Ένα νεογέννητο πρόκειται να σας ξυπνήσει τη νύχτα (συνήθως πολλές, πολλές νύχτες). Και τα νυχτερινά ξυπνήματα δεν είναι μόνο εξαντλητικά σωματικά αλλά είναι και συναισθηματικά. Μερικές φορές μπορεί να μοιάζει ότι κυριολεκτικά όλοι οι άλλοι στον κόσμο κοιμούνται εκτός από εσάς.

Αν είναι η σειρά σας να σηκωθείτε, μπορεί να βράζετε που ο σύντροφός σας εξακολουθεί να κοιμάται ειρηνικά. Μέχρι το μωρό σας να γίνει μερικών μηνών, ίσως να έχετε αρχίσει να αναρωτιέστε αν θα καταφέρετε ποτέ ξανά να κοιμηθείτε ένα συνεχόμενο βράδυ.

Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι είστε κακοί γονείς ή ότι κάνετε κάτι λάθος. Τα μωρά απλώς έχουν διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου από τους ενήλικες. Δεν γεννιούνται γνωρίζοντας τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Δεν έχουν μάθει να ηρεμούν μόνα τους. Και η κοιλίτσα τους είναι τόσο μικρή που χρειάζεται να τρώνε κάθε λίγες ώρες.

Διαβάστε επίσης: Η ρουτίνα που θα κοιμήσει το μωρό σας σε 13 λεπτά

Πιθανότατα αυτό δεν σας παρηγορεί καθόλου, ιδίως όταν το μωρό σας ξυπνάει για τέταρτη φορά μέσα σε μια νύχτα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές από ειδικούς για να ανταπεξέλθετε συναισθηματικά όταν το νεογέννητό σας είναι ξύπνιο όλο το βράδυ:

Κάντε το όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο για εσάς

Δημιουργήστε ένα άνετο σημείο με όλα τα απαραίτητα σε απόσταση αναπνοής: τηλεχειριστήριο, φορτιστή, νερό, σνακ, μαξιλάρια και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να ταΐσετε το μωρό σας. Στη συνέχεια, βρείτε ένα βιβλίο ή μια νέα σειρά στο Netflix που σας ενθουσιάζει πραγματικά, ώστε όταν ξυπνήσετε να σκεφτείτε «τουλάχιστον θα μάθω τι θα συμβεί στη συνέχεια!».

Ελέγξτε τις σκέψεις σας

Οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις ακολουθούν τις σκέψεις μας. Αν σκέφτεστε «δεν θα ξανακοιμηθώ ποτέ!» – αυτό λέγεται καταστροφολογία, παρεμπιπτόντως, και τυχαίνει να είναι  αγαπημένος τρόπος των ανθρώπων να βασανίζουν τον εαυτό τους τη νύχτα – τότε θα είστε συναισθηματικά χάλια. Αφήστε τις κακές σκέψεις σας στην πόρτα του παιδικού δωματίου.

Βάλτε  προτεραιότητα τον ύπνο σας

Το να πάτε για ύπνο νωρίς μπορεί να φαίνεται αρκετά προφανές. Αλλά πολλοί γονείς πέφτουν στην παγίδα να μείνουν ξύπνιοι πιο αργά από ό,τι θα έπρεπε, προκειμένου να καθαρίσουν μετά το φαγητό, να δουν λίγη τηλεόραση ή να κάνουν μερικές ακόμα δουλειές.

Κυριολεκτικά δεν μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς ύπνο, οπότε φροντίστε να στριμώξετε όσο το δυνατόν περισσότερο στο πρόγραμμά σας. Αφήστε τα πιάτα, κλείστε το τηλέφωνό σας, πάρτε μια μάσκα ύπνου αν έξω είναι ακόμα φως και κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε πριν ξεκινήσει η νυχτερινή βάρδια.

Συνειδητοποιήστε με μια μίξη χαράς και τρόμου τι θα κάνατε γι’ αυτό το παιδί

Αν έχετε εξαντλήσει αυτή τη λίστα και εξακολουθείτε να ψάχνετε στρατηγικές επιβίωσης, γιατί να μην σκεφτείτε αυτή τη συγκλονιστική επιφοίτηση; Κοιτάξτε το παιδί σας. Τον αρχιτέκτονα της αϋπνίας σας, που βρίσκεται εκεί στην αγκαλιά σας: Χωρίς δεύτερη σκέψη, θα κάνατε τα πάντα για να μην πάθει κάτι κακό αυτό το παράξενο πλασματάκι.