Πώς θα ενθαρρύνουμε τη μάθηση αξιοποιώντας την έμφυτη περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών; Πώς θα δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα ενισχύοντας την εξερευνητική τους συμπεριφορά; Ίσως μέχρι σήμερα πιστεύατε πως οι γρίφοι αποτελούν απλά και μόνο ένα μέσο ψυχαγωγίας.

Η επίλυσή τους ωστόσο είναι πολλά περισσότερα από αυτό…

 

Διαβάστε επίσης: 4 παιχνίδια μίμησης ιδανικά για μικρά παιδιά

 

 

Τα οφέλη των παιδικών γρίφων

Πέραν του ότι δεν απαιτείται να ξοδέψετε χρήματα και βοηθάτε το παιδί να κάνει ένα διάλειμμα απ’ τις «οθόνες», πέραν του ότι παίζονται οπουδήποτε και είναι εξαιρετικά διασκεδαστικοί, οι γρίφοι:

Βοηθούν στη διαμόρφωση εννοιών

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν νέα πράγματα, σχηματίζονται έννοιες στο μυαλό τους που αποδίδουν ένα γενικό ορισμό σε αυτά τα νέα στοιχεία. Οι γρίφοι βοηθούν στην προσθήκη λεπτομερειών στις καινούριες αυτές έννοιες ώστε να γίνονται πιο ξεκάθαρες και πιο κατανοητές.

Τονώνουν τη φαντασία

Η εικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νοητικής εικόνας των λεπτομερειών που περιέχονται σε ένα γρίφο. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αφήνουν τη φαντασία τους να επεξεργαστεί και να δώσει μορφή στις πληροφορίες που λαμβάνουν ενώ ακούν ένα γρίφο.

Ενισχύουν τη γνωστική ικανότητα

Καθώς συνήθως οι γρίφοι είναι γραμμένοι με ομοιοκαταληξία, αποτελούν μια επιπλέον μαθησιακή πρόκληση για τα παιδιά, αναγκάζοντάς τα να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την κατανόηση του μηνύματός τους. Ως εκ τούτου, η γνωστική τους ανάπτυξη ενισχύεται, η μνήμη προάγεται και οι στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων ευνοούνται.

Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο

Οι γρίφοι είναι περιγραφές με ποιητικές πινελιές και αυτό βοηθά τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Οι λέξεις ως γνωστόν, έχουν σημασιολογικό μα και κοινωνικό- πολιτισμικό φορτίο. Αποτελούν τα αθροίσματα της ιστορίας, ενός συγκεκριμένου τρόπου σκέψης, παραδόσεων, ηθών κτλ.

Με τους γρίφους, όπως επισημάνθηκε σε μια μελέτη, η λεξιλογική ανάλυση υπερβαίνει την ίδια τη λέξη, η οποία εντάσσεται σε ένα πιο ευρύ φάσμα που αφορά την πολιτισμική πραγματικότητα της ομάδας των συνομιλητών.

Ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη

Η συσχέτιση δεδομένων και η αγνόηση- αφαίρεση ασήμαντων στοιχείων για να βρουν τα παιδιά την απάντηση σε έναν γρίφο αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κριτική σκέψη, που είναι άλλωστε απαραίτητη για την αποκρυπτογράφηση ενός γρίφου.

Μια άλλη ουσιαστική πτυχή έχει να κάνει με την αναγνωστική κατανόηση γιατί, με τους γρίφους, τα παιδιά βγάζουν συμπεράσματα σχετικά με τα λογικά και κειμενικά στοιχεία που τους παρουσιάζονται.

Συμβάλλουν στη συναισθηματική εκπαίδευση

Ανάπτυξη της υπομονής, αφιέρωμα χρόνου για ακρόαση, εξάσκηση της απομνημόνευσης, της ερμηνείας, της λογικής σύνδεσης, της προσοχής, της συγκέντρωσης, κατανόηση της γλώσσας, συσχέτιση των ιδεών και πολλά άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα καθιστούν την επίλυση γρίφων ένα πλήρες… χόμπι για τα παιδιά.

Ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς

Τα παιχνίδια επίλυσης αινιγμάτων και γρίφων, δημιουργούν μέσα στην οικογένεια κώδικες που μοιράζονται μόνο τα μέλη της. Το παιχνίδι, η εφευρετικότητα, η συλλογική διασκέδαση, η απόλαυση του κοινού χρόνου, όλα αποτελούν μια έμπρακτη επιβεβαίωση της αγάπης που έχετε για το παιδί σας.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, αξίζει να αναπτύξετε με τα παιδιά στο σπίτι αυτή τη δραστηριότητα που βασίζεται στην εφευρετικότητα, τη διορατικότητα και την ευφυΐα τους.

*Συνίσταται να:

  • Προσαρμόσετε τη δυσκολία των γρίφων ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας.
  • Εξηγήσετε στα παιδιά σας τι είναι και πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι.
  • Χωρίσετε τους γρίφους σε θεματικές, όπως μέρη του σώματος, φυτά, οικογένεια κλπ. Έτσι τα παιδιά θα γνωρίζουν το θέμα του γρίφου και θα αναζητούν εκεί την απάντηση.