Ο αθλητισμός αποδεδειγμένα αναπτύσσει, θωρακίζει και βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης φέρει πολλαπλά οφέλη για εκείνα, όπως και για εμάς, ωστόσο ορισμένα αθλήματα θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν. Κι αυτό γιατί ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 60 λεπτά, όπως συνίσταται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ταυτοχρόνως, τα συγκεκριμένα αθλήματα περιλαμβάνουν κοινωνική αλληλεπίδραση, προκαλούν γνωστική διέγερση και προάγουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, χρήσιμων για την παγίωση υγιεινών συνηθειών.

 

Διαβάστε επίσης: Αθλητισμός: 5 tips για γονείς με παιδιά που ασχολούνται με σπορ

Τα 6 πιο ωφέλιμα αθλήματα για τα παιδιά

#1 Αναρρίχηση

Η αναρρίχηση αποτελεί ένα άθλημα- πρόκληση για τα παιδιά. Συμβάλλει στην ψυχοσωματική διέγερση και στην ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων όπως η αντοχή, η ευελιξία, η δύναμη.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της αναρρίχησης έναντι άλλων αθλημάτων είναι ότι προσφέρει κοινωνική αλληλεπίδραση χωρίς να είναι ανταγωνιστική. Τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της συνεργασίας και αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους υπεύθυνα, με συγκέντρωση και επιμονή.

#2 Κολύμβηση

Το ότι τα καλοκαίρια πάντα οι πισίνες είναι γεμάτες παιδιά, δεν είναι τυχαίο. Η κολύμβηση αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζει αφού ευνοεί το συντονισμό κινήσεων και την ευελιξία και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική καλή υγεία και τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Έχει δε ελάχιστους τραυματισμούς, δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα ενώ παράλληλα γυμνάζει όλο το σώμα και το καρδιαγγειακό σύστημα. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να κοινωνικοποιηθεί.

Όσο πιο γρήγορα έρθει ένα παιδί σε επαφή με το υγρό στοιχείο, τόσο πιο εύκολα θα μάθει να κολυμπά, να μη φοβάται το νερό και θα επωφεληθεί από τα πολλά οφέλη της εν λόγω άσκησης.

#3 Μπάσκετ

Το μπάσκετ προάγει ως ομαδικό άθλημα την κοινωνικότητα και την ομαδικότητα, συνδυάζοντας την άθληση με το παιχνίδι.

Μέσω των προπονήσεων και των αγώνων, τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση, μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες και τους συναθλητές τους και χτίζουν σταθερά θεμέλια συνεργασίας.

Είναι ένα άθλημα που προσφέρει μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη του μυοσκελετικού  συστήματος, προσφέροντας ευλυγισία και γυμνάζοντας όλο το σώμα.

Παίζοντας μπάσκετ, τα παιδιά μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να τους επιτυγχάνουν συνεργαζόμενοι σε μια ομάδα.

Επιπλέον, οι αλλαγές του παιχνιδιού και οι πολλοί για ένα παιδί κανόνες οδηγούν στο να αναπτύσσει γρήγορη και στρατηγική σκέψη.

#4 Τζούντο

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί γονείς, το τζούντο δεν είναι ένα άθλημα που ενθαρρύνει την επιθετικότητα στα παιδιά.

Στην πραγματικότητα, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο ωφέλιμα αθλήματα για τα παιδιά, επειδή εστιάζει στην ενθάρρυνση του αυτοέλεγχου και της υπομονής.

Πέραν της εξάσκησης του αυτοελέγχου και των γνώσεων αυτοάμυνας, τονώνει τις σωματικές ικανότητες των παιδιών. Ο συντονισμός, η δύναμη και η αντοχή είναι οι πτυχές που δουλεύονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της προπόνησης του συγκεκριμένου αθλήματος.

Επιπλέον, εξασκώντας το, ένα παιδί αποκτά πειθαρχία, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμό και ηρεμία.

Τέλος, στο τζούντο ένα παιδί δε γυμνάζει μόνο ομοιόμορφα όλο του το σώμα μα και το μυαλό του, μιας και το τζούντο θεωρείται το «σωματικό σκάκι».

#5 Ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο διάσημα αθλήματα στον κόσμο και ξεχωρίζει ως ένα ομαδικό άθλημα μέσω του οποίου τα παιδιά μπορούν να ενισχύσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά αποκτούν ένα γερό και ευλύγιστο μυϊκό σύστημα καθώς και γερά οστά, λόγω των ασκήσεων δύναμης και ευλυγισίας που περιλαμβάνει η προπόνηση.

Τα σουτ και οι ντρίπλες της μπάλας αναπτύσσουν ευκινησία και συντονισμό ενώ το τρέξιμο και το sprint εγγυώνται μια πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Για να κερδηθεί ένας αγώνας ποδοσφαίρου, όλη η ομάδα πρέπει να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτοπεποίθησή τους και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Τέλος, το ποδόσφαιρο μαθαίνει στα παιδιά την πειθαρχία, την ευγενή άμιλλα, την αποδοχή της ήττας και την όξυνση του πνεύματος, καθώς τα παιδιά όχι μόνο επικοινωνούν με τους άλλους αλλά ταυτόχρονα διασκεδάζουν.

#6 Υδατοσφαίριση

Η υδατοσφαίριση είναι ένα άθλημα που συνιστάται και αν μη τι άλλο, είναι πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά. Απαιτεί πειθαρχεία, προωθεί τη συνεργασία, ενισχύει τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Από τους πρώτους μήνες της ενασχόλησης ενός παιδιού με την υδατοσφαίριση, παρατηρείται μεγάλη βελτίωση στον τομέα της δύναμης, της αντοχής και της ταχύτητας καθώς επίσης στην ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεών του.

Είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που μαθαίνει στα παιδιά το σεβασμό, την αφοσίωση  και την αλληλεγγύη.

Τα πιο ωφέλιμα σπορ είναι εκείνα που… απολαμβάνει το παιδί

Προφανώς υπάρχουν πολλές επιλογές σπορ από τα οποία μπορεί ένας γονιός να επιλέξει για το παιδί του με μεγάλα οφέλη για την ψυχοσωματική του ανάπτυξη μα τελικά το καλύτερο άθλημα είναι εκείνο που πραγματικά αρέσει στο παιδί.

Ως γονείς, δεν κερδίζουμε τίποτα με το να αναγκάσουμε το παιδί μας να συμμετάσχει σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα εάν το ίδιο δεν το επιθυμεί. Για το λόγο αυτό, μπορούμε ναι μεν να προτείνουμε στο παιδί μας αθλήματα, αλλά θα πρέπει η τελική απόφαση να είναι δική του κι εμείς να είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε την επιλογή του.