Ισως τον έχουμε ακουστά αλλά δεν ξέρουμε τι είναι. Ο μεταβολισμός της επιδερμίδας αφορά μια σειρά από βιολογικές διεργασίες των κυττάρων, οι οποίες ρυθμίζουν την παραγωγή κολλαγόνου, την αναπαραγωγή των  κυττάρων, την αποκατάσταση των φθορών και την αποτοξίνωσή τους.

Όταν οι φυσιολογικές αυτές λειτουργίες διεξάγονται ομαλά, τότε το αποτέλεσμα είναι ορατό στην όψη μας.

Διαβάστε επίσης: Λαμπερή όψη χωρίς μακιγιάζ; Κι όμως μπορείτε να τα καταφέρετε

Η υγεία, η λάμψη και η σφριγηλότητα της επιδερμίδας είναι τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Ωστόσο ο μεταβολισμός της αρχίζει να φθίνει λόγω της φυσιολογικής φθοράς του χρόνου καθώς και κάποιων εξωτερικών παραγόντων, όπως η ρύπανση, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, το πρόχειρο και κακής ποιότητας φαγητό. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να τον «ξυπνήσουμε» και να παρατείνουμε την νεανική της εμφάνιση;

Τα καλλυντικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό της επιδερμίδας

Οι δερματολόγοι προτείνουν τη χρήση προϊόντων με:

* Αντιοξειδωτικά ενεργά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή.

* Απολεπιστικούς παράγοντες, όπως τα AHA (π.χ. γλυκολικό οξύ) και τα ΒΗΑ (π.χ. σαλικυλικό οξύ).

* Ρετινοειδή και βλαστοκύτταρα.

Ολοι οι παραπάνω παράγοντες συμβάλλουν στην επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού του δέρματος και ενισχύουν την κυτταρική ανανέωση, την παραγωγή κολλαγόνου, και την αποκατάσταση των βλαβών.

Τέλος, το αντηλιακό είναι το Νο1 καλλυντικό για την ενίσχυση του μεταβολισμού της επιδερμίδας και την πρόληψη των πρώιμων σημαδιών γήρανσης.

Με ποιους άλλους τρόπους ενεργοποιείται ο μεταβολισμός της επιδερμίσας

Ολοι γνωρίζουμε ότι η καλλυντική περιποίηση δεν είναι αρκετή για μία νεανική επιδερμίδα.

Η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση, η επαρκής εσωτερική ενυδάτωση καταναλώνοντας άφθονα υγρά βελτιώνουν την εσωτερική λειτουργία του οργανισμού και κατ’ επέκτασιν των κυττάρων του δέρματος. Ετσι δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός της επιδερμίδας μας ώστε να λάμψει η πραγματική της ομορφιά.