Πάτε να αφήσετε το παιδί στο σχολείο το πρωί, τρέμετε ντυμένοι με ένα χοντρό μπουφάν, πλεκτό σκούφο ή μπότες με γούνα. Το παιδί σας φοράει ένα φούτερ με κουκούλα και μια φόρμα για τρέξιμο. Και ορκίζεται ότι δεν κρυώνει.

Στην πραγματικότητα, το μπουφάν του σκι 3 σε 1 με την ισοθερμική ανακλαστική επένδυση, αυτό που το παιδί σας συμφώνησε να φορέσει όταν το αγοράσατε πριν η πρώτη νιφάδα χιονιού αγγίξει το έδαφος, είναι στη ντουλάπα απείραχτο από τη μέρα που το πήρατε. Είναι λέει ζεστό, ενοχλητικό και προκαλεί φαγούρα.

Διαβάστε επίσης: Πότε αρχίζουν τα παιδιά να ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους;

Τα στοιχεία της φύσης μάς έχουν προετοιμάσει επί αιώνες να ντυνόμαστε για να επιβιώσουμε. Αλλά γιατί τόσοι πολλοί γονείς χάνουν αυτή τη μάχη;

Τα παιδιά αισθάνονται περιορισμένα με το μπουφάν αντί για άνεση

Για τα βρέφη και τα νήπια, η αποστροφή προς τα ογκώδη πανωφόρια είναι συχνά αισθητηριακή. «Ως γονείς και φροντιστές το βλέπουμε ως έναν τρόπο φροντίδας και αγάπης για τα παιδιά μας», εξηγεί ο παιδίατρος Δρ Chase Shutak από το νοσοκομείο Children’s Minnesota.

«Όμως το παιδί αισθάνεται περιορισμένο. Δεν έχουν τις σχετικές σκέψεις του τύπου «κάποιος δείχνει τη φροντίδα του για μένα».  Αισθάνονται απλώς ότι «κάτι είναι πάνω στο σώμα μου. Τι συμβαίνει;» Τα μικρά παιδιά θα προτιμούσαν να είναι γυμνά όλη την ώρα αν μπορούσαν».

Τα παιδιά συχνά ενοχλούνται από από πράγματα που μπορεί να μην τα παρατηρούμε καν – ραφές, ετικέτες ή φερμουάρ που τρίβονται στο δέρμα τους. «Η δουλειά των παιδιών είναι να παίζουν», λέει ο Dr. Krish Subrahmanian, παιδίατρος στο Hennepin Healthcare. «Αν κάτι, όπως ένα παλτό, περιορίζει την ικανότητά τους να κάνουν τη δουλειά τους, δεν τους αρέσει».

Θέλουν αυτονομία και αποδοχή

Στα νήπια, μπορεί να παίζει και κάτι άλλο ρόλο: μια αναπτυσσόμενη αίσθηση αυτοελέγχου. «Όταν λέμε, «Πρέπει να βάλεις το παλτό σου», αισθάνονται ότι είναι κάτι που μπορούν να απωθήσουν», σημειώνει η Δρ. Andrea Singh, παιδίατρος στο Park Nicollet.

«Βρίσκονται αναπτυξιακά σε ένα στάδιο που καταλαβαίνουν την αιτία και το αποτέλεσμα. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο διαλέγουν το ίδιο ρούχο τέσσερις συνεχόμενες ημέρες». Δώστε στο παιδί μια επιλογή: «Θέλεις να φορέσεις το κόκκινο ή το μπλε μπουφάν;».

Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει, η απόρριψη του παλτού μπορεί να οφείλεται σε κοινωνικές αντιλήψεις. Η αποχή από το μπουφάν μπορεί να προβάλλει την εικόνα του «σκληρού». Τα μεγαλύτερα παιδιά – από την ηλικία του δημοτικού έως την εφηβεία – μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το να είσαι ζεστός δεν αξίζει την απώλεια κοινωνικής καταξίωσης.

Δεν θα αρρωστήσουν;

«Οι γονείς μας μάς είπαν ψέματα», τονίζει ο Shutak. «Το να βγεις έξω χωρίς μπουφάν δεν είναι απαραίτητο να αρρωστήσεις». Τα κρυολογήματα και άλλοι ιοί συνδέονται συνήθως με τη χειμερινή περίοδο, επειδή τότε είμαστε παγιδευμένοι σε εσωτερικούς χώρους. Εκεί τα μικρόβια μεταδίδονται πιο νεύκολα.

Και όχι τα παιδιά δεν είναι πιο «θερμόαιμα» από εμάς. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία του σώματος των παιδιών μπορεί να είναι έως και έναν βαθμό θερμότερη από των ενηλίκων. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να τα προστατεύσει από την έκθεση στο κρύο.

Τα παιδιά μπορεί, ωστόσο, να αναπτύσσουν περισσότερη θερμότητα στο σώμα τους από όλο το τρέξιμο, ενώ εσείς παρακολουθείτε από ένα παγκάκι στο πάρκο. Μπορεί να είναι απολύτως αληθινό όταν επιμένουν ότι δεν κρυώνουν.