Είναι φυσικό οι γονείς να ανησυχούν για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και το «IQ» των παιδιών τους. Ωστόσο είναι εξίσου σημαντική η ανάπτυξη της συναισθηματικής ωριμότητας ή νοημοσύνης «EQ».

«Η συναισθηματική ευφυΐα βοηθά τα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με εποικοδομητικούς τρόπους, να επιλύουν συγκρούσεις και να επιλύουν προβλήματα», εξηγεί η Donna Housman, κλινική ψυχολόγος.

Η ικανότητα να διαχειρίζεται κανείς τα δικά του συναισθήματα και να αντιμετωπίζει τα συναισθήματα των άλλων, μαζί με μια αυξημένη ευαισθησία για το πώς αισθάνονται οι άλλοι, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, της κατανόησης και της αποδοχής των διαφορών μεταξύ και ανάμεσα μας.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Γιατί είναι σημαντικό να ωριμάζουμε μαζί με τα παιδιά μας

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερη επιτυχία στο σχολείο. Δημιουργεί ισχυρότερες δεξιότητες επικοινωνίας, καλύτερες σχέσεις, αυτογνωσία, και ανθεκτικότητα. Ταυτόχρονα βελτιώνει τη συνολική ψυχική υγεία.

Τα καλά νέα είναι ότι οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν να τεθούν τα θεμέλια αυτής της επιτυχίας από νωρίς στη ζωή των παιδιών τους. Τα παιδιά σας χρειάζονται για να μάθουν τα παιδιά να διαχειρίζονται και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το τεράστιο φάσμα των συναισθημάτων που βιώνουν καθημερινά.

Εασκηθείτε στον προσδιορισμό συναισθημάτων

«Για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της συναισθηματικής νοημοσύνης ενός παιδιού, οι γονείς μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναγνωρίζουν καθημερινά τα συναισθήματά τους. Πρέπει να τους δίνουν την άδεια να έχουν και να βιώνουν αυτά τα συναισθήματα», συμβουλεύει h Housman.

Όσο περισσότερο τα παιδιά εξασκούνται στον προσδιορισμό και τη συζήτηση των συναισθημάτων τους, τόσο πιο άνετα θα τα διαχειρίζονται. Οι γονείς μπορούν να το κάνουν αυτό μέρος του καθημερινού τελετουργικού της οικογένειάς τους.

Έχουμε πολύ συνηθίσει να απαντάμε στο «πώς είσαι;» με ένα αυτόματο «καλά». Ακόμη και όταν δεν είμαστε καλά. Κάντε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις που ωθούν το παιδί να μιλήσει για τη συναισθηματική του κατάσταση χτίζοντας την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση.

Βοηθήστε τα παιδιά να εξασκηθούν στην αναγνώριση συναισθημάτων στους χαρακτήρες που παρατηρούν σε βιβλία, ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές. Δώστε τους να καταλάβουν ότι τα συναισθήματα είναι φυσικά και συνεχώς μεταβαλλόμενα.

Μιλήστε για τα δικά σας συναισθήματα

Τα παιδιά συχνά μαθαίνουν περισσότερα από αυτά που κάνουν οι γονείς τους, παρά από αυτά που τους λένε οι γονείς τους να κάνουν. Μοντελοποιήστε τις δεξιότητες που θέλετε να μάθει το παιδί σας. Τα παιδιά δίνουν προσοχή σε αυτό που κάνουμε και είμαστε πρότυπα, είτε το κάνουμε σκόπιμα είτε όχι.

Αν οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να νιώθουν άνετα να μιλούν για τα συναισθήματά τους, θα πρέπει να συζητούν ανοιχτά και τα δικά τους συναισθήματα με τα παιδιά τους. Οσο πιο αυθεντικά και αποτελεσματικά αντιμετωπίζουν οι γονείς τα  συναισθήματά τους και των άλλων, τόσο πιο επιτυχημένα θα είναι τα παιδιά στην ανάπτυξη πιο υγιών σχέσεων.

Κανονικοποιήστε τα αρνητικά συναισθήματα

Είναι φυσικό οι γονείς να θέλουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από αρνητικές εμπειρίες ή συναισθήματα. Όμως, αυτό στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί τη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Αντ’ αυτού, βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Σημασία έχει κυρίως το πώς τα αντιμετωπίζουμε.

Μερικές φορές ο φόβος ενός αρνητικού συναισθήματος είναι χειρότερος από την πραγματική εμπειρία του συναισθήματος. Αν καταπιέζεστε και τα θάβετε κάτω από το χαλή, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινά ξεσπάσματα.

Παραδεχτείτε τα λάθη σας

Θέλουμε να εξασκούμαστε σταθερά στο να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να αναλαμβάνουμε δράση για να διορθώσουμε τη συμπεριφορά που μπορεί να πληγώσει ακούσια τα συναισθήματα των άλλων.

Το να παραδέχεστε πότε κάνατε λάθος και να αναλαμβάνετε δράση για να το διορθώσετε δείχνει στα παιδιά ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια δια βίου δεξιότητα που ο καθένας μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί με την πάροδο του χρόνου.