Η εφηβεία μπορεί να είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους για τους γονείς. Έχετε συνηθίσει να είστε η φωνή της λογικής του παιδιού σας. Τότε, ξαφνικά, αμφισβητείστε από τους συνομηλίκους του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις τεράστιες αναπτυξιακές αλλαγές.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι τα παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών εξακολουθούν να επηρεάζονται περισσότερο από τους γονείς τους παρά από τους φίλους τους.

Διαβάστε επίσης: Η δύσκολη ηλικία των 8

Αυτό καθιστά την ιδανική στιγμή για να καθιερώσετε πρακτικές ανατροφής που θα συνοδεύσουν το παιδί στην εφηβεία.

Τα χρόνια της προεφηβείας

Πέρα από την έναρξη της εφηβείας, τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόσθετες προσδοκίες μέσα στο σπίτι, να πρέπει να διαχειριστούν τη μετάβαση στο γυμνάσιο και να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ δέκα και 12 ετών, ένα παιδί αρχίζει να αναπτύσσει νέες συμπεριφορές, στάσεις και προτιμήσεις. Αυτές πολλές φορές μπορεί να αμφισβητήσουν τον τρόπο με τον οποίο ένας γονιός έχει προηγουμένως αναθρέψει. Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι απαιτήσεις για περισσότερες ελευθερίες αλληλεπίδρασης με τον κόσμο χωρίς την παρουσία των γονέων.

Οι γονείς είναι πιο πιθανό να δουν τη συμπεριφορά ενός προεφήβου ως εσκεμμένη πράξη και όχι απλώς ως αναπτυξιακό ζήτημα. Κατά συνέπεια, οι γονείς μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά αντί να προσπαθήσουν να καταλάβουν γιατί συμπεριφέρεται έτσι.

Η χρυσή ευκαιρία

Στην προεφηβική ηλικία, μπορείτε να κάνετε μικρές προσαρμογές στο γονεϊκό σας στυλ. Διατηρήστε ό,τι λειτουργεί, αλλά αναγνωρίστε τη νέα ωριμότητα του παιδιού σας. Η θετική προσοχή, ο έπαινος και η επιβράβευση για την καλή συμπεριφορά εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά πρέπει να είναι ανάλογα με την ηλικία.

Οι κανόνες και τα όρια εξακολουθούν επίσης να είναι σημαντικά. Ίσως μπορείτε να τα θέσετε περισσότερο σε συνεργασία με το παιδί, για να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη και να δημιουργήσετε πρότυπα για θετική επικοινωνία στην πορεία.

Η διατήρηση ισχυρής, ανοιχτής και αμφίδρομης επικοινωνίας με το παιδί σας είναι ζωτικής σημασίας. Η ικανότητά σας να υποδεικνύετε ψύχραιμη διαπραγμάτευση και εποικοδομητική διαχείριση συγκρούσεων θα είναι καίριας σημασίας για να βοηθήσετε τον έφηβο να κάνει το ίδιο.

Η διατήρηση της επικοινωνίας και η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα σας βοηθήσει και τους δύο να περιηγηθείτε στα θολά νερά της ανάγκης του παιδιού σας για ιδιωτικότητα και της δικής σας ανάγκης για βεβαίωση της ασφάλειάς του.

Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε χρόνο στην ημέρα σας για να καθίσετε και να μιλήσετε. Οι θετικές συζητήσεις είναι σαν χρήματα στην τράπεζα – επενδύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν αργότερα, όταν χρειάζονται πιο σοβαρές συζητήσεις για πιο δύσκολα θέματα.