Η ανατροφή των παιδιών είναι δύσκολη, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό.

Ένα παιδί δεν θέλει να ελέγχεται από τους γονείς του. Ταυτόχρονα, το παιδί δεν φαίνεται να έχει απόλυτα τον έλεγχο στις δικές του επιλογές, παρορμήσεις και συμπεριφορές.

Είναι σαν το παιδί να χρειάζεται να έχει τον έλεγχο και να είναι εκτός ελέγχου ταυτόχρονα.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: H Νο 1 αξία που πρέπει να διδάξετε στο παιδί

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή, γενικότερα, που δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Το να μάθετε και να αναγνωρίσετε αυτό που δεν μπορείτε να ελέγξετε και να το αποδεχτείτε θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνετε οι γονεις που θέλετε να είστε.

Δεν χρειάζετε να είστε τέλειοι. Αλλά οφείλετε στα παιδιά σας να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Κι αυτό είναι που κάνει έναν γονέα σπουδαίο.

Να θυμάστε: «Οι περιστάσεις, τα γεγονότα της ζωής και οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν, δεν μας κάνουν αυτό που είμαστε, αλλά αποκαλύπτουν αυτό που είμαστε».

Δεν μπορείτε να ελέγξετε το παιδί σας

Είναι μύθος ότι είστε υπεύθυνοι για ό,τι κάνει το παιδί σας. Ένα μέρος της δουλειάς σας είναι να καθοδηγείτε το παιδί, ώστε να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις. Όμως δεν μπορείτε να ελέγξετε πλήρως είναι παιδί. Γιατί το παιδί σας είναι ο εαυτός του. Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε αυτό, τόσο καλύτερα θα χειρίζεστε τις αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού.

Δεν μπορείτε να προβλέψετε τη συμπεριφορά των παιδιών σας, ούτε να τα αναγκάσετε να σκέφτονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αλλά μπορείτε οικοδομήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης, να τους διδάξετε και να τους δώσετε πρότυπα καλής συμπεριφοράς που θα θέλουν να ακολουθήσουν.

Δεν μπορείτε να τα προσέχετε τόσο στενά ώστε να μην πάρουν ποτέ λάθος αποφάσεις. Μπορείτε όμως να ενθαρρύνετε δραστηριότητες όπου μπορούν να εφαρμόσουν αυτά τα μαθήματα στην πράξη.

Δεν μπορείτε να ελέγξετε την αλλαγή

Δεν μπορείτε να ελέγξετε την αλλαγή, και η αλλαγή θα συμβεί. Σε ένα σπίτι με παιδιά τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς και ακατάπαυστα. Εκεί που μπορεί να έχετε προγραμματίσει μια μεγάλη εκδήλωση και ένα παιδί να αρρωστήσει και να εκτροχιάσει τα σχέδιά σας.

Όταν τα παιδιά μας είναι μικρά, παίρνουμε όλες τις αποφάσεις γι’ αυτά. Επιλέγουμε τα ρούχα, τα σχολεία, τους φίλους, το φαγητό και τις ώρες ύπνου. Αλλά καθώς μεγαλώνουν, ανακαλύπτουμε ότι διαμορφώνουν τις δικές τους απόψεις.

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας

Μετά από κάποια ηλικία δεν μπορείτε να ελέγξετε τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι του παιδιού σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ελέγξετε πόσο συχνά τα παιδιά σας πηγαίνουν στην προπόνηση όταν εσείς οδηγείτε. Δεν μπορείτε να ελέγξετε την προσπάθεια που καταβάλλουν τα παιδιά, ούτε το επίπεδο του ενδιαφέροντός τους στην κολύμβηση.

Παράλληλα, δεν μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα του παιδιού σας, ούτε των ανταγωνιστών τους, αλλά μπορείτε να ρυθμίσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε στα έντονα συναισθήματα. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι η απόδοσή του δεν είναι υπεύθυνη για τη δική σας ευτυχία.

Όταν προσπαείτε να καθορίσετε την κολυμβητική τους εμπειρία, όπως να πιέσετε το παιδί να μπει στην επόμενη ομάδα υψηλότερου επιπέδου πριν να είναι έτοιμο, θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στο παιδί. Δίνοντας τον έλεγχο, του επιτρέπετε να αναλάβει την ευθύνη για τις αποφάσεις του στο άθλημά του.