Θυμάστε εκείνα τα απογεύματα που περιμένατε ώρες μετά το φαγητό για να κολυμπήσετε στη θάλασσα; Αντίστοιχα λέγεται ότι αν δεν περιμένουμε τουλάχιστον 2 ώρες μετά το φαγητό για να κάνουμε μπάνιο το μωρό θα πάθει κράμπες. Κατά πόσον όμως ισχύει αυτό;

Πρόσφατα, η Ισπανική Ένωση Παιδιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι οι λόγοι αυτού του φαινομένου δεν έχουν καμία σχέση με την επαφή του μωρού με το νερό.

 

Διαβάστε επίσης: Ώρα για μπάνιο;

Γιατί εμφανίζεται η κράμπα;

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για κράμπες;

Πρόκειται για ένα περίπλοκο και δυνητικά σοβαρό φαινόμενο που παράγεται από μια ξαφνική αλλαγή στη θερμοκρασία του σώματος, ενώ το πεπτικό σύστημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η διαδικασία της πέψης περιλαμβάνει αυξημένη ροή αίματος στην κοιλιά, η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία αυτού του μέρους του σώματος.

Όταν το νερό του μπάνιου είναι πολύ κρύο, αυτή η θερμότητα χάνεται γρήγορα μέσω του δέρματος και μπορεί να προκληθεί υδροπληξία. Έτσι, προκαλείται ανακατεύθυνση του αίματος προς τα ζωτικά όργανα και το έντερο μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί στιγμιαία.

Αυτή είναι μια κρίσιμη κατάσταση, η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα όπως έντονο κοιλιακό άλγος, εμετό, αλλοιωμένη συνείδηση, θολή όραση, ρίγη, εφίδρωση και ζάλη και απαιτεί ιατρική παρέμβαση.

Ποια τα σωστά βήματα για το φαγητό και το μπάνιο του μωρού

Εκτός λοιπόν από την αποφυγή ξαφνικών αλλαγών στη θερμοκρασία του σώματος του μωρού ή του μεγαλύτερου παιδιού σας μετά το φαγητό, είναι καλό να:

  • Μην τους προσφέρετε μεγάλα γεύματα τις ζεστές ημέρες.
  • Να μην παραμένουν κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.
  • Να μην έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα μετά το φαγητό.

 

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε μπάνιο το μωρό

Αν και δεν έχει μεγάλη σημασία η ώρα που κάνετε μπάνιο ένα μωρό, είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια ρουτίνα με ει δυνατόν, σταθερά προγράμματα.

Πριν πάτε για ύπνο θα ήταν για παράδειγμα μια καλή στιγμή για μπάνιο ώστε να διευκολυνθεί η ξεκούραση του μωρού ή το πρωί για να ξεκινήσει ενεργητικά και ευχάριστα η μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού δεν δροσίζει πολύ το σώμα του παιδιού, ειδικά όταν επιλέγετε να το κάνετε μπάνιο μετά το φαγητό.

 

Πώς κάνουμε μπάνιο το μωρό μετά το φαγητό

 

Όπως αναφέραμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει πρόβλημα αν θέλετε να κάνετε μπάνιο ένα μωρό μετά το φαγητό, αρκεί το νερό να είναι σε ζεστή θερμοκρασία, παρόμοια με αυτή του σώματός του.

Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο νερού για να ελέγχετε αυτήν τη πολύ σημαντική παράμετρο.

Συνίσταται δε, η επαφή του μωρού με το νερό να είναι προοδευτική: Πρώτα τα πόδια, μετά τα χεράκια του και τέλος το υπόλοιπο σώμα.

Εάν πάλι έχετε ανασφάλεια για το εάν θα ρυθμίσετε σωστά τη θερμοκρασία του νερού μετά το φαγητό, μην το επιχειρήσετε και αναμένετε.

Όποτε και να αποφασίσετε να κάνετε το μωρό σας μπάνιο, θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία και η σταδιακή εξοικείωση του μωρού με το νερό ώστε το μπάνιο να του γίνει μια ευχάριστη, παρά μια δυσάρεστη και αναγκαστική συνήθεια.