Τα παιδιά αγαπούν να μοιράζονται όταν πρόκειται για μικρόβια. Φέρνουν μια ποικιλία βακτηρίων στο σπίτι στη μαμά. Ενώ οι μαμάδες αρρωσταίνουν μερικές φορές, φαίνεται ότι είναι ανθεκτικές σε πολλά.

Ο Sheldon Cohen και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, εξέτασαν τρεις μελέτες στις οποίες οι ερευνητές έβαλαν είτε έναν ιό της γρίπης είτε ένα κοινό κρυολόγημα, στη μύτη των ανθρώπων. Οι μισοί ήταν γονείς και οι άλλοι μισοί όχι.

Διαβάστε επίσης: Όταν το παιδί δεν παίρνει τα φάρμακά του

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γονείς είχαν 48% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λοίμωξη σε σχέση με άτομα χωρίς παιδιά.

Οι μαμάδες δεν έχουν χρόνο να αρρωσταίνουν

Οι μητέρες είναι από τους πιο υγιείς ανθρώπους. Γιατί; Μαζί με την πλειονότητα των ανθρώπων εκτίθενται συνεχώς σε πάνω από 200 μορφές μικροβίων και ιών του κρυολογήματος. Εκτίθενται επίσης στενά σε όλα τα μικρόβια που φέρνουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Το ανοσοποιητικό σύστημα μιας μαμάς δεν αργεί να δει την πλειονότητα των ιών που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Ο Dr. William Schaffner, καθηγητής ιατρικής στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt λέει, ότι ο οργανισμός μαθαίνει να αμύνεται μετά από τόσες πολλές συναντήσεις με διάφορα μικρόβια.

Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίσει ποιος ιός βρίσκεται στο σύστημα, μπορεί να μπει σε κατάσταση μάχης πριν καν η μαμά καταλάβει ότι μπορεί να είναι άρρωστη. Η δημιουργία ανοσίας θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι μαμάδες δεν αρρωσταίνουν ποτέ, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια κολλάει κάθε ασθένεια που υπάρχει.

Θετικές σχέσεις, όχι θετικά τεστ

Θα μπορούσαν οι σχέσεις της μητέρας να την προφυλάσσουν από τις ασθένειες; Οι άνθρωποι που είναι πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι όσον αφορά τις θετικές σχέσεις έχουν λιγότερα κρυολογήματα.

Είναι πιθανό να οφείλεται στο ότι είναι πιο υγιείς ψυχικά, εξηγεί ο Dr. Jon Temte, γιατρός Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Υγείας του Wisconsin και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις πρακτικές ανοσοποίησης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα γιατί κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν λιγότερο από άλλους. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετικά ατομική και πολύπλοκη φύση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι σχεδόν τόσο συγκεκριμένο για τον καθένα μας όσο και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Μήπως τελικά οι μαμάδες έχουν στ’ αλήθεια υπερδυνάμεις;