Κάθε γονιός κάνει διαφορετικές επιλογές ως προς τον τρόπο ανατροφής των παιδιών του. Πολλές φορές, οι γονείς μπορεί να ακολουθήσουν υποσυνείδητα μοτίβα ανατροφής που ίσως συνειδητά να είχαν «υποσχεθεί» στον εαυτό τους πως θα απέφευγαν. Άλλοι πάλι, το αντίστροφο.

Όπως και να’ χει, ο κοινός παρονομαστής στη γονεϊκότητα είναι πως κατά κανόνα οι γονείς προσπαθούν για το καλύτερο και όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι κι εκείνοι έχουν δικαίωμα στα λάθη.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα γίνουμε καλύτεροι γονείς για τα παιδιά μας

 

Τι σημαίνει το να είσαι γονιός «marshmallow»

Υπάρχουν πολλοί τύποι γονιών. Ένας απ’ αυτούς είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, και ο «marshmallow» ή αλλιώς ο γονιός «γλύκισμα».

Οι γονείς «marshmallow» συνήθως εργάζονται σκληρά και το εισόδημά τους τους επιτρέπει να δίνουν στα παιδιά τους ό,τι τους ζητούν. Άλλα κοινά χαρακτηριστικά τους είναι:

Η γλυκύτητα…

Ο ένας ή και οι δύο γονείς «marshmallow» είναι «μαλακοί» και ανεκτικοί.

Το οικογενειακό υπόβαθρο.

Συχνά, προέρχονται από πολύ αυστηρά «σπίτια».

Ο τρόπος αντιμετώπισης του παιδιού.

Οι γονείς «marshmallow» δεν περιορίζουν τις πράξεις του παιδιού τους και δεν παρεμβαίνουν στις συνήθειές του. Επίσης, συχνά τείνουν να κατηγορούν τους άλλους για τυχόν «αποτυχίες» του παιδιού. Σαν αποτέλεσμα, έχουν κατά μεγάλο ποσοστό εκείνα τα παιδιά που θα χαρακτηρίζαμε ως… κακομαθημένα.

Μπορεί ένας γονιός γλυκός σαν καραμέλα να θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του παιδιού του;

Ένας γονιός «marshmallow», είτε είναι μητέρα, είτε πατέρας, είτε και οι δύο, είναι ένας γονιός χωρίς κανόνες και όρια. Σκέφτεται μονάχα να βλέπει το παιδί του χαρούμενο και ικανοποιημένο γι’ αυτό και πολύ συχνά είναι έρμαιο των επιθυμιών του.

Χωρίς να το καταλάβουν, οι γονείς «marshmallow» θέτουν ποικιλοτρόπως τα παιδιά τους σε κίνδυνο, διότι:

Η αδυναμία του να θέσουμε όρια μπορεί να κάνει το παιδί να «αποσυνδεθεί» από την πραγματικότητα. Στο σπίτι έχει να αντιμετωπίσει τους γονείς του που μόνιμα το επαινούν και του κάνουν όλα τα χατίρια εν αντιθέσει με τον πραγματικό κόσμο όπου τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Πώς επηρεάζει ένα παιδί μια άνευ ορίων ανατροφή

Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς όρια και χωρίς «όχι»:

  • Έχουν μικρή ανοχή στην απογοήτευση.
  • Αν δεν πάρουν αυτό που θέλουν, εκρήγνυνται.
  • Δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα μόνα τους αφού οι γονείς τους κάνουν τα πάντα για αυτά.
  • Μπορεί να υποφέρουν από διαταραχές φαγητού ή/και ύπνου επειδή οι γονείς τους τους επιτρέπουν να κοιμούνται ή να τρώνε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
  • Δεν συνειδητοποιούν την ιεραρχία και κατά συνέπεια δεν σέβονται τους μεγαλύτερους.
  • Αρέσκονται στη χειραγώγηση των γονιών τους.
  • Αντιμετωπίζουν προβλήματα συνεργατικότητας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την απόδοσή τους στο σχολείο.
  • Δυσκολεύονται να αναπτύξουν φιλίες.

Οι καλές προθέσεις των γονιών «marshmallow» είναι αδιαμφισβήτητες. Συχνά, μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό το στυλ ανατροφής που έχουν επιλέξει σπάει ένα «τρομακτικό» μοτίβο που οι ίδιοι βίωσαν ως παιδιά.

Δυστυχώς όμως, τα άκρα έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες και κάθε γονιός είναι προτιμότερο να επιλέγει το δικό του ξεχωριστό στυλ ανατροφής, απαλλαγμένο από μιμητισμούς ή βιώματα του παρελθόντος.