκολύνει στην εκμάθηση και την απομνημόνευση.

«Δόμηση» ταυτότητας

Μόλις το μωρό μπορέσει να αναγνωρίσει τα χρώματα, να τα ονομάσει και να κατανοήσει τους συσχετισμούς τους, μπορεί να αρχίσει να επιλέγει και να αναπτύσσει τις προτιμήσεις του σε αυτά.

Το να έχουν κάποιες αγαπημένες αποχρώσεις τις οποίες επιλέγουν στα ρούχα και τα παιχνίδια τους, βοηθά τα παιδιά να ενισχύσουν την αίσθηση της ατομικότητάς τους και να αρχίσουν να «χτίζουν» ένα μέρος της προσωπικότητάς τους.

Διάθεση

Τα χρώματα έχουν επίδραση στη συναισθηματική κατάσταση των παιδιών. Ορισμένες αποχρώσεις προκαλούν ηρεμία και γαλήνη ενώ άλλες διεγείρουν και ενθαρρύνουν τη μάθηση. Κάποιες πάλι, αποσπούν την προσοχή και άλλες ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γίνονται οι σωστές επιλογές και οι κατάλληλοι συνδυασμοί χρωμάτων στο περιβάλλον των παιδιών προκειμένου να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι.

 Διατροφικές συνήθειες

Τα χρώματα μπορούν να είναι εξαιρετικοί «σύμμαχοι» στην καθιέρωση καλών διατροφικών συνηθειών. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα μωρά να διστάζουν να δοκιμάσουν ή να δεχτούν ορισμένα τρόφιμα. Η προετοιμασία τους επομένως με τρόπο ελκυστικό που να αναδεικνύει τα φυσικά χρώματα των τροφίμων είναι πολύ πιθανό να ανοίξει την όρεξη του μωρού.