Όταν είστε έγκυος, αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα πράγματα στο σώμα σας. Τα περισσότερα τα ξέρετε και τα περιμένετε. Για παράδειγμα, πιθανότατα περιμένατε την πρωινή ναυτία και τις έντονες λιγούρες. Ίσως ακόμη να περιμένατε εναλλαγές στη διάθεση και πρησμένα πόδια… Αλλά περιμένατε ότι το δέρμα και τα χείλη σας θα ήταν τόσο ξηρά;

Τα σκασμένα χείλη ή η φαγούρα του ξηρού δέρματος μπορεί να ξεκινήσουν ήδη από το πρώτο τρίμηνο. Για ορισμένες γυναίκες μπορεί να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης: Pregnancy Glow: Η εγκυμοσύνη σας κάνει πράγματι να λάμπετε

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την ξηρότητα που βιώνετε. Δείτε τι προκαλέι τα ξηρά χείλη και το ξηρό δέρμα στην εγκυμοσύνη, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Το σώμα σας απαιτεί περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και η ποσότητα που απαιτείται αυξάνεται καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Αν δεν αυξήσετε την πρόσληψη υγρών, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως ξηρά χείλη και δέρμα.

Αυξημένη ναυτία

Όσες έγκυες έχουν σοβαρή πρωινή ναυτία και κάνουν συχνά εμετούς μπορεί να μην απορροφούν αρκετά υγρά και αυτός μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από τα ξηρά χείλη και το δέρμα σας.

Κατακράτηση υγρών

Αν και μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, η κατακράτηση υγρών μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροδερμία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης αγγειοπιεστίνης προκαλούν στο σώμα σας κατακράτηση νερού, οδηγώντας σε πρήξιμο και φούσκωμα. Το υπερβολικό πρήξιμο μπορεί να τεντώσει το δέρμα, προκαλώντας του ξηρότητα και σκασίματα.

Αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθος του σώματος

Το σώμα σας περνάει πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας ανάπτυξης για να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο παιδί σας. Καθώς το δέρμα σας τεντώνεται για να φιλοξενήσει ένα αναπτυσσόμενο μωρό, χάνει την ελαστικότητα και την υγρασία του.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Η θεραπεία και η πρόληψη της ξηροδερμίας καταλήγει στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα σας. Ξεκινήστε φροντίζοντας να πλένεστε με χλιαρό νερό αντί για ζεστό ή κρύο νερό. Οι ακραίες θερμοκρασίες του νερού μπορούν να κλέψουν την υγρασία από το δέρμα σας.

Γι’ αυτό φροντίστε να μετριάσετε τα μπάνια και τα ντους σας ώστε να διευκολύνετε το ευαίσθητο δέρμα σας. Στεγνώστε το με μια μαλακή πετσέτα. Το πολύ δυνατό τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματός σας ή να επιδεινώσει την ξηροδερμία.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ενυδατικές κρέμες τοπικά. Οι ενυδατικές κρέμες όχι μόνο βοηθούν το δέρμα σας να διατηρήσει την υγρασία, αλλά δημιουργούν και ένα φράγμα από τα ξηραντικά στοιχεία, όπως ο αέρας.

Προσπαθήστε να ενυδατώνετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα – μία φορά το πρωί και μία φορά το βράδυ. Να θυμάστε ότι υποφέρετε από ξηρό δέρμα επειδή η υγρασία εξατμίζεται πολύ γρήγορα.