Είστε σε μια οικογενειακή συγκέντρωση με το παιδί σας. Οι θείες συνήθως περιμένουν με ανυπομονησία μια αγκαλιά ή ένα φιλί. Το παιδί σας αρνείται και γαντζώνεται πάνω σας. Δεν θέλετε να πληγώσετε τα συναισθήματα ενός αγαπημένου προσώπου ή το παιδί σας να φανεί αγενές.

Ωστόσο, παροτρύνοντας ένα παιδί να δείξει στοργή όταν δεν το θέλει, μπορεί να στέλνετε ανάμεικτα μηνύματα, έστω και ακούσια, σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για το σώμα του. Ως γονείς είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να τιμούν το ένστικτό τους και να σέβονται τα όριά τους.

«Πρέπει να κάνουμε την έννοια της συναίνεσης μέρος των μηνυμάτων, ανεξάρτητα από το πλαίσιο», δηλώνει η ψυχολόγος Aliza Pressman – συνιδρύτρια του Κέντρου Γονέων Mount Sinai.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πως να προσεγγίσετε τη συζήτηση για τα χρήματα

Τονίζουμε στα παιδιά σημασία εννοιών όπως:

  • σωματική αυτονομία: το δικαίωμα ενός ατόμου να αποφασίζει τι θα συμβεί στο σώμα του χωρίς εξωτερική επιρροή
  • συναίνεση: η παροχή άδειας για να συμβεί κάτι – στην προκειμένη περίπτωση, για σωματικό άγγιγμα

Τι γίνετε όταν πιέζετε το παιδί να φιλήσει έναν παππού ή γιαγιά που δεν θέλει; Ουσιαστικά του λέτε να αγνοήσει τη δυσφορία που νιώθει με ένα συγκεκριμένο άτομο ή την γενικότερη κατάσταση. «Υπάρχει ήδη μια μεγάλη ανισορροπία δύναμης μεταξύ ενηλίκων και παιδιών», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Laura Markham.

«Ως αποτέλεσμα τα παιδιά συχνά να φοβούνται να μην ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ενός ενήλικα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει χωρίς τη συγκατάθεσή τους», προσθέτει. Θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά μας ότι είναι εντάξει να λένε «όχι» σε οποιαδήποτε επαφή και ότι θα γίνει σεβαστή η επιθυμία τους.

Τι να κάνετε σε μια τέτοια κατάσταση

Σύμφωνα με την Pressman, «συχνά νιώθουμε άβολα όταν απογοητεύουμε ανθρώπους στην οικογένειά μας. Μπορεί ακόμη και να νιώθουμε αμηχανία που τα παιδιά μας δεν είναι φιλικά με ανθρώπους που ξέρουμε ότι τα αγαπούν».

Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Θυμηθείτε ότι η δουλειά σας είναι να καθοδηγείτε τα παιδιά σας και να τα διδάσκετε να εμπιστεύονται τον εαυτό τους. Η δουλειά σας δεν είναι να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα άλλων ενηλίκων.

Προετοιμάστε το παιδί εκ των προτέρων

Πριν από την εκδήλωση, ενημερώστε το παιδί σας για το τι να περιμένει. Πείτε του ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να χαιρετήσει κάποιον όπως το να πει «γεια», να χαμογελάσει ή να σφίξει το χέρι του.

Πληροφορήστε το παιδί σας ότι όταν απορρίπτει μια αγκαλιά ή ένα φιλί, ο συγγενής μπορεί να φαίνεται λίγο λυπημένος στην αρχή. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έκαναν κάτι κακό.